Méregtelenítés – napjaink egyik legnagyobb átverése

Ha tavasz, akkor méregtelenítés, nem? A detox, tisztítókúra avagy a méregtelenítés a bűvös kifejezés, amelynek sokan áldozatul esnek: a gyors fogyás, a sok éven át tartó egészségtelen életmód következményeinek visszafordítására manapság számos kúrát és megoldást találni a világhálón, de akár a gyógyszertárak polcain is. A méregtelenítés ebben az értelemben azonban humbug.

Nemcsak mi mondjuk ezt, hanem az orvosok is. „A legtöbb méregtelenítési technika, ha rövid ideig alkalmazzák, az egészséges szervezetre nem ártalmas, de teljesen haszontalan. Huzamosabb ideig tartó »kezelés« azonban veszélyes lehet, betegek esetében pedig egyenesen életveszélyes” – hangsúlyozza Lőrincz Gabriella belgyógyász.

A Nőileg magazin vállalása kezdetek óta az, hogy csupán saját tartalmat adunk olvasóinknak, most viszont engedjék meg, hogy tisztán didaktikai céllal idemásoljak néhány, a világhálóról kiollózott sort.

„A szilárd táplálék megvonása miatt szervezeted elkezdi kiüríteni az elraktározódott salak- és méreganyagokat” – olvasható az egyik női portálon. Mint írják, a böjt hatására az agyban felszabadul a boldogsághormon, a szerotonin, a vérből és az erekből kitisztulnak a lerakódott zsír- és mésznyomok, a belekből pedig a táplálékok mérgező maradványai. „A máj szinte fellélegzik a napi folyamatos terhelés megszűnésére, sőt, még a bőr is megszépül, ahogy a kötőszövetekben összegyűlt mérgező anyagok a pórusokon keresztül távoznak. Elegendő három nap, és már mérhető az immunrendszer felerősödése és a lélek kiegyensúlyozottsága.” A fiatalság és örök élet titka lenne hát a méregtelenítés? Nem egészen.

„Ha orvosi szemmel nézzük, a méregtelenítés ilyen értelemben nem létezik. Az egészséges szervezet méregteleníti önmagát, erre vannak a vesék, a máj. Tehát hogyha ezek a szervek megfelelően működnek, akkor kiválasztják azokat az anyagokat, amelyekre a szervezetnek nincsen szüksége (amelyek fölöslegesek vagy esetleg károsak). Amit a máj választ ki, az a bélrendszeren keresztül távozik, amit pedig a vesék, az a vizelettel ürül ki a szervezetből.

Tájékozódjunk megfelelő forrásból, ajánlja az orvos

Ha az ember naponta legalább egy-másfél liter folyadékot megiszik, akkor ez a kiválasztás automatikusan működik, nincsen szükség semmilyen más méregtelenítésre” – magyarázza a belgyógyász. Az orvostudomány ismeri a méregtelenítés kifejezést, ellenben teljesen más értelemben. „Itt konkrétan arra gondolunk, ha valaki nagy mennyiségben juttat a szervezetébe mérgező anyagot, akkor esetleg dialízissel kiválasztjuk a szervezetéből, vagy specifikus ellenanyagot adunk, amely aztán megköti a mérgező anyagot” – hangsúlyozza Gabriella.

Akkor viszont jók valamire a méregtelenítőkúrák? Az égvilágon semmire, tudjuk meg.

Megtisztulás lent és fent?

„A beöntésnek a méregtelenítő eljárásoknál is rendkívül nagy szerepe van, amely nemcsak a széklet ürítését, de a belek regenerálását, a bélflóra rendezését és egyfajta pszichés megtisztulási élményt is elősegít, amely a test hormonális változásain keresztül hozzájárulhat a méregtelenítés sikeréhez és a jó közérzet kialakításához. Természetesen ehhez szükséges, hogy megfelelő módon végezzék az eljárást” – így hirdeti online szolgáltatásait egy egészségklinika.

A legnépszerűbb méregtelenítő módszerek közé tartozik a hashajtók alkalmazása, illetve a beöntés is. Előbbi teljesen hatástalan, hisz a méreganyagok amúgy is, minden külső behatással távoznak a szervezetből. „A hashajtókhoz azonban hozzászokhat a szervezet: a belek megszokják, hogy segítséget kapnak, ellustulnak, aztán fokozódhat vagy kialakulhat a krónikus székrekedés. Másrészről pedig, ha túl erős a hashajtás, akkor sérülhet a bélnyálkahártya” – sorolja a szakember.

Az erős hashajtással a szervezet számára fontos elemek is kiürülnek, például a vitaminok, ásványi anyagok, illetve az egészséges bélflóra is felborulhat. Nagyon súlyos és hosszas hashajtás következményeként a tápanyagok nem tudnak rendesen felszívódni a belekben, fehérjehiányos állapot is kialakulhat, figyelmeztet a belgyógyász. Ez még az egészséges embert is megviseli, nem is beszélve a betegekről.

Daganatos betegnek is szokták ajánlani a hashajtást, náluk a legveszélyesebb, hisz egy-egy ilyen kúra annyira kibillentheti az egyensúlyból őket, hogy akár halálos is lehet. A hashajtó készítményeknek manapság se szeri, se száma, vannak azonban olyanok, amelyeknek sem az összetételük, sem a hatásuk nem teljesen ismert. Lehet, hogy valóban tiszta növénykivonatból készülnek ezek, jegyzi meg Gabriella, viszont egyeseknek – távol-keleti növénykeverék teák vagy kapszulák – lehetnek vese-, illetve májkárosító hatásaik, a nálunk honos gyógynövényeknek nincsenek ilyen súlyos mellékhatásaik.

„Sajnos olyan esetek is voltak, hogy egy-egy ilyen kúrától dialízisre került a beteg, vagy komoly májproblémái alakultak ki.”

A beöntés mint méregtelenítési módszer kapcsán megjegyzi: a bélrendszerben nem rakódnak le salakanyagok! Ha megfelelően táplálkozunk, akkor a bélrendszerünkben nem rakódik le semmi. Ha valaki egészségtelenül táplálkozik, és nem működik megfelelően a bélrendszere (krónikus székrekedésben szenved), hiába gondolja, hogy néhány napos hashajtással megoldja a sokéves problémát. A beöntés nem old meg semmit, tudjuk meg, legfeljebb akut problémát okoz. Nem utolsósorban – ritkán ugyan – bélperforációt is okozhat a túl gyakori beöntés.

Majd jól kiizzadjuk a sokévi dőzsölést

„Az anyagcsere-folyamatok serkentése a méregtelenítőkúrák egyik fontos célja, mert ennek során szabadulnak fel és távoznak szervezetünkből az ott lerakódott salakanyagok és mérgek. Ezek jelentős része az emberi test legkiterjedtebb szervén, a bőrön át jut a külvilágba a verejtékezés során. Ezért egy jó kis izzasztás, bármilyen formában is történjék, elősegíti, hogy minél előbb és minél hatékonyabban ürüljenek ki a méreganyagok” – szintén egy egészségportálon találtuk ezt a bekezdést.

Van jótékony hatása az izzadásnak, ismeri el a szakorvos, csak nem úgy, ahogyan azt az emberek gondolják. „A szaunázásnak megvannak a maga jótékony hatásai, főleg ha a hőmérséklet-váltogatást is alkalmazzuk: erősíti az immunrendszert, a bőrre jó hatással van. De nyilván szaunázni sem szabad mindenkinek. Viszont ezzel nem távozik több méreganyag a szervezetből” – szögezi le Lőrincz Gabriella.

Kiéheztetni a daganatot?

Amikor a léböjtök között tallóztam, megakadt a szemem egy címen: „42 nap alatt megöli a rákos sejteket ez a csodás ital”. A folytatás is érdekes: „A Rudolf Breuss-féle léböjtkúra már több tízezer embert gyógyított meg. Breuss módszere lehetővé teszi azt, hogy az emésztőszervek megpihenjenek, és a szervezet a rendelkezésre álló energiáit a betegség legyőzésére fordíthassa. (…) A szervezet számára nyújtott nagyarányú segítség a speciális összeállítású ZÖLDSÉGLÉ keverék alkalmazásában rejlik. Rudolf Breuss osztrák természetgyógyász kísérletezte ki a zöldséglevekből azt az arányt, amely a legtöbb gyógyíthatatlannak vélt betegségnél is tartós eredményt, teljes gyógyulást hoz, ha azt helyesen alkalmazzák. Segítségével a saját súlyos rákbetegségét is sikerült leküzdenie.”

Léböjtöt lehet tartani, ha valaki ettől jobban érzi magát, magyarázza a belgyógyász, de ez is kifejezetten csak egészséges személyek esetében és legtöbb két-három napon át tartó kúra legyen.

„Egészséges embernél ezzel nagy kárt nem okozhatunk, de túl nagy haszna sincsen. Viszont a heteken, hónapokon át tartó léböjt még az egészséges ember szervezetét is megviseli: nagyon kevés tápanyaghoz jut a szervezet, kialakul egy fehérjehiányos állapot. Ez a daganatos betegek esetében végzetes is lehet. Az mese, hogy a daganatot ki kell éheztetni, és így visszahúzódik” – szögezi le a szakember.

Lúgosítás – komolyan?

„A konyhákban a sok finom fűszer között általában ott lapul a szódabikarbóna, mégis kevesen tudják, mennyi mindenre használható. Most lerántjuk a leplet erről a lúgosító hatású szerről, ami az emberi szervezetet tisztítja, de a lakás is csillogó-villogó lesz tőle. A szódabikarbónának ez a kettős képessége segít abban, hogy a szervezeted savasodás esetén visszaálljon az egyensúlyi helyzetébe.” A szervezet valóban elsavasodhat bizonyos súlyos betegségek esetén, ez az állapot vérteszttel mutatható ki. „A vérnek ismert a normális pH-értéke, ha ez eltér az ideális szinttől, akkor beszélünk savasodásról.

A szervezetnek azonban megvannak azok a mechanizmusai, amelyekkel helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt, attól függetlenül, hogy mi több zöldséget vagy több húst eszünk életünk egy bizonyos szakaszában” – magyarázza a belgyógyász. A szódabikarbóna használata sem veszélytelen, tudjuk meg: régen ugyan használták gyomorsavtúltengés esetén, viszont rendszerint túladagolták a szert, ez így egy idő után pont az ellenkező hatást érte el: a korábbinál is több gyomorsavat termelt a szervezet.

A detox szereknek és készítményeknek tehát csak a marketingje jó, a hatása már kevésbé. Egészséges embernél szükségtelen, felesleges a méregtelenítés, betegeknél pedig egyenesen veszélyes. „Ez nem olyan, mint a nagytakarítás, hogy egy évben kétszer-háromszor elvégezzük, és akkor rendben vagyunk.” Nincs mese és gyors megoldás, teszi még hozzá a szakorvos: ha valaki jobban szeretné érezni magát, egészségesebb szeretne lenni, akkor fokozatos életmódváltásra van szükség.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. márciusi lapszámában jelent meg.