NEM MULANDÓ HOBBI: ÉLETVITEL

Egyre többen váltanak natúr kozmetikumokra

Ami a drogériák polcain hónapokig áll, az biztosan nem található meg a Petit&Magique kínálatában: a kis manufaktúra termékei ugyanis mindig frissen és személyre szabottan készülnek. A természetes növényi összetevők mellett ez a másik ok, amiért egyre többen választanakkézműves natúr kozmetikumokat. A Petit&Magique termékek kitalálójával, fejlesztőjével, Fröhlich Orsolyával beszélgettünk.

Egyre többen váltanak natúr kozmetikumokra

Ami a drogériák polcain hónapokig áll, az biztosan nem található meg a Petit&Magique kínálatában: a kis manufaktúra termékei ugyanis mindig frissen és személyre szabottan készülnek. A természetes növényi összetevők mellett ez a másik ok, amiért egyre többen választanak kézműves natúr kozmetikumokat. A Petit&Magique termékek kitalálójával, fejlesztőjével, Fröhlich Orsolyával beszélgettünk.

{hirdetes}

– Azt írja a diplomádon, közgazdász, marketing és projektmenedzsment szak,  mégis többen ismernek téged finom natúr kozmetikumok készítőjeként. Hogy jött ez az éles váltás?

– Nem találtam teljesen önmagamra azon a pályán, így lassanként bontakozott ki, hogy egyébbel is kezdjek foglalkozni, kezdetben csak hobbiként. A kozmetikumkészítést könyvekből, külföldi blogokról, később tanfolyamokon tanultam, és ez a tanulási folyamat a mai napig tart. Követni kell a trendeket, az újdonságokat. Minél többet foglalkozom a témával, annál több impulzus ér. Abbahagyhatatlan.

Fotó: Mihály László

Mit kell tudni az általad készített kozmetikumokról?

Kizárólag növényi alapú, gyengéd kozmetikumokat készítek, amelyek támogatják a bőr önszabályozó funkcióját. Hiszek a természet kínálta lehetőségekben. A termékpalettám széles: arckrémek, testápolók, higiéniai szerek, babatermékek. Igyekszem minden igényt kiszolgálni, csak megrendelésre dolgozom, és mindig frissen készülnek a termékek.

– Mintha egyre többen térnének át a natúr kozmetikumok használatára. Mi a baj a hagyományos nagyipari kozmetikumokkal?

– Úgy gondolom, ez nagymértékben összefügg a tudatossággal és az életvitellel. Ha valaki elkezd odafigyelni a táplálékára, akkor azon is elgondolkodik, hogy mit ken a bőrére. Ugyanakkor azt is látni, hogy széles körben divatba jött a natúr kozmetikum, a természethez fordulás és ezzel együtt a kemikáliák elutasítása. A nagyipari kozmetikumoknak legfőképpen az összetevőivel van a baj, és azzal, hogy a piaci igényeket mindenkor a felhasználó igényei elé helyezik.

Fotó: Fröhlich Orsolya

– Akárcsak számos egyéb területen. A kozmetikai iparban ez mit jelent?

– Vegyük például a kőolajszármazékokat. A legtöbb termék, az arckrémektől a babaolajig, kőolajszármazékot tartalmaz (Paraffinum Liquidum, Paraffin Wax, Petrolatum, Mineral Oil, Mineral Wax, Vazelin), tehát a kőolaj feldolgozása során keletkező mellékterméket vegyi anyagokkal tovább finomítják, fehérítik, szagtalanítják, majd eladják a kozmetikumiparnak. Ez a hihetetlenül olcsó alapanyag voltaképp egy szintetikus olaj, amely tünetileg puha bársonyos bőrfelszínt eredményez, valójában azonban eltömíti a pórusokat, nem engedi lélegezni a bőrt, gátolja a bőr természetes védelmi funkcióit. Sőt, kisbabák esetében különösen veszélyes, mivel gátolja az egészséges bőrfelszíni emulzió kialakulását, ami ugye a bőr védőrétege. Én megrögzött címkeböngésző vagyok. Mindig feldühít és elszomorít, ha látom, hogy még a babaolajban is megjelennek ezek a szintetikus olajok. Másik példa: a tusfürdők, samponok ugyanazt az agresszív mosóaktív anyagot (SLS) tartalmazzák, mint amit a mosószerben, ipari tisztítószerekben találunk. Ezek erős zsíroldó anyagok, amelyek nemcsak a szennyeződéseket távolítják el, de beleavatkoznak a bőr természetes faggyútermelési mechanizmusába, károsítják a nyálkahártyát, erős bőrirritálók. De ez csak néhány példa, hosszú még a sor. A gyártók szempontjából érthető, hogy ezeket használják, ugyanis olcsó alapanyagok, hosszú ideig eltarthatók, egyszóval piacképesek.

Fotó: Fröhlich Orsolya

– És miben különböznek ettől a natúr kozmetikumok?

– A natúr kencékben az olajos összetevőt száz százalékban tiszta növényi olajok teszik ki. Ha azt mondom, hogy avokádós arckrém, akkor az legalább 30–40 százalékban tiszta avokádóolajat tartalmaz, míg a bolti krémek esetében ez csak 1-2 százalékot tesz ki. A natúr kozmetikumok esetében soha nem az olcsóság az irányelv! Másfelől a natúr kencék egyik hátrányaként említhető, hogy mivel rövidebb ideig tárolhatók, hamar fel kell használni. Ám ez egyben az előnyük is, mert így mindig frissen készülnek, akár személyre szabottan. És éppen ez a szép ebben, hogy sok kicsi manufaktúra létesül, amely közvetlenül tudja kiszolgálni a kisebb ügyfélköröket, személyre szabott megoldásokat kínálva. Szóba állunk a vásárlókkal, együtt keressük a megoldást a problémáikra.

– Hogyan történik ez például nálad?

– Nekem nem kompetenciám a bőrdiagnosztizálás, állapotfelmérés. Ez a kozmetikus feladata. Én viszont az alapanyagokat ismerem, akkor tudok megoldást javasolni, ha már azonosították a bőrtípust vagy az esetleges problémát.

Fotó: Fröhlich Orsolya

– Említetted a rövidebb lejárati időt. Mit kell tudni a natúr kozmetikumok tartósításáról, eltarthatóságáról?

– Kencekeverő iskolák azt tanítják, és ez alapszabály, hogy a vizet/hidrolátumot tartalmazó készítményeket kötelező tartósítani, ugyanis a vizes közegben néhány nap után elkezdenek szaporodni a penészgombák, élesztőgombák. Hajlamosak vagyunk megijedni a tartósítószerek hallatán, de fontos tudni, hogy egy olyan krém, amiben elszaporodnak a mikrobák, sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a bőrre! Léteznek olyan széles spektrumú tartósítószerek, amelyek engedélyezettek a natúr kozmetikumokban, és nem károsak az egészségre, ezek átlagosan három hónapig biztosítják egy natúr kozmetikum biztonságos használatát. A legfontosabb alapszabály: a lejárati dátum után semmilyen kozmetikumot nem szabad felhasználni, mert a gombatelepek már akkor léteznek, amikor szabad szemmel még nem láthatók, és az elszaporodó baktériumok komoly bőrproblémákat okozhatnak!

– Milyen visszajelzések érkeznek hozzád?

– Minden visszajelzést szívesen fogadok, sőt szoktam is kérni. Hiszen akkor kel életre igazán a termék, amikor eljut a felhasználóhoz. Fontos a visszacsatolás. Szerencsére nagy arányban jók a visszajelzések. Aki próbálta már a termékeimet, gyakran visszatér. Ha valakinek nem tetszik egy illat, vagy nem válik be a termék, akkor ilyen esetben kicserélem, vagy felajánlok valami mást. Mindig hangsúlyozom, hogy az átálló bőr átmenetileg nyugtalanul reagálhat, de idővel, ha hagyjuk működni, visszanyeri önszabályozó képességét. Egyébként is úgy tartja a szakirodalom, hogy legalább négy hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy látható legyen egy arckrém hatása. Nemrégiben jelezte egy vásárlóm, hogy a dermatokozmetikusa megdicsérte, milyen jó állapotban van az utóbbi időben a bőre, és ő ezt az arckrémemnek tulajdonította. Ezek a visszajelzések nagy lendületet adnak, örömmel folytatom tovább a kutakodást.

Fotó: Fröhlich Orsolya

– Mesélj nekem a te bőrápolási rutinodról! Vannak kedvenc termékeid?

– Egy csomó kedvencem van. Esténként van az én rituálém, ha nem vagyok túl fáradt hozzá. Az arcomat minden este letörlöm a rózsavizes lemosómmal, utána a Balance krémet használom, mivel zsírosodásra hajlamos a bőröm. Hetente egyszer radírozok a sós radírral, alkalmanként pedig használom a Balance olajat arcmasszázshoz. Fürödni a leginkább házi szappannal szeretek, ezt én is kézművesektől vásárolom, télen a kókuszos testvajat használom testápolásra, nyáron pedig testolajat vagy könnyedebb testápolót választok. A fürdőkádba mindig szeretek beledobni egy levendulás fürdőgolyót, vagy ha éppen nincs készen, akkor mehet bele pár csepp fürdőolaj. Kisbabámat kizárólag a saját készítésű fürdetővel, popsikrémmel, babaolajjal kenegetem. Sampont is saját készítésűt használunk, és a Sweet Kiss ajakápolóm nélkül soha nem lépek ki az ajtón, mint ahogy a kézkrémből is mindig ott lapul egy pici tégely a kabátzsebemben.

A Nőileg magazin a 2018. március 25-április 15. között megrendelt első 50, egyéves előfizetés mellé egy Petit&Magique ajakápolót küld ajándékba!

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>