ARCHÍV Székely Blanka gardróbja: blézer a képernyőre, bakancs és unikornis a mindennapokra

Nem, egy televíziós műsorvezető-szerkesztő nem mindig pont olyan, mint a képernyőn. Székely Blanka azonban próbálja öltözködési sajátosságait becsempészni a tévés jelenésekbe is. Egy laza kalap, egy merészebb bizsu, bakancs a körömcipő helyett – és máris blankássá válik a képernyős dress code. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Körülbelül húsz éve, amióta ismerjük egymást, gyakran beszélgetünk ruhákról, stílusról, és tudom, hogy számára rendkívül fontos a megjelenés. Így volt ez jóval azelőtt is, hogy tévés karrierbe kezdett volna.

– Mennyi ruhád van? Számon tartod őket?

– Fogalmam sincs. Sajnos nincs egy rendes, nagy gardróbom, csak három tömött szekrény, ahol nem igazán látom át őket, ezért folyamatosan az az érzésem, hogy nincs egy rongyom, miközben tudom, hogy rengeteg vagány cuccom van, minden alkalomra.

„A fekete szett az olyan, amilyennek én belül érzem magam” – mondja Blanka.

– „Nem szabad úgy tartani ruhát a szekrényben, hogy soha nem hordjuk (le se vesszük róla a címkét). Az olyan rossz amerikai szokás” – szoktad mondani. Mennyire alkalmazod a saját szabályodat?

– Alkalmazom. Ahogy megveszem, le is tépem róla a címkét, ennek persze az a hátránya, hogy ha mégis megtörténik, hogy soha nem veszem fel, akkor még elajándékozni sem tudom.

Blankánál alapdarab a fekete jéger és a fekete karika fülbevaló, sietős napon bármikor elő lehet kapni őket

– Hol vásárolsz? És mikor?

– Kétévente vásárolok Amerikában nagyobb mennyiségű cuccot két okból: csodálatos árleszállítások vannak, gyönyörű és minőségi darabokat dobnak utánad gyakorlatilag bagóért, a másik ok pedig az, hogy ott vannak a kedvenc márkáim, amelyekhez hozzászoktam, amikor Kaliforniában éltem: ilyen a Forever 21, amelynek a neve is mutatja, hogy mi a fő jellemzője, a bohókás-játékos, színes Betsey Johnson, a cool Steve Madden és a bohém-hippi Free People. Azt veszem észre, hogy ahogy telik az idő, mindinkább a játékosabb darabokra vágyom, amelyekben van valami csavar.

– Volt időszak, amikor azt mondtad: a legújabb fogadalmad az, hogy nem vásárolsz több ruhát. Meddig bírtad?

– Most is ebben az időszakban vagyok. Egyszerűen nem férek már tőlük, és mivel nem látom át a ruhatáramat, semmi értelme nincs újabb darabokat vásárolni.

Évekig hord egy kedvenc, mindenhez passzoló bizsut, hiába van rengeteg még a kedvenceken kívül.

– Mi az, aminek nem tudsz ellenállni?

– Volt idő, amikor a sportcipőknek nem tudtam ellenállni, lett is egy tekintélyes kollekcióm belőlük, de most már azt sem vásárolok. Úgy látom, hogy telítődtem egy időre, de ismerve magamat, ez nem fog sokáig tartani. Ez az amerikai shopping arra is jó, hogy hazatérve elmenjen a kedved a vásárlástól. Amikor látod azt, hogy ugyanazt a minőségi, márkás cuccot itthon minimum tripla áron vesztegetik, akkor nem igazán jön, hogy bevásárolj ruhákból. Átverve érzed magad.

– Változtat-e az ember az öltözködési stílusán (a hétköznapokban), ha tévés karrierbe kezd? Veszel-e ruhát kifejezetten a képernyőre?

– Igen, a Nézőpont műsor elindulásával a Székelyhon TV-n kénytelen voltam beszerezni pár komolyabb darabot, mivel a Miki egeres, kapucnis felsőmben nem vezethettem műsort. Na ezek azok a darabok, amiket a hétköznapokban nem hordok, mert túl komolyak hozzám. Az MTVA-s bejelentkezésekhez is csomó blézert kellett beszereznem, de ez nem baj. Szeretem őket, és még jól is állnak.

Gyakran a cipőhoz öltözik. A Dr. Martens bakancs számára megunhatatlan darab, lévén, hogy egy kényelmes Jolly Joker.

– Hát az változtatott-e, hogy anyuka lettél?

– Nyilván. Hadat üzentem egyszer és mindenkorra a magas sarkúnak. Tudom, hogy kiemeli az alakot meg minden, de ajánlom annak, aki kitalálta, hogy szaladjon egy másfél éves kisfiú után benne.

Az unikornisos táska nem a kislányáé. Magának vásárolta

– Mi az, ami inspirál az öltözködésben?

– Egy kiadós shopping. Ez furcsán hangzik, de amikor két évet kell várnom rá, hogy betérhessek az óceánon túl a kedvenc üzleteimbe, akkor reszketek a boldogságtól, hogy végre megtörténik. A hétköznapi öltözködésemet a hangulatom irányítja. Ha rosszabb napom van, pont akkor fektetek energiát abba, hogy mit veszek fel, tudva, hogy egy jól összeállított szett majd jobb kedvre derít. Mindig.

Fotók: Angyalosi Bea

korábban írtuk

Varázsvilág Zselyke szekrényében
Varázsvilág Zselyke szekrényében

A székelyudvarhelyi Groos Zselyke olyan, mint egy pasztell árnyalatú akvarell. Más napokon harsány színekben pompázó olajfestmény, sportos szerelései pedig mintha egy 21. századi képregényből ugrottak volna ki. A fiatal illusztrátor minden szettje részletgazdag, ruhatára bohém és művészi. Amiként a színes gyerekrajzok és Zselyke játékai, gardróbja is kislányosan varázslatos, valamiként mesei. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. szeptemberi számában jelent meg.)