ARCHÍV Tavasz az otthonodban – Mutatjuk, hogyan csináld!

Jót tenne egy kis felfrissülés? Csak apró változtatásokra vágysz? Öröm lenne, ha te magad csinálnád? Adunk pár ötletet, hogyan csempészd be a tavaszt az otthonodba. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin márciusi számában jelent meg.)

Szeretjük az évszakok váltakozását, színvilágát, amit ma már a lakásunkba is beköltöztethetünk. Egy új függöny, párnahuzat vagy szőnyeg feldobja a hangulatunkat, az élénk, vidám tavaszi színvilág nemcsak otthonunkat, de lelkünket is felébresztheti téli álmából. A kreatív megoldások hatalmas tárháza áll rendelkezésünkre, mi most csak egy szeletét gyűjtöttük össze: tavasz a falakon. Mutatunk néhány ötletet, amibe egyedül is belevághatsz, de segítségül hívhatod a családot vagy barátaidat is. Apró dolgok, amiket egy hétvégén is megtehetsz.

1. Pecsételjünk!

Váratlan, egyedi mintákkal dobhatjuk fel a falakat, ha pecsételünk rájuk. Tekerjünk egy fadarabra vastag kötelet, madzagot, majd mártsuk festékbe, és nyomjuk rá a falra olyan alakzatban, ahogy szeretnénk! Használhatunk mintázatnak félbevágott almát, körtét, nyers krumplit, de akár szivacsot, kartondarabot, buborékfóliát is. Sodrófára is ragaszthatunk formákat, és azt végighúzva a falon érdekes mintákat kapunk.

2. Fessünk

Ez az első, ami mindenkinek eszébe jut, de emelje fel a kezét, akinek van kedve egy ekkora felforduláshoz. Viszont egy kisebb falrészt nem nagy dolog átfesteni: például a kanapé vagy étkező mögöttit, amelyet geometrikus alakzatokkal tehetünk hangulatosabbá, esetleg több színt is felvihetünk a felületre, csak vigyázzunk, harmonizáljanak a színek egymással. Tehetünk egy kis részre tapétacsíkot, vagy – főleg a konyhában – fekete krétafestékkel is lemázolhatjuk a falat, ahova majd a napi menüt, bevásárlólistát, üzeneteket írhatjuk, de a gyerekszobába is kerülhet ilyen falfesték, élvezettel fog majd rajzolgatni rá gyermekünk.

3. Falmatricák

A legegyszerűbb módja, hogy a falakat feldobjuk, ha falmatricát húzunk rájuk. Ennek leszedése is egyszerű, nem hagy nyomot, és évente akár többször is cserélhetjük, ha kedvünk támad hozzá. Számos formában beszerezhető: kapcsolók köré felragasztható tapaszok, ablakokra ragasztható virágok stb.

4. Függő dekorok

Vegyél elő fonalat, színes papírt, keress textileket, és készíts pomponokat, füzéreket! Kiváló alkalmi tavaszi dekorációként szolgálnak majd.

5. Növények falon, képkeretben

A növények szépek, élettel töltik meg a teret. Üres képkeretekbe illessz pici üvegcséket, amelyekbe friss virágszálakat tehetsz! Tuti, hogy mindenki hasra esik majd az ötlettől! Egy üres falrészhez állíts egy magas virágtartót, és tedd oda a virágba boruló növényeidet! A konyhában a zöldfűszereket is a falra függesztheted, ha pedig nagyon merész vagy, akár élő növényfalat is kialakíthatsz.

6. Művészkedj!

Ha nincs időd a kreatívkodásra, választhatsz az áruházak kínálatából különböző hangulatú képeket, de garantáltan sokkal nagyobb elégtétellel nézed majd a sajátkezű alkotásaidat. Ehhez nem kell más, mint néhány vászonképkeret. Fesd be félig egy színnel a vásznat, majd lentről felfelé haladva bátor, laza mozdulattal húzd rá az újabb színt a vászonra a találkozási pontig! Egyszerű, de mégis egyedi alkotással teheted személyesebbé az otthonod. A vásznat nem muszáj lefesd, bevonhatod számodra tetsző textillel is, csak simítsd el, tűzd a kerethez, s mehet a falra.

7. Merész ajtó, ablak

Ha festhető az ajtó- és ablakkereted, ne habozz, keress egy kedvelt színt, és mázold le! Válassz valami számodra izgalmas színt, ami különlegessé varázsolhatja a lakásodat. Lehetőleg más dekorelemen is jelenjen meg az a szín, hogy harmonikus legyen az összhatás. Vigyázz, ne ess túlzásba színválasztáskor, hiszen mindennap látni fogod!

8. Csempézz

Ne verd le, csak fesd le, vagy ragassz rá mintákat! Ma már szinte minden nagyobb áruházban kaphatók csempefestékek, így ha meguntad a régi burkolatot, elég, ha átfested. Ha nem akarsz mázolni, keress csempematricákat! Ezekkel a fürdőszobában is kitavaszodhat.

9. Virágerdő

Szerezz be selyemvirágot, és ragaszd ezeket egymás alá egy dekoratív ragasztószalaggal! Trendi, tavaszias és nagyon romantikus faldekorációt kapsz így, amely egy virágos mező hangulatát idézi majd.

+1. A tavasz illata

Végül, ha feltennéd az i-re a pontot, a tavasz illatát is vidd be otthonodba: gyertyák, illóolajok segítségével a friss, éledő természetet idézheted meg, ehhez a citrus, levendula, gyöngyvirág és jácint lehet a legjobb választás.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: