#nincsegyrosszrongyom Tippek arra, hogy hogyan ne vásároljuk. Holott nagyon szeretnénk.

#ruhabolondgeneráció #bajvanvelünk – ez eléggé jellemez bennünket, akik a hetvenes, nyolcvanas években születtünk. Azt mondják, kompenzálunk a vásárlással, de nem úgy, hogy ha épp szomorúak vagyunk, egy új cucctól boldogok leszünk, hanem a fiatalkorunk éveiben elszenvedett hiányt pótoljuk most a vásárlással. Mert (ha) megtehetjük.

Először is:

Miért olyan nehéz NEM vásárolni?

„Buy now or cry later” azaz „Most vedd meg, vagy később sírni fogsz” – nekem is van ilyen feliratú pólóm. Persze, hogy minden sarkon leselkedik ránk a shopping-szörnyeteg, amely, ha kicsit is nem figyelünk oda, seperc alatt képes kiüríteni a pénztárcánkat, lenullázni a bankkártyánkat, felzabálni a villanyszámlára félretett maradékot. 

Mi a baj velünk, a 7080-as évek generációjával?

Miért érzünk csillapíthatatlan vágyat a ruhák, cipők, kiegészítők birtoklására? 

Azt hiszem azért, mert Lehet Kapni, és mert Megengedhetjük Magunknak. Két olyan kulcskifejezés, amely mélyen gyökerezik a tini- és fiatalkorunkban, amikor

ha volt is rá pénzünk, nem jutottunk hozzá.

Szerencsére a shopping nem halálos (bár, amikor néha ránézek a szekrényemre, s elképzelem, hogy rámborul...), de kárt tehet a családi kasszában és a családi viszonyokban is. 

Kicsit olyan ez, mint a munkatáborból vagy fogságból hazatérő katona esete, aki (a figyelmeztetések ellenére) megeszi a fazék töltött káposztát, aztán belehal. 

Jöjjenek hát a tippek:

Aludjunk rá egyet

„Nem veszek meg azonnal valamit. Ha nagyon tetszik, s két nap múlva is az agyamban van, akkor viszont határozottan megveszem. Aludjunk rá egyet.” – mondja Kati, és igaza lehet. 

Hordjuk, ha már megvesszük!

„Ha van pénzem, nem állok ellen. Ha nincs pénzem, akkor sem. Inkább kölcsönkérek, mert megérdemlem a ruhákat. S utána olyan boldog vagyok! De én mindig hordom, amit vettem, ez vigasztal. Maximálisan kiélvezem és kihasználom a ruháimat!”– meséli Jutka

Hát, esetünkben nem ez a legjobb tanács, de végül is a lelkiismeret megnyugtatására ez is elég lehet.

Trendi turkáló

„Már régóta nem veszek új ruhát, mert nem akarom támogatni a fast fashiont, s az ezzel járó olcsó munkaerőt, mindent megtalálok a turkálókban. Tudatosan csak ott vásárolok.” – így Edina

Ez megfontolandó akkor, ha kevesebbet költenénk ruhára. Ha fontos nekünk a föld jövője és jóléte, illetve alkalmazkodni akarunk az új koncepcióhoz, az egyre trendibb fenntarthatóságot követnénk a divatban is, válasszuk a turkálót!

Kiemelt kép: Shutterstock