ARCHÍV Ünnepi dekoráció: Másszon-e az ablakra a Mikulás?

Ne másszon sehova – a karácsonyi dekoráció lényege az ünnepi hangulat megteremtése. Vannak otthonok, amelyek elbírják a picit több és fényesebb díszítést, és vannak lakások, ahol giccsesnek hat, ha túl sok a csili-vili. Nézzük, hogyan legyen a karácsonyi otthonunk ízléses és szerethető. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. decemberi lapszámában jelent meg.)

Színek összhangja

Legyen akár kis lakás vagy tágas családi ház, nagyon fontos, hogy a dekoráció színekben és mennyiségben igazodjon a beltérhez. Nyugodtan játszadozzunk a színekkel, de dönthetünk a hagyományos mellett is: a fehér, a piros, a fa és a fenyő kombinációjával elég kevés az esélye, hogy mellélövünk. Tudjuk, hogy a csillogás némiképp megkívánt, de csak csínján az ezüsttel és arannyal – ezekkel nagyon hamar át lehet lépni a határt.

Tartsuk hagyományainkat

Ne akarjuk, hogy lakásunk az amerikai mintát kövesse. Vegyük elő inkább az örökölt darabokat, a nagymamától kapott gömböket. Nálunk az angyal jön, nem a Santa Claus, ezért sem kell bemásszon az ablakon a Mikulás.

Használjunk természetes kiegészítőket 

Csak semmi műanyag! A legszebb dekorációk a természet adta alapanyagokból készülnek: piros alma, facsillag, fenyőág, szárított narancshéj és sok-sok fahéjrudacska. Ha a gyerekeknek is igazi örömöt akarunk szerezni, készítsünk nekik és/vagy velük saját adventi naptárt – sokkal értékesebb.

Mondhatunk igent a készre (is)!

Piros masni, piros bogyó, fenyőtoboz, fenyőág – igen, mind jöhet és mind könnyen beszerezhető, illetve még pénztárcabarát is. Ha emelni akarjuk a tétet, egy-két szép hógömböt is szerezzünk be (már kapni megszemélyesített változatban is), és bár eléggé amerikai, úgy gondolom, kedves elem a grincsfa. A gyerekek imádni fogják, a lakásnak pedig egyik éke lehet. Nem kell fukarkodni a girlanddal sem: ha papírból vagy fából készített, lelógó díszekkel dobjuk fel, igazi vizuális főnyeremény.

Fektessünk hangsúlyt az ablakra

Kintről és bentről egyaránt látszik, ezért ha valóban dekorálni szeretnénk, semmiképp ne hagyjuk ki az ablakdíszítést. Nem kell telerajzolni az ablakot – bár nem elvetendő –, inkább a párkányt tegyük vonzóvá. Ide is jöhetnek a szokásos dekorelemek és a hangulatos mécsesek!

Egyedi asztaldíszek – muszáj!

Nem csak az adventi koszorúra gondolunk, az alap. A házban lévő asztalokat egy-egy egyedi asztaldísszel tehetjük ünnepivé, ezt is dekorálhatjuk gyertyákkal és fenyőággal, ide jöhetnek a világító gömbök is. Meleg hangulatot teremt!

Az illat is díszít!

A karácsonyt ne csak vizuálisan, illatokkal is idézzük meg az egész adventi időszakban. Mézeskalács, fahéj, narancs és szegfűszeg – a legjellemzőbb illatok, ezeket használjuk!

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Ha nincsen vendégszoba, de mégsem aludnánk egymás hegyén-hátán
Ha nincsen vendégszoba, de mégsem aludnánk egymás hegyén-hátán

Ünnepekkor hazaözönlik a rokonság és a barátok serege, ilyenkor válunk leggyakrabban vendéglátókká. Mert a vendégnek Székelyföldön illik örülni, főként a szálló, háló vendégnek… De mihez kezdjünk, ha nincsen vendégszoba, de mégsem aludnánk egymás hegyén-hátán? Praktikus tippek (le)fektetéshez. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. decemberi lapszámában jelent meg.)