A kávét és a nőt meg kell ismerni

Aki már minden porcikáját ismeri a társának, szerelmének, nagyon nehezen fogalmazza meg, hogy miért is szereti. Valahogy így van a kávéval Zsigmond István barista, akinek lassan hét éve minden napja a kávéról szól. Nem csoda tehát, ha számára a kávé olyan, mint egy párkapcsolat.

Aki már minden porcikáját ismeri a társának, szerelmének, nagyon nehezen fogalmazza meg, hogy miért is szereti. Valahogy így van a kávéval Zsigmond István barista, akinek lassan hét éve minden napja a kávéról szól. Nem csoda tehát, ha számára a kávé olyan, mint egy párkapcsolat.

– Több éve foglalkozol már kávékészítéssel, de számunkra, amatőr kávéfogyasztók számára tulajdonképpen egy éve váltál ismertté. Akkor született meg a Transylvanian Barista Academy, vagyis az Erdélyi Baristaakadémia.

– Lassan hét éve már annak, hogy elkezdtünk kávéval foglalkozni. Bennünk volt a vágy, hogy csináljunk valamit, ami a miénk, és hosszú távon eredményes legyen. Semmi újdonság vagy érdekesség nem volt az ötletünkben: irodákba szállítottunk kávégépeket. A plusz, a más az volt, hogy prémium minőségű kávét hoztunk Ausztriából. Amúgy a mai napig azt importáljuk, az országban mi vagyunk a kizárólagos forgalmazók. Aztán szép lassan jöttek az új ötletek: online boltot nyitottunk, létrehoztuk az első kávébiciklit Marosvásárhelyen, különböző rendezvényekre mentünk, sokáig árultunk kávét a MOGYE-n is (Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem – szerk. megj.). Tavaly márciusban létrehoztuk a baristaakadémiát, amely ma már talán az egyik legaktívabb baristaiskola az országban. Most meg kávézót nyitottunk Marosvásárhely szívében, és kávépörköléssel is kezdtünk foglalkozni.

– Milyen egy ilyen barista képző?

– Kétféle képzés van: egyik a profiknak, akik kávézóban dolgoznak, vagy kávéházat szeretnének nyitni, és van amatőröknek is. A profik egy ilyen képzés alatt megtanulják, hogyan kell kávét őrölni, tanulnak egy kis biológiát, kémiát a kávéval kapcsolatosan, megismerik a kávégépet, annak működését, hogy hogyan működik a gőz, hogyan kell tejkrémet készíteni, azzal rajzolni a kávéba. Az amatőröknek szóló képzés tulajdonképpen egy gyorstalpaló, ahol azt mutatjuk meg, hogyan lehet otthoni körülmények között jó kávét készíteni.

– Szerinted milyen egy jó kávé?

–... (gondolkodik) Na, ezzel megfogtál. Nem tudom megmondani, megfogalmazni. Nagyon nehéz kérdés. Térjünk vissza rá később.
– Könnyebb kérdéssel folytatom. Milyen számodra az ideális nő?
– Inkább ideális kapcsolatról beszélnék, ahol szerintem a legfontosabb a kommunikáció. Én, mint sok más férfi, eléggé szűkszavú vagyok, ezért számomra fontos, hogy egy nő empatikus legyen, talán picit gondolatolvasó is, mert így könnyebben tudunk kommunikálni. Ugyanakkor szerintem ma, 2018-ban nem arról szólnak a párkapcsolatok, hogy feketén-fehéren leoszthatjuk, hogy mi a nő és mi a férfi feladata otthon, hiszen nemcsak a férfiak, a nők is sokat dolgoznak. S bár nem tudják ezt elfogadni, én úgy gondolom, hogy az otthoni feladatokban is ki kell hogy vegye a részét mindkét fél.

– Szóval mosogatsz otthon?

– Persze. Porszívózom, mosogatok, ha kell, készítek egy sajttortát, vagy én viszem le a kutyát sétálni.

– A sok munka mellett mennyi időd jut a magánéletre?

– Mivel kevés időt vagyunk együtt a párommal, fontos a minőségi időtöltés. A sok stressz, a napi feladatok miatt negatív energiákat halmozunk, így fontos, hogy kellemes élményekkel, szép pillanatokkal ellensúlyozzuk ezt, hogy feltöltsük magunkat. Koncertre járunk, kirándulunk, sportolunk, kiállítást látogatunk. Szerintem nagyon fontosak egy párkapcsolatban a közös élmények, a kikapcsolódás. Próbálok erre odafigyelni, hogy fordítsak elegendő minőségi időt a páromra és a családra is. Sajnos megtörténik, hogy pár napig nem beszélünk édesanyámmal, és erre figyelni szeretnék, hogy ez ne így legyen.

– Kedvenc kávéd?

– Nagyon szeretem az etiópiai kávét, azt, amely természetes eljárással készül. Napon szárítják, a héjában, így magába szívja a kávécseresznyéből a sok szén-dioxidot, és ettől édeskés is lesz az alapvetően savanykás etióp kávé. Ettől lesz nagyon különleges. Ezenkívül a panamai geishát szeretem, amely a világon a legdrágább kávé. Ez nálunk is megkóstolható.

– Végül visszatérek a meg nem válaszolt kérdéshez: milyen a jó kávé számodra?

– Maximalista vagyok, és szeretném most is tökéletesen megfogalmazni, hogy mit jelent számomra az igazi kávé, de nem sikerül. Ez a tökéletességre való törekvés a mindennapjaimban, a kapcsolataimban is jelen van. Szerencsére meg tudtam tanulni a páromtól, hogy ha valami nem tökéletes, úgy is jó. Amúgy ha már párkapcsolatokról beszélünk: sokszor felmerül a kérdés, hogy miért szeretjük a társunkat, és egyszerűen nem tudjuk megfogalmazni. Hiszen az együtt töltött idő alatt olyan sok jó dolog történik velünk, annyi közös élmény, hogy szeretetünk, szerelmünk szavakba öntésekor nehéz ezeket mind felhozni vagy néhány szóban megfogalmazni.

Talán erős lenne azt mondanom, hogy egy jó kávé olyan, mint egy jó párkapcsolat, de azt hiszem, hogy a jó kávét is meg kell érteni, pont úgy, ahogy egy kapcsolatot. A kávénál is meg kell érteni azt, hogy ha például savanyú, akkor miért lett az, ha keserű, miért az. A jó kávé amúgy már akkor is jó, amikor még csak zöld, de utolsó pillanatban is el lehet rontani.

Fotó: Boda Levente Gergely

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2018. májusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>