Gyimesi hercegnőből királynő

Kislányként csak álmodozott róla, hogy egyszer szépségkirálynő lesz. Később céltudatosan készült, tanult, küzdött azért, hogy az álomból valóság legyen. A szépségkirálynő, Blága Tünde útja Gyimesközéploktól a Fülöp-szigetekig.

Öt évvel ezelőtt, egy helyi szépségversenyen találkoztunk. Egy terepjáróban, ahol az éjszakai fotózás alatt melegedett, jót beszélgettünk. Passzolt a szó, bár két különböző világban élünk. Most a gyimesközéploki lány a világ harmadik legjelentősebb szépségversenyére, a Miss Earthre készül, amelyen Magyarországot képviseli, és bebizonyíthatja: a földkerekség legszebbjei közt is megállja helyét egy nemcsak szép, de okos erdélyi lány.

– A legtöbb kislány álma, hogy szépségkirálynő legyen. A tied is ez volt?

– Már akkor nagyon szerettem a szép ruhákat és a hercegnős meséket. Az volt az álmom, hogy egyszer hercegnő leszek, aztán amikor nagyobb lettem, már szépségkirálynő szerettem volna lenni. Mint egy tipikus kislány.

– Hogyan kerültél be a Miss Earth versenybe Magyarország képviseletében?

– Miamiban voltam egy világversenyen mint Miss Hungary, ahol felfigyeltek rám, és ezáltal sikerült kijutnom a Miss Earth világversenyre mint Magyarország szépségkirálynője.

– Mennyire hangsúlyozod ilyenkor, hogy te honnan származol, hogy erdélyi magyarként képviseled a magyarokat?

– Mindig megemlítem a származásom, hiszen büszke vagyok rá, hogy honnan indultam. A Miss Earth versenyre a magyar parlament előtt készítettem a videómat, de rögtön az elején fontosnak tartottam megemlíteni, hogy erdélyi lány vagyok. Sohasem titkolom. Amúgy ennél a snittnél a székely zászló alatt állok, tehát elég egyértelmű, hogy minek tartom, vallom magam. 

– Hogyan készültél a Fülöp-szigeteki versenyre?

– Nagyon kemény egy hónapot tudok magam mögött. Én mindig fel vagyok készülve, mert úgy élek, hogy soha nem tudom, mikor és hova kapok felkérést. De ahogy Miami után megtudtam, hogy ide kell jönnöm, még jobban odatettem magam. Angolórákra jártam, mert fontos, hogy minél jobban beszéljem a nyelvet, aztán divattervezőknél voltam, akik segítenek nekem a jó megjelenésben. Bemutatkozó videót forgattunk, szépségkirálynői fotókat készítettünk. Egyik versenyről jönni a másikra soha nem egyszerű. Nagyon keveset pihentem, mert a napjaim utazással teltek Csíkszereda és Budapest között. Odakint rengeteg élményben volt részem. Különböző szigetekre utaztunk, így volt lehetőségem sok mindent látni.

A legmeghatározóbb az volt, hogy láttam, hogyan élnek ott az emberek, milyen sok dolgot kell nélkülözniük, és mégis milyen boldogok! Átértékelődött bennem sok minden. Rengeteg szeretetet is kaptam. Úgy érzem, ennek az egy hónapnak a történéseit hosszú évek alatt sem tudtam volna megtapasztalni, ha nem adódik ez a lehetőség.

– A szép külső elég a szépségversenyeken való részvételhez?

– Határozottan mondom, hogy nem elég! Egy szép nő semmit sem ér, ha az a szépség csak a megszólalásig tart. Harmónia, kiegyensúlyozottság, kisugárzás, intelligencia, ezek mind nagyon fontosak.

– Hogyan szeretnéd hasznosítani a megszerzett ismertséget, elismerést, tapasztalatokat? 

– Elindítottam egy modellfelkészítőt, amelyen fiatal lányoknak adom át a tapasztalataimat. Itt jól tudom hasznosítani a megszerzett tudást. Szerencsére sok lány van a csapatomban, de szeretném, ha még többen lennénk, hiszen szeretnék a közeljövőben valami nagyon egyedi dolgot létrehozni. Továbbá aki követ, az tudja, hogy számomra nagyon fontos az adakozás, és ez a verseny (Miss Earth – szerk. megj.) nagyszerű lehetőség arra, hogy ismertebb legyek, így több embert el tudok érni, amikor egy nemes célért harcolok. A nevem jó dolgokra szeretném használni, segíteni másokon.

– Szerinted mi a szépség titka? Neked mi a titkod?

– Elsődleges a külső, ápolt megjelenés, de ez csak a felszín. A tiszta lélek, a kisugárzás és az alázat – számomra ez a szépség titka. Nekem is az a titkom, hogy tisztában vagyok a belső értékeimmel, és ezeket használom is. A kisugárzásom és a pozitivitásom az ütőkártyáim.

– Meg kell kérdeznem: valóban minden szépségkirálynő álma a világbéke?

– Szerintem mindenki szeretné, ha világbéke lenne, de tudod, mi az érdekes? Ez a hatodik nemzetközi versenyem, és még sosem hallottam, hogy valamelyik ország szépségkirálynője ezt mondta volna. Inkább mindenki valami ügy mellett kampányol. Valami olyan mellett, ami tényleg meg is valósítható.

– Mit tanácsolsz azoknak a fiatal lányoknak, akik belekóstolnának a szépségversenyek világába?

– Mondanám, hogy egy leányálom ez az egész, de hazudnék. Igen, sok leány álma, de itt a legrosszabbra is fel kell készülni. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ha szereti az ilyen versenyeket, próbálja ki magát. A kisebb, hazai versenyek is jó mókák szoktak lenni. Viszont annak, aki már megnyert egy rangosabb versenyt, és netán világversenyre készül, nagyon oda kell tennie magát. Itt helyt kell állni esőben, nagy hőségben, betegen, két-három óra alvással úgy, hogy mindig a legjobb formádat kell hozni. Egy másik országban, egy másik kultúrában nem is olyan egyszerű ez, mint ahogyan azt sokan elképzelik.

– Mit gondolsz, mi egy nő legnagyobb erénye?

– Egy nő legyen nőies, házias, okos, talpraesett és elég erős ahhoz, hogy bármikor tovább tudjon lépni.

Fotó: Mogyorósi Attila

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. januári lapszámában jelent meg.