Pataki Ági, a magyar modell-legenda

A Forbes magazin rangsora szerint egyike a legbefolyásosabb magyar nőknek. A ’70-es években a Fabulon reklámjából ismerhettük meg, majd kifutókon is szerepelt modellként. Pataki Ági számos reklámkampányban vett részt, többek között a Pepsi és a L’Oréal is szerződést kötött vele, tavaly pedig, 68 évesen a Helia-D új termékcsaládjának arca lett. Érdeklődése 20 éve a filmek felé fordult, sikeres filmproducer lett, sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy munkájáért Balázs Béla-díjat kapott. (A teljes cikk a 2020-as Nőileg magazin októberi számában olvasható.)

– Több nyelven beszélsz, idegenvezetőként is dolgoztál, jelenleg sikeres producer vagy. Hogyan tudtad és tudod bontogatni a sztereotípiát: ha szép egy nő, akkor biztosan buta, szép és egyben okos nő nem létezik?

– Szerintem nem kell bontogatni, mert ez akkora hülyeség, hogy foglalkozni sem érdemes vele. Semmi köze a külsőnek és a butaságnak vagy okosságnak egymáshoz, ezek genetikai és edukációs kérdések, amik nem függnek össze. 

– A Fabulon arcaként a ’70-es évek első sztárjainak egyike voltál. Milyen volt akkoriban a modellvilág?

– Teljesen másképp nézett ki, mint manapság,

hosszú ideig nem is tekintették szakmának a modellkedést, mondhatjuk, hogy közveszélyes munkakerülő státuszban voltunk, mert nem volt „normális”, bejelentett állásunk,

mint mondjuk a sportolóknak. Tehát jogilag nem volt tisztázott a helyzetünk, aztán később persze a mi tevékenységünk is szakmává vált. Ami a legnagyobb különbség a régi és a mai helyzet között, hogy nem voltak ügynökségek, nem léteztek castingok, kevesen voltunk, a reklámozók közvetlenül kerestek meg minket.

A mi szupermodellünk

– Az voltál nekünk magyar nyelvterületen a modellkarriered idején, mint a világnak Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Linda Evangelista. Szerinted ők miért tudtak ekkora sztárok lenni?

– Valószínűleg ezek a csajok nagyon okosak. Párosult az ész a szépséggel, személyiséggé váltak, nem pusztán képek voltak a magazinokban, hanem nevek lettek. Ezek a szupermodellek amellett, hogy bizonyos márkákat képviseltek, kialakították a saját brandjüket, meg tudták őrizni a saját imidzsüket. (...)

– Min dolgozol most?

– Épp egy elsőfilmes rendezőnő filmjét forgatjuk, ezenkívül Gothár Péter legújabb alkotásának bemutatója előtt állunk, ami most jön ki ősszel.

– Úgy tűnik, egyáltalán nem unatkozol. Honnan van ennyi energiád?

– Az energia szerintem elhatározás kérdése. Ha az ember nem helyezi magát nyugdíjba, akkor mozgásban tud maradni, ha kedve és ambíciója van. Nyitottnak kell maradni, aktívnak kell lenni, mert ez egy önmagát gerjesztő folyamat!

Ötvenesen is ikonnak lenni

Az egész világ ismerte őket. Szépségideálok voltak, divatikonok, világkampányok arcai. A ’90-es években minden lány rájuk akart hasonlítani, a férfiak pedig értük őrültek meg. Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Linda Evangelista a legolvasottabb magazinok címlapjain szerepeltek, és az a divatbemutató, amelyen ők vonultak a kifutón, biztosan fantasztikus sikerre számíthatott!

Gianfranco Ferré divattervező, aki egy időben a Dior stylistigazgatója is volt, úgy nyilatkozott: ezek a lányok lassan fontosabbak, mint a divat. És valóban. 

Kapcsolódó

Manapság alig tudjuk a modellek nevét, rengeteg a divatügynökség, és az Instagramon is tucatjával születnek a celebek. Ám a ’90-es évek letűnt korszaka egy legendás időszak volt a divat világában, olyan tervező- és modellnevek fémjelezték, akik mai napig ikonnak számítanak. (...)

Cindy Crawford

Cindy Crawford ajka fölött látható anyajegye a védjegyévé vált, pedig több ügynökség is azt kérte,  szedesse le, de a fiatal lány nem hagyta magát. Jól tette, a szépségpöttye igazi kuriózumnak számított a divatvilágban. Az anyajegyéért a korszak férfiideálja, Richard Gere is rajongott, négy évig voltak házasok. Cindy kiváló génjeit jelenlegi házásságában született fia és lánya is örökölte, mindkettőjük keresett modell a divatszakmában. 

Claudia Schiffer

A több mint 1000 címlappal büszkélkedő, német származású Claudia Schiffert a Metropolitan divatügynökség vezetője fedezte fel 17 évesen egy diszkóban. Csak az amerikai Vogue címlapján 16 alkalommal szerepelt. Első nagy reklámkampányának megrendelője, a Guess vezetője azt mondta róla, arca a fiatal Bridget Bardot-t idézi. Karl Lagerfeld, a Chanel akkori vezető tervezője rajongott érte, mondhatjuk azt is, hogy Lagerfeld irányítása alatt vált Claudia félénk német tiniből szupermodellé. (...)

A gyönyörű szőkeség idén 50 éves, ma is fantasztikusan néz ki, és nem mellesleg boldog, háromgyermekes édesanya. 

Naomi Campbell

A fekete párduc, Naomi Campbell történelmet írt, hiszen ő az első fekete nő, aki megjelent a francia Vogue címlapján, és ő volt az első fekete modell a Time borítóján. Karrierje fénykorában botrányaival volt tele a sajtó, előfordult, hogy egy ügynökség a viselkedése miatt bontott vele szerződést. Ellentmondásos személyiség, akad, hogy a „hátáról a Prada-t is odaadná”, ahogy egy barátja fogalmazott, de megtörtént, hogy egy közeli ismerősétől megtagadta az anyagi segítséget, amikor az drogelvonókúrára szeretett volna menni. Az idén 50 éves Naomiról a The New York Times azt írta nyáron, hogy elfoglaltabb és nyugodtabb, mint valaha. (...)

Linda Evangelista

Szállóigévé vált kijelentése: „napi 10.000 dollárnál kevesebbért fel sem kelek”, ez egy Vogue interjúban hangzott el Linda Evangelistától. Mikor a ’80-as évek végén levágatta a haját, ezért törölték az összes kifutó show-jából, de csak pár hónapnak kellett eltelnie, és ismét ott ragyogott az élvonalban. Többször is volt házas, fia 2006-ban, Linda 41 éves korában született. A kaméleon becenevet azért kapta, mert sokszor változtatta a külsejét, ami nem általános a szupermodellek körében. Manapság a közösségi médiában gyakran oszt meg magáról természetes képeket, így többször megkapta kritikaként, hogy „csak nem beteg”? Meglepődve tapasztalja, hogy az emberek azt várják, úgy nézzen ki, mint 30 évvel ezelőtt, 4 óra sminkelés után a Vogue címlapján. (...)

Fotó: Németh Andrea, Módos Gábor, Shutterstock

A térerő legyen veletek!

A Nőileg magazin októberi lapszámának korszakos mellékletében a 90-es években járunk, okostelefon nélküli időben, a szupermodellek korában. Többek között múltról, jelenről mesél nekünk Pataki Ági, a magyar modell-legenda.

Friss lapszámunkat alább kérheted: