Zűrzavaros évtized: az 1930-as évek a korszakos mellékletünkben (VIDEÓVAL)

A világ rohan a második világháború felé, mindeközben terjednek az Arisztid–Tasziló–Jean-viccek. Egyre több háztartásban van rádió és fonográf, divatba jön a sport és a víkendezés. Marlene Dietrich nemzetközileg is ismert lesz a Kék angyal című filmjével, minden nő rá szeretne hasonlítani. Ugyanakkor a saját díváink is hódítanak, Fedák Sári, Gombaszögi Ella, Darvas Lili, Turay Ida, Mezey Mária szerepelnek a színpadokon, a filmekben és a lapok hasábjain. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg. )

1931: Hyppolit, a lakáj

A legenda szerint ez az első magyar hangosfilm, valójában viszont A kék bálvány, ám mivel ez nem lett kasszasiker, hamar elfeledték. A Hyppolit a kor legnagyobb magyar sztárjait vonultatta fel, Kabos Gyula, Csortos Gyula és Jávor Pál is szerepelt a mai napig kultuszfilmnek számító alkotásban.

1936: nyári olimpiai játékok Berlinben

21 sportág, 129 versenyszám, 49 nemzet, közel 4000 sportoló, ezek a számok jellemzik a Hitler által megnyitott XI. nyári olimpiai játékokat. A legtöbb érmet Németország szerezte, a második legeredményesebb az USA lett, a harmadik pedig Magyarország. Érdekesség, hogy a náci propaganda árnyékában megszervezett versenyen a legjobb atléta az amerikai sprinter, a fekete Jesse Owens lett, ugyanakkor ez volt az első olimpia, amit televízió is közvetített.

1938: Márton Áron lesz a püspök

XI.Piusz pápa 1938. december 24-én gyulafehérvári püspökké nevezte ki a csíkszentdomokosi születésű lelkészt. A következő évben, 1939. február 12-én szentelték föl. Papi pályája jelmondatául a „Non recuso laborem” – nem futamodom meg a munkától – latin mondatot választotta. Ebben az utalásban mintha előre sejtette volna, milyen nehéz sors vár rá. A háború évei alatt és az azt követő nehéz években mindvégig az emberi jogok és a keresztény szeretet következetes, bátor képviselője volt. Kiállása miatt többször börtönbe zárták, meghurcolták, életfogytig tartó kényszermunkára ítélték. 1980. szeptember 29-én hunyt el.

1938: Frida Kahlo önálló kiállítása

A mexikói festőnő első tárlatát New Yorkban rendezték meg. Fordulatokkal teli életútja volt, 18 évesen buszbalesetet szenvedett, hónapokig gipszágyban feküdt, ekkor kezdett festeni. Megismerkedett a nála huszonegy évvel idősebb Diego Rivera festővel, majd feleségül ment hozzá. Ő ábrázolt először olyan, a női létet érintő témákat, mint a meddőség vagy a vetélés. Életéről 2002-ben nagy sikerű filmet mutattak be Salma Hayek főszereplésével.

Korszakos mellékletünk címlaposa Csedő Attila, a magazin székelyudvarhelyi fotósa. Kukkantsatok be a kulisszák mögé, és engedjétek, hogy az 1930-1940 közötti időszak hangulata átjárjon:

További képekért, melyeket Erdély Bálint Előd kollégánk készített, kattintsatok a galériánkra:

Kiemelt kép: Shutterstock