ARCHÍV Elvis, a Király – A halhatatlan sztár

Meggyőződéssel állítják ma is egyesek, hogy a világ tévedésben van: Elvis Presley, a Király igenis él! Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az Elvis-imádatnak kultusza van, a világon számtalan Elvis imitátor ténykedik és él meg az imidzsből. Tehát mondhatjuk azt, a Király tényleg halhatatlan. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júniusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Ahány ember, annyi féle történet szól arról, mikortól is datáljuk a rock and rollt, és ki tette híressé. Egyesek Elvis Presley zenéjével indítják, mások Bill Haley Rock Around The Clock című dalával. Tény, hogy mindkettő 1954-ben debütált a műfajban, Elvis Presley That’s Allright című dalát a rocktörténészek egy része a rock and roll születésnapjának tartja. Egyszóval, amikor elindult, akkor nagyot szólt ez is és az is. 

Volt egy gitár

A Mississippi állambeli Tupelóban Elvis Aaron Presley néven 1935. január 8-án látta meg a napvilágot, ikertestvére, Jessie Garon halva született. A család nélkülözött, ezt egyedül a zene tudta a fiatal Elvisszel feledtetni.

11 évesen kapta meg első gitárját, s ez örökre megváltoztatta az életét.

Sokszor hallott gospelt, s az afroamerikai zene sem volt ismeretlen számára.  A fekete zenészek körében ekkor már ismert volt a rock and roll kifejezés, Trixi Smith használta először a My Man Rocks Me, with One Steady Roll című számában, de mások is használták már a szókapcsolatot. Nem kell hosszú kutakodás hozzá, hogy kiderüljön, a rock and roll a szexhez kapcsolódik, azaz éppen azt fedi. A fekete muzsikusok már játszottak rock and roll egyvelegeket, mikor az első önálló darabok berobbantak. 

A polgárpukkasztó

Húsz éves sem volt, amikor a Sun lemezcég főnöke 1954-ben lemezre vette a That’s Allright című dalt, első szólólemeze pedig, a Heartbreak Hotel hatalmas sikert hozott. A huszonéves Elvis nevét egész Amerika ismerte. 

Nonkonformizmusa hamar megmutatkozott, ezért sem kerülhette el senki figyelmét:

a védjegyévé vált hajviseletét (Roy Orbison énekes tiszteletére) kezdetben egyesek kifejezetten botrányosnak tartották, ezt csak tovább tetézte, mikor egyébként szőkésbarna haját feketére festette. Előadásmódja, a csípőrázás és tekerés ismét csak kiütötte a biztosítékot, ehhez pedig az öltözködési stílusa már csak hab volt a tortán. A tinilányok valósággal megvadultak érte, de a fiatal háziasszonyok sem maradtak közömbösek. 

A hang

Különleges baritonnal rendelkezett, és az érzelemkifejező hangszínek nagyon széles skálájával bírt. A szakértők szerint középen volt a király legjobb oktávja, amivel nagyon jól hozta a fekete gospelénekesek lezser stílusát, de a balladákat és a countrydalokat is tökéletesen el tudta énekelni. Gregory Sandows zenekritikus szerint Presley egyszerre volt basszus, bariton és tenor, senki sem hasonlított rá sem a klasszikus, sem a popénekesek közül. Ahogy pedig később John Lennon fogalmazott a királyról: „Elvis előtt nem volt semmi.” 

Az első világsztár

Alighanem ő volt az első kiskatona, akinek a németországi laktanyába vonulására több tucat újságíró és fotós volt kíváncsi. Ő lett az első igazi globális popsztár, s bár Európában sosem koncertezett, de játszották a rádiók és fogytak a lemezek ezrével. Ekkor ismerkedett meg későbbi feleségével, a kiskorú Priscilla Ann Beuolieu-vel, akitől lánya, Lisa Marie Presley született.

Comeback Special

Házassága alatt egy időre hátat fordított a zenének és filmezni kezdett, azonban ez nem hozott átütő sikert, ráadásul kirobbant a Beatlemánia, ő pedig kezdett kiszorulni a rádiós lejátszási listákról. A feszültséget, dühkitöréseit nehezen kezelő Presley ekkoriban már előszeretettel nyúlt különféle nyugtatókhoz, de nem hagyott ki egy napot sem anélkül, hogy a hangját ne edzette volna. Hét év szünet után a rock’n’roll újra képbe került. 68-ban rögzítették a Comeback Special NBC-koncertfelvételt, szűk körű, elkötelezett rajongók előtt.

A legenda szerint Elvist a műsor fiatal rendezője elvitte sétálni Los Angeles legforgalmasabb sugárútjára, ahol testközelből megtapasztalhatta, hogy mekkora az ismertsége – konkrétan senki sem ismerte fel – és mekkora tétje van egy újszerű tévéshow-nak.
Hirdetés

Ezután Elvis gyakorlatilag beköltözött a stúdióba, a felvétel hatalmas siker lett, 30 millióan követték, ami akkor az összes amerikai tévénéző közel 50%-át jelentette. A közvetítés feltámasztotta Elvis karrierjét, aki ezt követően végleg visszatért a koncertezéshez, és 1977 október 9-én bekövetkezett haláláig több mint 1000 koncertet adott. Ezek az évek jelentik zenei pályája csúcspontját. 

A 70-es évek elején két Grammy-díjat kapott. Az Aloha From Hawaii névre keresztelt műholdas showban, 1973. január 14-én több mint egymilliárd ember látta Elvist élőben, a világ minden táján. Ebben az évben elvált feleségétől. 

A Király és a nők

Egyik életrajzírója azt állítja, betegesen félt a szexualitástól, főleg a nemi betegségektől, ezért inkább volt kukkoló, mint aktív szexgyakorló. Egyik partnere, June Wilkinson úgy emlékszik vissza, hogy ugyan

Elvis felhívta a szobájába, de csak annyi történt, hogy két órán át énekelt neki.

Első komolyabb barátnője, Anne Helm színésznő viszont azt állította, hogy kellemesek voltak a szexuális együttlétek. Peggy Lipton, aki karrierje későbbi szakaszában ismerte meg a világsztárt, szó szerint impotensnek, míg Cassandra Peterson Elvirának nevezte a Királyt, akivel egész éjjel beszélgetni kellett, a szex még szóba sem került. Ann-Margret színésznő szerint lelki társak voltak, más kapcsolatot ugyanis nem tudtak kialakítani. 

A vég (pedig nincs vége)

Szívinfarktus – nemcsak a gyógyszerek, nyugtatók, hanem a súlyfelesleg, az életmód is közrejátszott a 42 évesen bekövetkezett halálában. Eladott lemezek tekintetében jelenleg a Beatles mögött a második, illetve a legsikeresebb szólóénekes, több mint egymilliárd eladott lemezzel.  Az olyan afroamerikai előadók, mint Little Richard, Fats Domino és Chuck Berry is csak azután lettek elfogadottak széles közönség által, miután Presley kitaposta a fehér amerikaiak ízlése felé vezető ösvényt. 

Kiemelt képen Elvis Presley egy fellépésen 1956-ban / Forrás: Wikipédia

Hirdetés