Dienes Andor, a sztárikon háromszéki jegyese

Talán soha nem ismeri meg a világ Marilyn Monroet a székelyföldi származású fotós, André de Diènes, azaz Ikafalvi Dienes Andor György nélkül. És sikerei ellenére talán soha nem lesz világhírű Dienes, ha nem hozza össze a sors a „szexi, földre szállt angyal”-lal. De hogyan találkozhat egy kézdivásárhelyi fiatalember egy dívát rejtő gyári munkásnővel Kaliforniában? Hogyan lesz a találkozásból mély, egész életre szóló barátság? (A teljes cikk a 2020-as Nőileg magazin májusi számában olvasható.)

Boldog békeidőben, 1913 adventjén egy torjai székely családnak megszületik a hatodik gyermeke, Andor György. A házaspárnak jól megy sora, lakóházuk az egyetlen emeletes épület a torjai kastélyon kívül, az édesapa könyvelő, az Agrár Takarékpénztár egyik fiókjának igazgatója. A nyugalmat a szarajevói merénylet zavarja meg, olyan lavinát indít el, amely 1918-ra (ekkorra már megszületett a nyolcadik gyerek is) szétszakítja a családot. (...)

A világ másik felén, Los Angelesben ekkor születik meg Norma Jeane, anyjának mind lelki, mind anyagi egzisztenciája bizonytalan, akárcsak az apa kiléte, így a kislány 7 évre nevelőszülőkhöz kerül. Mindössze pár hónapra sikerül anyagilag talpra állnia az édesanyának, maga mellé veszi lányát, de idegösszeroppanást kap, és további életét kórházakban tölti. Norma Jeane 8 évesen állami gondozásba kerül. Amikor a kislány hirtelen dadogni kezd, akkor derül ki, hogy a nevelőapa szexuálisan molesztálta. A visszahúzódó Norma Jeane családról családra vándorol, többször vált iskolát, mígnem anyja barátnője úgy dönt, hogy árvaházba küldi őt.

A székely világfi

1934-et írunk. Míg Norma Jeane Baker Hollywood árvaházában tengődik, Diénes Andor, a székely ifjú igazi világfiként már Párizsban él. Édesanyja hirtelen elvesztése után a 12 éves Andor batyut kötött a hátára, és felkereste apját Budapesten. Az egykori könyvelő súlyos anyagi gondokkal küzdött, így a fiú kénytelen volt munkába állni, eleinte kifutófiúként, majd egy selyemüzlet alkalmazottjaként kereste meg a betevőt.

Bár hamuban sült pogácsával nem tarisznyálhatták fel Székelyföldön, életrevalóságát, kreativitását magával vitte,

és mindez termékeny talajra talált a selyemboltban, a szépség, a luxus és a gyönyörű nők között: a fiatal Andor rajzolni, festeni kezdett.  Alig 18 évesen nyakába vette a világot. (...)

Mindenekelőtt a nevét változtatta meg, André de Diènesként megvette az első Rolleiflexét. Hol válhatott volna hősünk divatfotóssá, ha nem a divat fővárosában?

(...)

Kiadók és divatlapok kezdték egymás után felkérni a jó kiállású, sármos férfit, aki mágnesként vonzotta a nőket, és a hölgyek szívesen álltak modellt egy-egy akthoz. 1938-ban úgy döntött, követi bátyjait, és az Esquire alapítóinak meghívására New Yorkba költözött.

Kapcsolódó

  A 16 éves Jeane véget vet a zűrös gyermekkornak: férjhez megy a szomszéd fiúhoz. A második világháború idején a férfit a csendes-óceáni hadszíntérre küldik, így Norma Jeane egy repülőgépeket gyártó üzemben kezd dolgozni. A légierő megbízásából, mint gyári munkásnőről készülnek róla propagandafotók, s bár a képek végül nem kerülnek felhasználásra, Norma Jeane kilép a gyárból, és szerződést ír alá egy modellügynökséggel.

  Sztár születik André negatívjain

  A sors játéka, hogy modell után kutatva egy modellügynökség éppen Norma Jeane Bakert küldi fotósunk műtermébe.

  (...) Dienes öt éven át fotózta a lányt, beutazták az államokat, és ez idő alatt nemcsak jó képek születtek, hanem szerelem is szövődött közöttük. A képek egyike a Parade címlapján jelent meg, ez a fotó indította el Norma Jeanet a siker útján.

  Mi történt kettejükkel ezután? – megtudhatod, ha fellapozod a májusi Nőileget, vagy megrendeled tőlünk digitális formában.

  Fotó: Árkosi Kulturális Központ, Sepsiszentgyörgy