Száva Enikő

Szebeni Zsuzsa: a méltatlanul elfelejtett emberek fontosak számomra

Tíz éve egy kiállítás megnyitóján találkoztam vele először. Ha valahol felbukkant, attraktív külsejével, kisugárzásával, elképesztő stílusérzékkel összeválogatott öltözetével minden tekintetet magára vont. Úgy tűnik, mintha szándékosan kerülné az éppen divatos trendeket, a szecessziós gyöngysorok, a csipkebetétek vagy éppen a századelő divatját idéző kiegészítők egyedivé teszik megjelenését. Igyekeztem a közelébe férkőzni, hogy ellessek néhányat női praktikáiból. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. augusztus

Dienes Andor, a sztárikon háromszéki jegyese

Talán soha nem ismeri meg a világ Marilyn Monroet a székelyföldi származású fotós, André de Diènes, azaz Ikafalvi Dienes Andor György nélkül. És sikerei ellenére talán soha nem lesz világhírű Dienes, ha nem hozza össze a sors a „szexi, földre szállt angyal”-lal. De hogyan találkozhat egy kézdivásárhelyi fiatalember egy dívát rejtő gyári munkásnővel Kaliforniában? Hogyan lesz a találkozásból mély, egész életre szóló barátság? (A teljes cikk a 2020-as Nőileg magazin májusi számában olvasható.)

Felméri Cecília filmrendező: Minden, amit csinálunk, megváltoztat

Nem vagyok extrovertált típus, mondja, miközben leülünk egy kávézóban (akkoriban találkoztunk, amikor az emberek még összejárhattak). Ez elszomorít. Minden alkotása rajongásig tetszik, de semmit nem tudok róla, mert minden eddigi interjújában kizárólag a munkájáról beszélt. Vajon mi motiválja, mi hajtja az újabb és újabb kihívások felé? Erre is kíváncsi voltam.

Jó nekem itt és most? Az ég odafönt „örökkék”

Amikor igent mondtam a szerkesztőség felkérésre, hogy a #jónekünkittésmost programhoz csatlakozva próbáljunk meg reményt csempészni az olvasók mindennapjaiba, volt még bennem lendület, úgy ítéltem, ebből másnak is jut…

Egy csepp endorfin

Milyen lenne az élet kávé nélkül? Bele se gondolok, főként most, hogy életem legfinomabb kávéját megittam. Hiába tagadnám, mélyen belém van kódolva a tiltott gyümölcs iránti vágy. Hogy járt szerzőnk – és tegyük is hozzá gyorsan, hogy márciusi magazinunk címlaposa – Száva Enikő mostanában Székelykeresztúron.

Boldogsághajszolás és pucér angyalok

Bálnanyelő ember, pucér angyal, ruhaszárító kötélre csíptetett háziasszony – Sándor-Nagy Tünde fantáziadús univerzumában minden lehetséges, minden, ami érzékeny, őszinte és megnevettet. Elrajzolt, bájosan groteszk, szerethető figurái olyan hétköznapi élethelyzetekben jelennek meg, melyek egyszerre tűnnek bizarrnak és ismerősnek. Száva Enikő interjúja.

Nem mindennapi szerelem

Soha nem értettem azokat a nőket, akik megfordulnak a csillogó autók után. Boldogult ifjúkoromban, amikor még ritka volt a saját autóval száguldó huszonéves, elcsavarta a fejemet egy évfolyamtársam, aki Nyugatról behozott autókból pótolta a szüleitől kapott apanázst.

Túracipel(l)ő

Ha nem tekinthető sportnak a billentyűzeten történő ujjgyakorlat, akkor nem vagyok sportember. Mindenféle mozgásformát kipróbálok, de két hónap alatt elfogy a kitartás, s jöhet a pipogya, lekvár, nyavalygós jelző, amelyet ilyenkor előszeretettel vágok saját fejemhez. S ha már kellő mértékben felgyűlt az önostorozás, jöhet egy nagy kihívás, a bevehetetlen vár, amelyet ha rövid felkészüléssel mégis meghódítok, helyére kerül minden.

Csehország: várak, sörök és jó emberek

Ha azt mondom, hogy Csehország és utazás, elsőre általában a finom sör és a csodálatos főváros, Prága ugrik be a legtöbb embernek. Tavaly nyáron mi a vidéket, a kisvárosokat céloztuk meg.