ARCHÍV Filmajánló – Egy nőről, aki másként „harcolt” a nőkért

A Mrs. America című FX/Hulu (nálunk HBO GO-n nézhető) sorozatról két dolgot fontos leszögezni: azt, hogy jó, és azt, hogy úgy érdemes nézni, hogy utánaolvasunk a korabeli történelmi, társadalmi, politikai összefüggéseknek. A Mrs. America első ránézésre egy intelligens, kitörni és karriert építeni akaró nő, Phyllis Schlafly (Cate Blanchett) története, de igazából többről szól. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. augusztusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Dahvi Waller egyévados (9 rész) sorozata a hetvenes évek Amerikájába repíti a nézőt (nem túlzás a sablonos ige, hisz Waller elbűvölően korhű filmet alkot), a feminizmus második fénykorának éveibe, amikor nők tízezrei harcoltak, tüntettek az ERA-ként ismert Equal Rights Amendment-ért, azaz a nemek egyenjogúságáról szóló alkotmánymódosításért. A mozgalom élén olyan aktivistákról tudunk, mint Betty Friedan, Gloria Steinem, Shirley Chisholm, Bella Abzug.

Ám volt egy másik oldal is jómódú fehér férfiakkal. És nemcsak. Az ellentétes oldalt képviselte Phyllis Schlafly is, aki bár a hidegháború, illetve az atomháború szakértője volt, a férfiak uralta világban nem jutott elég szóhoz, így megkereste magának azt a közeget, ahol megnyerő személyiségével, jól felépített diskurzusaival ezreket állíthat maga mellé. A film nemcsak az ő figurájára koncentrál, hanem a fent felsorolt nők mindegyikének jut egy-egy epizód, s egyúttal minden epizód felvillant a fő téma mellett más problematikus kérdésköröket is, mint a fekete nők elnyomása, a szinglik kirekesztése, az abortusz.

A filmben a nagyszerű alakítások mellett az a fantasztikus, hogy úgy foglalkozik egy ilyen – most a poszt #metoo érában is aktuális – kérdéssel, hogy semmi nem fekete vagy fehér. A Mrs. America nem egy könnyű néznivaló, kemény és tartalmas politikai dráma, de megéri a rászánt időt.

Hirdetés

 

Filmet nézz, ne háborúzz!

Hirdetés