ARCHÍV Görög kaland: arannyal, kolostorokkal és türkizkék vízzel

Mi tagadás, eléggé ki voltunk éhezve a nyáron a hosszabb utazásra, külföldi élményre, új látnivalókra. A választás Görögországra esett, annak is egyik szép szigetére, de csavartunk egyet a terven, és az út elejére beiktattunk néhány ismert- és kevésbé ismert látnivalót. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. szeptemberi lapszámában jelent meg.)
Hirdetés

Utólag esett le, hogy az UNESCO Világörökség egy-egy görög elemével indítottunk. Első megállónk a Vergina nevű település volt, ami ma kicsi, egykor viszont nagy volt, ugyanis itt állt az ókori Aigai, a makedón birodalom első fővárosa, ahol II. Philipposz élt és halt, akinek híres fiát – Alexandroszt – ugyebár mindenki ismeri. Világszép múzeumáért valóban érdemes lekanyarodni az autópályáról: a királyi sírkamrákban talált tárgyakra nehéz szavakat találni. Izgalmas maga a tény is, hogy az 1970-es években kezdődött meg Aigai feltárása, és hatalmas élmény lehetett, amikor a régészek kibontották a sírdombot, ami alatt Philipposz egyik felesége és Alexandrosz egyik fia pihente évezredes álmát.

A kincseket rejtő sírdomb Verginában

Épen, érintetlenül állt minden, úgy, ahogy egykor betemették. A múzeumot is itt, a föld alatt rendezték be rendkívül hatásosan: a félhomályban szinte „villognak” a fehér márványszobrok, szarkofágok, a lenyűgöző kidolgozottságú arany és ezüst tárgyak, amelyek egykor egy királyi életutat és a véget kísérték végig. 

Mivel egy álomszép mediterrán házban, leanderek és kabócák hangzavara közepette itt meg is szálltunk, volt időnk felkeresni a közeli nagyváros, Veroia óvárosát, kis zsidónegyedét, illetve a nimfák ligetét, ahol bő kétezer éve Arisztotelész oktatta Alexandroszt (aki még nem volt nagy) és barátait a világ dolgaira.

A Meteorákról mindenki hallott, sokan már jártak is ott. Igen ám, de mi egy napot ott is maradtunk, hogy naplementében járhassuk be a terepet. Nem bántuk meg. Igazából maguk a kolostorok építészetileg nem nyújtanak fene nagy élményt akár egy hazai Árpád-kori templomhoz képest sem, de elhelyezkedésük és a természeti táj egyedi látvány. Naplementében pedig isteni.

Meteorák a lemenő nap fényében

Innen már egyenesen Lefkada szigetére mentünk, ahová még kompozni sem kell, egy majdnem mindig leeresztett pontonhídon kellett „átcsörömpölni”, s máris a miénk volt a hegyes völgyes, olajfákkal borított, ciprusokkal tarkított vadregényes sziget.

Lefkada a Jón-szigetek egyike, és fehér mészkőszikláiról kapta a nevét. Álomszép, türkizben csillogó strandjairól nevezetes, ezek főleg a nyugati oldalán találhatók. Aki ezek közelében szeretne tartózkodni, jó ha tudja, hogy kevesebb a szálláshely, és a tengerpart mentén alig van, mert a partvonal – épp ettől izgalmas – többnyire magasan leszakadó, sziklás.

Hirdetés

A strandok csónakkal, illetve autóval, bringával is jól megközelíthetők, de érdemes felkészülni a nagy és hirtelen szintkülönbségekre, a rengeteg kanyarra, keskeny és  túl jónak nem mondható utakra. Persze, hajózni is lehet, kismillió társaság kínál különböző hosszúságú hajóutakat, fürdőzési lehetőséggel is, ezek zöme Nidri nevű településről indul.

Mi a keleti partot választottunk, ahol a számos sziget, a távoli magas, sziklás hegyek adják a hátteret a smaragdszínű víznek, egyébként ez a lakottabb része Lefkadának. Aztán majd minden nap autóba ültünk, és elindultunk felfedezni a szigetet, csak úgy. Kis falvak a hegytetőn vagy a völgyekben, olívarengetegben vagy kilátással a tengerre, sziklás kanyonok, vízesés – szóval látnivaló akad bőven.

Falu valahol a hegyek között

Útmenti tavernákban ettük a helyi finomságokat (aki szereti a kecskét, bárányt, annak nagyon jó lesz), majd bevásároltunk a helyi szőlőből készült borból, a helyben sajtolt olívaolajból. Aki tömegre és városra vágyik, annak ott van Lefkadaváros, vagy Nidri a szép tengerparti sétányával, mi viszont nem tudtunk betelni a sziget csodáival. Szállásunkról a napfelkeltét láttuk, a napnyugta látványáért valamelyik világszép nyugati strandra (Egremni, Gialos, Porto Katziki, stb.) kell elmenni. Megéri.

Naplemente a Gialos strandon

Egyébként Románia felé hazaúton, a magas hegyeken túl még számos izgalmas látnivaló akad: ott van Theszaloniki vagy akár Joannina a lenyűgöző múltjával, és csodás elhelyezkedésével, Dodona, amely az ókorban Delpoival vetekedett a jóshelyek népszerűségi versenyében, a többi legyen egy következő út és írás témája…

Fotó: Asztalos Ágnes

Bakancslista gyanánt: egynapos, bárki által teljesíthető távok

Hirdetés