A korai ejakuláció az egyik legeredményesebben kezelhető férfi probléma

Az orgazmus körüli férfi nehézségeket legalább akkora- vagy akár még erőteljesebb tabusítás övezi, mint a női orgazmuszavart. Ezért is olyan nehéz rávenni a férfiakat a szexuális élet panaszainak a szakszerű kezeltetésére. Akik mégis rászánják magukat a terápiára, azokkal nagy eséllyel szép sikereket lehet elérni, a pszichés alapú szexuális problémák ugyanis a férfiak esetében sokkal könnyebben kezelhetők, mint a női gondok.

Az orgazmus kapcsán a férfiaknál két típusú probléma merülhet fel: a korai és a kései ejakuláció. Pszichés értelemben mindkettő egyfajta kontrollvesztést jelent a szexuális aktus során a férfi nemi szerv fölött. 

Bár manapság a korai magömlés nem kívánatos jelenség, evolúciós szempontból hasznos, 

hiszen minél gyorsabban képes egy férfi a csúcsra jutni, annál valószínűbb, hogy időben meg tudja termékenyíteni a partnerét, és átörökíti a génjeit. Mára azonban az aktusról nem úgy vélekedünk, hogy ennek elsődleges célja a szaporodás, éppen ezért ez a biológiai sajátosság nem feltétlenül jelent előnyt a szexuális életben. 

Az orgazmus eléréséhez szükséges időintervallum becsapós téma, hiszen ha egy pár élvezi az együttlétet, mindkettejük számára kielégítő, akkor nem számít, hogy hány percig tart. Ennek ellenére a diagnózis és a határok meghúzása a tipikus és a szélsőséges vagy atipikus esetek között megköveteli, hogy egy időintervallum mentén is meghatározzuk a problémát. Ilyen értelemben 

korai ejakulációnak azt nevezzük, amikor egy férfi minimális ingerlés hatására, a behatolást követő egy percen belül akarata ellenére ejakulál. 

Olyan esetek is vannak, amikor még a behatolás előtt bekövetkezik az orgazmus. A fizikai idő mellett jelentős szerepe van annak, hogy a pár szubjektív megélése mi a korai orgazmus terén, ők egyenként és együttesen hogyan vélekednek az aktus hosszával kapcsolatban. A férfiak 25-40 százaléka tapasztalt már élete során túl gyors orgazmust, azonban a merevedési zavarokhoz hasonlóan, 

itt sem mindegy, hogy egyedi (ritkán előforduló) vagy már krónikussá vált jelenségről van-e szó.

A korai magömlés elsősorban a kevés szexuális tapasztalattal rendelkező, fiatal (általában 30 év alatti) férfiakra jellemző. Amennyiben érettebb férfiról van szó, valószínűleg a jelenség már krónikussá vált, de tipikusan ebben az esetben is a szexuális élet elkezdése körül jelentkezett először. Egy 2005-ös kutatás szerint a behatolástól számított 5 perc körüli teljesítmény nevezhető átlagosnak a férfiorgazmus elérésében, de nagyon végletes a párok szokásrendje, hiszen a fél perces aktustól a háromnegyed órásig sokféle hosszúságú együttlét volt jellemző a megkérdezettekre, akik stopperrel mérték az aktus hosszát a vizsgálat egy hónapos ideje alatt.

Napjainkban - főként a pornó hatására - az a tévhit és elvárás alakult ki, mely szerint az aktus során hosszú ideig „kell” teljesíteni. 

Ez nagyon megnehezíti a fiatal férfiak önmagukkal szembeni elvárásait. Egy, a női igényeket felmérő vizsgálat ugyanakkor kimutatta, hogy a nők (ellentétben azzal, amit a pornófilmek sugallnak) nem igényelnek sokáig tartó aktust, amennyiben az előjáték megfelelő hosszúságú volt. A konkrét behatolástól számított 10 perc fölötti időtartamról a megkérdezett nők többsége azt válaszolja, hogy nincs igényük ilyen hosszú hüvelyi stimulációra. A szakirodalom is leírja, hogy a túl hosszú aktus hüvelyszárazságot, kellemetlen, szúró érzéseket, akár fájdalmat is kiválthat. Női szemmel tehát 

a hosszabb előjáték és a behatolás alatti körkörös, finomabb mozgások, valamint a kézzel történő csiklóstimuláció célravezetőbb, mint a gyors, lökésszerű és sokáig tartó mozgásforma.

A korai magömléses klienseim kivétel nélkül arról számolnak be, hogy kamaszként a maszturbálásra és az első partnerrel történő szexuális élmények megszerzésére sem volt biztonságos, zavartalan helyszín és alkalom, ezért mindig gyorsan kellett „végezni". A lelepleződés miatti félelem sürgeti ilyenkor a folyamatot. Így a szexuális tabuk, a felvilágosítás hiánya és a tapintatlan, a kamasz intimitását figyelmen kívül hagyó szülői magatartás (pl. mindig nyitva kell tartani a gyerekszoba ajtaját, szülők benyitnak a fürdőbe kopogtatás nélkül stb.) jellemzően gyors önkielégítéshez vezet, ami alatt a fiatal nem tudja kellőképpen elsajátítani a saját testének működési jellemzőit, és ahelyett, hogy a lassítás technikáit tapasztalná ki, éppen ellenkezőleg, a gyorsaságot fogja fokozni. A későbbiekben ez a gyorsaság átvivődik a partnerrel történő kapcsolatra is.

Természetesen más tényezők is közrejátszhatnak a korai ejakuláció megjelenésének hátterében. 

A szeretkezések száma összefüggést mutat a gyorsasággal. Minél ritkább a szexuális tevékenység, annál valószínűbb, hogy ilyen jellegű zavar lép fel. 

Ez már a kamaszok szexuális életében is jelentkező probléma, hiszen ritkán van alkalmuk együttlétre, így ez a gyorsaság nem csak a lebukás miatt, hanem a ritka alkalmak miatt is rögzülhet. Hosszabb kihagyás után is előfordul, de ha csupán egy-két alkalmat érint, és ezt kellő humorérzékkel, tapintattal, elfogadással fogják fel a partnerek, nem alakul át szükségszerűen szexuális zavarrá a jelenség. 

A korai ejakuláció esetén sokszor a partner tapasztalatlansága is fenntartó tényező, hiszen ebben az esetben ő sem tudja, mi várható el a férfitól a szexuális tevékenység során, és kevés az esély rá, hogy tapintatosan mindkettejük számára kielégítő irányba terelje az együttléteket.

A korai magömléses esetek tehát fiatalon kezdődnek azzal, hogy a kamasznak nincsen meg a lehetősége és a megfelelő körülményei a gyakorlásra, a viselkedés pedig így, gyors orgazmus megéléseként rögzül. 

A lassítást és a szexuális örömök elnyújtásának technikáját csakis gyakorlással lehet megtanulni, eleinte egyedül, majd partnerrel. Ennek az első lépése az ún. visszafordíthatatlansági pont felismerése. Ha ezt már érzékeli a férfi, akkor meg kell tanulnia azt is, hogyan állítsa meg a folyamatot. Az egyik kézenfekvő stratégia a pózváltás, ez azonban sokszor a partner szexuális izgalmát is lelohasztja. Szexuálterápiás üléseken más módszereket is tanítunk a klienseknek, többek között légzőgyakorlatokat, gondolatelterelési stratégiákat, ugyanakkor a pornófogyasztást kiiktatjuk a szokásrendből. Sokat segíthet a férfi intimtorna gyakorlása is. A korai ejakuláció az egyik legeredményesebben kezelhető férfi probléma, a terápiás folyamat által a férfi önbizalma, testképe, kontrollérzése növekszik, így nem csak a szexuális életben, hanem a párkapcsolat egészében, sőt azon kívül, a hétköznapok során is pozitív irányú változás jön létre.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Amit tudni érdemes a krónikus merevedési zavarról
Amit tudni érdemes a krónikus merevedési zavarról

A szexuális együttlét során az izgalmi fázisnak fizikai jelei vannak. A nőknél a legtipikusabb a nedvesedés, a férfiaknál az erekció. A férfi izgalom jelenléte sokkal látványosabb a nőihez képest, ezért az esetlegesen felmerülő problémák könnyen észrevehetők, és ez rengeteg szorongást, aggodalmat válthat ki mindkét nemből. Korábban az erekciós zavart impotenciának is nevezték. Ezt az elnevezést ma szexuálterápiás szempontból azért sem tartjuk helyénvalónak, mert a jelenségre egy megoldandó problémaként-,