Amit tudni érdemes a krónikus merevedési zavarról

A szexuális együttlét során az izgalmi fázisnak fizikai jelei vannak. A nőknél a legtipikusabb a nedvesedés, a férfiaknál az erekció. A férfi izgalom jelenléte sokkal látványosabb a nőihez képest, ezért az esetlegesen felmerülő problémák könnyen észrevehetők, és ez rengeteg szorongást, aggodalmat válthat ki mindkét nemből. Korábban az erekciós zavart impotenciának is nevezték. Ezt az elnevezést ma szexuálterápiás szempontból azért sem tartjuk helyénvalónak, mert a jelenségre egy megoldandó problémaként-, és nem egy végleges állapot diagnózisaként tekintünk.

A merevedési zavar az a jelenség, amikor egy férfi tartósan képtelen erekció elérésére vagy ennek fenntartására. A legújabb felmérések szerint a férfiak 86 százaléka tapasztalt már ilyen jellegű problémát. Átlagosan a férfiak 10 százaléka küzd huzamosabb ideig erekciós zavarral, többnyire életük későbbi szakaszában. Míg a 40 éves korosztályra nagyjából 5 százalékban jellemző a merevedési zavar, a 70 éves korosztályban az arány már 15 százalékos vagy ennél is magasabb. Egy kutatás eredményei szerint 

csupán az esetek 5 százalékában állnak biológiai okok a zavar hátterében, 10 százalékban szociokulturális nehézség, míg az összes többi esetben keverednek az okok.

Ahogy a legtöbb szexuális problémánál, úgy ebben az esetben is állhatnak a háttérben egészségügyi okok. A vezető orvosi ok, amelynek tünete a merevedési nehézség, a szív- és érrendszeri megbetegedés. A merevedési zavarok szexuálterápiás kezelése előtt mindenképpen szükség van egy alapos orvosi kivizsgálásra, ugyanis sokszor az erekciós zavar az első tünete egy komoly egészségügyi problémának. Egy tanulmány szerint a merevedési zavar a szív- és érrendszeri megbetegedések első tüneteként már két évvel korábban megjelenik, mint a specifikus tünetek. Ezért 

minden olyan esetben, amikor huzamosabb ideig fennáll a merevedési zavar, a belgyógyászati kivizsgálás nemcsak indokolt, de akár életmentő is lehet, 

mert komoly krónikus megbetegedésre derülhet fény a szexuális nehézség által. Állhat még a háttérben cukorbetegség, idegrendszeri gondok, szklerózis multiplex, májbetegségek, veseelégtelenség is. Kisebb arányban a probléma forrása hormonális szinten keresendő, de ez sokkal ritkább, mint a nők esetében. 

Stressz, alkoholfogyasztás, kapcsolati konfliktusok…

Ugyanakkor beszélünk még olyan egészségi- és környezeti rizikótényezőkről, amelyek nagymértékben befolyásolják az erekció sikerességét, ilyen az alkoholfogyasztás és a dohányzás, valamint bizonyos gyógyszerek szedése is. 

A mozgásszegény életmód és az elhízás, az alvási apnoé szindróma és maga az életkor is rizikótényezőnek számít.

Fontos tudni, hogy elsősorban organikus okokra visszavezethető merevedési zavar esetén a spontán (éjszakai és reggeli) merevedés elmarad. Ezt a férfiaktól részben önbeszámoló módszerrel tudjuk kideríteni. Ilyenkor arról kérdezzük a klienst, hogy milyen gyakran- és milyen erősségű erekciót tapasztal reggelente. Orvosi módszerrel alváslaborban vizsgálják ezt a problémát, valamint létezik egy ún. kerületmérő pánt, amit este, nyugalmi helyzetben a férfi ráragaszt a péniszére, és ha a pánt elszakad, akkor feltételezhető, hogy éjszaka megtörtént a nemi szerv növekedése, azaz a merevedés, ha azonban érintetlen a pánt, akkor felmerül a szervi probléma. 

Akár biológiai-, akár pszichés eredetű a merevedési zavar, mindig a kiváltó okot-, okokat kezeljük. 

Orvosi javaslat alapján használhatók alkalmanként vagy napi szinten alkalmazandó gyógyszerek. Attól függően, hogy például mennyire fontos a párnak a spontán együttlét és milyen gyakori a szexuális élet, lehet választani a különböző termékek közül. Szintén pusztán orvosi gyógymód a vákuum eszköz használata, az öninjekciózás az együttlét előtt, valamint súlyos esetekben protézis beültetés. 

A pszichés okok közé sorolható minden párkapcsolati nehézség, a konfliktusok és a vonzalom hiánya. 

A férfiaknál jellemzőbb, hogy a munkahelyi sikertelenség, az anyagi bizonytalanság negatívan befolyásolja a potenciát. 

Megfigyelhető, hogy a tisztasággal kapcsolatos kényszeres gondolatokkal küzdő férfiak nehezebben érnek el- és tartanak fenn merevedést, mert a szexualitással kapcsolatos testnedvek, illatok nehezen tűrhetőek számukra. Szintén gyakori, hogy vallási és kulturális tabuk állnak a merevedési zavar hátterében. A szülőkkel való konfliktusok, a pszichésen megterhelő anya-fiú kapcsolat feltárása és oldása szexuálterápiás közegben segíthet az erekciós zavar megoldásában. 

Átmeneti kudarcból krónikus merevedési zavar

A merevedési zavar pszichoterápiás kezelése során mindig felmerül a kérdés, hogy miként vált krónikussá az eredetileg átmeneti kudarc.

A kudarctól való félelem ugyanis még az első alkalommal felmerülő tényleges oknál is erősebb befolyásoló tényező a további szexuális alkalmak sikeressége szempontjából. 

Kudarc esetén beindulhat a teljesítményszorongás és -kényszer, valamint a megfigyelő szerep. Erre már a híres szexuálterapeuta páros, Masters és Johnson is felhívta a figyelmet. Az ő elméletük mutat rá arra, hogy sok férfi, amint megélt egy kudarcot, a következő aktus előtt már szorongani kezd, és ahelyett hogy önfeledten élvezné a szexet, elkezd a helyzetet értékelő külső szemlélőként tekinteni magára, és ezzel beindul egy olyan ördögi kör, amivel újabb és újabb kudarcok várhatók. Ennek megoldása, ha a megfelelési kényszer helyett az együttlét izgalmával, a megélt érzelmekkel foglalkozunk, az erotikus ingerrel együtt a pillanatnyi élmény megélésével törődünk. 

Az tehát, hogy az erekció elmaradásából lesz-e szexuális zavar, attól függ, hogy a férfi mennyire pánikol be az átmeneti kudarctól, mennyire kezd el szorongani miatta. 

A társadalmi elvárások és a felnőttfilmek azt a benyomást keltik, hogy a férfiaknak minden körülmények között képeseknek kell lenniük a merevedés létrehozására. Amennyiben a kudarc pillanatában és ezt követően a férfi képes elvonatkoztatni ezektől a teljesen irracionális elképzelésektől, és értékelni tudja a helyzetet, amelyben létrejött a sikertelenség, felismerhet teljesen objektív okokat és körülményeket, például egy fűtetlen lakás, ha otthon vannak a gyerekek, ha a férfi nagyon szerelmes és tökéletesen akar teljesíteni, ha egy elvált nő hálószobájában a korábbi családi portré van kitéve, ezek mind olyan tényezők (számtalan más élethelyzet mellett, amelyekkel szembesülünk életünk és szexuális együttléteink alkalmával), amelyek - érthető módon - megalapozzák a merevedési gondot. 

Ilyenkor a leginkább az segít, ha képes a férfi tudatosítani, hogy ilyesmi mindenkivel előfordul, és a legközelebbi alkalommal megpróbál minél jobban elvonatkoztatni a korábbi kényelmetlen élménytől.

A szorongás súlyosbítja a gondot

A merevedési zavar krónikussá válását a partner reakciója is nagymértékben befolyásolja. A legnagyobb veszély akkor áll fenn, ha elkezdünk mindketten szorongani a férfi erekciója miatt. A férfi a saját teljesítménye miatt aggódik, eközben a nő túlértékeli a kudarcot, és azon aggodalmaskodik, hogy ő miben nem felel meg a partnerének, ami miatt a partnere képtelen volt létrehozni az erekciót. Ha az erre vonatkozó gondolatait meg is osztja a párjával, a problémák könnyen elmélyülhetnek. Ha a férfi tudomásul veszi, elhiszi, hogy a nőnek jól eshet a behatoláson kívül más módon is az orgazmus elérése, valamint 

ha a nő nem várja el kizárólag a hüvelyi stimulációt, a merevedés tétje így kisebbé válik, a szorongás csökkenhet és a pénisz működése újra zavartalan lehet. 

Ugyanakkor a partnernek más szempontból is szerepe lehet a merevedési zavarok megoldásában. Fontos, hogy a férfi élvezze a stimuláció módját, de - különösen az életkor előrehaladtával - a partnernek elképzelhető, hogy változtatnia kell a stimuláció erősségén és időtartamán. 

Szexuálterápiás beavatkozás esetén a férfiakkal olyan technikai kérdésekkel foglalkozunk, mint a spontán erekció gyakoriságának a naplózása és a fantáziák beindítása, emellett foglalkozunk a mélyebb háttértényezőkkel, családi mintákkal, szexuális szokásokkal, a szexkultúra és információk átadásával, a pornófogyasztás elkerülésével és a teljesítménykényszer leküzdésével is.  

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Libidócsökkenés férfiaknál
Libidócsökkenés férfiaknál

Az elmúlt hónapban a női vágy zavarainak okait tártuk fel, most a férfiakra térünk ki részletesebben. Szexuális hipoaktivitást a férfiak körülbelül 15 százaléka él át huzamosabb ideig élete során valamikor. Ez a számadat jóval kisebb ugyan annál, amit a nők kapcsán említettünk - 20-35 százalék -, mégis érdekesség, hogy a férfiak életében az ilyen nagyarányú vágybeli intenzitáscsökkenés újkeletű problémának számít, vagy ha jelen is volt korábban, teljes mértékben tabunak számított.