Mire jó a szexuálterápia?

„Ha a vakbélgyulladással sebészhez fordulok, akkor miért ne fordulnék a szexuális gondjaimmal szexuálterapeutához?” A kérdés egyszerű, de a gyakorlat már korántsem az. A szexuálterápia ma is tabutéma tájainkon, holott valós segítséget kap az, aki legyűri ellenkezését, és szakemberhez fordul. Mikor, miért érdemes és ajánlott felkeresni a szakembert? Bartha Krisztina pszichológus eloszlatja a tévhiteket.

Amikor a szakmámról kérdeznek, sokszor mai napig is megdöbbenéssel, témaváltással vagy többé-kevésbé humoros kérdésekkel találom szembe magam. Érzem, hogy az ismerősi körben, sőt a tágabb környezetben sem tudják, hogy mit kezdjenek a ténnyel: szexuálterapeuta (is) vagyok. Erről azok a kérdések is tanúskodnak, amelyeket az évek során ezzel kapcsolatban kaptam: Hogy jutott eszedbe, hogy ezzel (nyomatékosan ejtve) foglalkozz? Hogy tudsz erről (nyomatékosan ejtve) beszélni mások előtt? Nem szoktak zaklatni, akik hozzád járnak? Akkor te biztos sok mindent kipróbáltál már! És meg is mutatod a pózokat? Ugye nem előtted kell gyakorolni? A vicces, olykor élcelődő vagy már-már provokatív kérdések mind azt sugallják, hogy kevés fogalmunk van arról, mi történik a szexuálterapeuta kabinetjében, és mire is jó, kinek javallott a pszichoterápia ezen speciális válfajának a kipróbálása.

A következőkben nézzünk végig néhány jellemző tévhitet a szexuálterápiával és a szakemberrel kapcsolatban:

1. Szexuálterápiára szégyen járni. Aki nem tudja otthon megoldani a szexuális problémáját, az jobb, ha hozzá sem fog.

Talán a leggyakoribb tévhit. A pszichoterápia a mai napig tabu közösségeinkben. Kiemelten tabuként kezelik a szexuálterápiát annak ellenére, hogy az emberek többsége élete során valamikor egészen biztosan találkozik a szexualitásával kapcsolatos nehézséggel, elbizonytalanodással. A szexuális zavarok éppúgy lelki betegségnek számítanak, mint a depresszió, a pánikzavar, az evési zavarok stb. A legsikeresebben úgy tudjuk megoldani az életünk ezen területén jelentkező nehézségeket, ha a megfelelő szakemberhez fordulunk. A szexuálterápia egy dinamikus viselkedésterápia, amellyel akár nyolc-tíz terápiás ülés után bekövetkezik a várva várt változás.

2. A szexuálterápia csak női nyavalygások kezelésére való.

Hatalmas tévhit. Fontos tudni, hogy mind a férfi, mind a női szexuális problémák kezelhetőek. Jobb életminőség, minőségibb szex követheti a szexuálterápiás üléseket. A férfiak körében a szexuálterápia talán még nagyobb tabunak számít, mint bármely más pszichés nehézség kezelése esetén igénybe vett szakemberi segítség. Ez abból adódik, hogy a férfiakra a szexuális teljesítményben társadalmilag nagyobb nyomás hárul, mint a nőkre. A teljesítmény ezen a téren az önértékelés egyik alappillére a férfiaknál. Fontos azonban tudni, hogy a pszichés eredetű férfi szexuális zavarok többsége megfelelő segítséggel könnyen és gyorsan kezelhető. Emellett azt is jó tudni, hogy a párkapcsolatban akár a nőnek, akár a férfinak vannak szexuális problémái, a legjobb, ha a pár együtt jön terápiára, és közös ügynek tekintik a megoldás keresését.

3. A szexuálterápián kínos dolgok történnek.

Hamis. A szexuálterápián a bejelentkező személy szexuális életéről, szokásairól, nehézségeiről beszélgetünk. A terápiás kapcsolatban a szakember felismeri, ha olyan téma, kérdés merül fel, ami kellemetlen a kliens számára. Ilyenkor szóba kerül a gátlásosság oka, és tapintatosan, az ügyfél tempójában tárjuk fel azokat a témákat, amelyek fontosak a terápia szempontjából. Természetesen fontos a terapeuta és a kliens közötti bizalom és a kommunikáció gördülékeny működése, de az első találkozásokat követően a kényes kérdéseket egyre könnyedebben tudjuk kezelni. A szexuálterápián megbeszéljük az otthoni teendőket, esetenként ábrákkal, szemléltetőeszközökkel mutatjuk be a pár vagy a kliens számára fontos információkat. A gyakorlatokat, házi feladatokat természetesen MINDIG otthon, kettesben végzi a pár, a szexuálterapeuta semmilyen módon nem él vissza a pár intimitásával. 

4. A szexuálterápia helyett jobb, ha vágyfokozót, gyógyszert szedek.

Ha a vakbélgyulladással sebészhez fordulok, akkor miért ne fordulnék a szexuális gondjaimmal szexuálterapeutához? A legjobb megoldás mindig a megfelelő szakember megkeresése. Fontos tudni, hogy a szexuális problémák egy részének hátterében egészségi gondok állhatnak, ezért a szexuálterapeuta mindig rákérdez az egészségi háttérre, és többnyire orvosi kivizsgálásra is elküldi a klienst. Ha lelki okokra vezethető vissza a szexuális nehézség, nem érdemes várni, hogy az magától megoldódik, hanem érdemes mihamarabb a probléma megoldását megkeresni. Bár az afrodiziákumok bevetése olykor ügyes stratégia, az esetek többségében a leghatékonyabb megoldás a terápia.

5. A szexuális életem nem a szexuálterápiától lesz jobb, hanem ha a párommal extrém dolgokat próbálunk ki (swinger, szerepjáték stb.).

Tévedés. A meglévő szexuális problémák kezelésében sokkal többet segít, ha újra elkezdünk érzelmileg és testileg egymásra hangolódni, ebben nem segít, sőt káros lehet minden extrém megnyilvánulás. Ilyen téren fontos különbséget tenni a jól működő és a nehézségekkel rendelkező párkapcsolatok között, hiszen míg a szexuálisan jól működő párok esetén egy addig ismeretlen helyzet, újdonság kipróbálása felvillanyozó, addig a kihívásokkal küzdő párok esetén ez elmélyítheti a problémát, hiszen sokszor fullad kudarcba, válik kényelmetlenné, szokatlanná az ilyen helyzet. Ez pedig további kétségeket, elbizonytalanodást okozhat az amúgy is feszültséggel teli helyzetben.

6. A szexuálterapeuta állandóan a szexre gondol.

A szexuálterapeuta vélhetően ugyanannyit gondol a szexre, mint bárki más, de igyekszik a saját magánéletében tudatosan odafigyelni azokra a jelenségekre, amelyek megnehezítik az egészséges szexualitás megélését, ugyanakkor munkáját teljes mértékben függetleníti személyes vágyaitól, magánéletétől. A szexuálterapeuta szakmailag képzett, az intimitással és a szexualitással a munkahelyén nem magánemberként, hanem szakemberként foglalkozik, dokumentálódik, szakcikkeket olvas, továbbképezi magát annak érdekében, hogy a lehető leghasznosabb segítsége lehessen azoknak, akik a szexualitásukban valamilyen nehézséggel küzdenek. A szexuálterapeuta hisz abban, hogy az egészséges szexualitás és intimitás az élet egyik legfontosabb erőforrása és a jóllét egyik alapja. Azon munkálkodik, hogy a társadalom, a hozzá forduló személyek és párok helyén kezeljék a szexualitást, felismerjék ennek szerepét a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatban.

Kiemelt kép: Shutterstock