Libidócsökkenés férfiaknál

Az elmúlt hónapban a női vágy zavarainak okait tártuk fel, most a férfiakra térünk ki részletesebben. Szexuális hipoaktivitást a férfiak körülbelül 15 százaléka él át huzamosabb ideig élete során valamikor. Ez a számadat jóval kisebb ugyan annál, amit a nők kapcsán említettünk - 20-35 százalék -, mégis érdekesség, hogy a férfiak életében az ilyen nagyarányú vágybeli intenzitáscsökkenés újkeletű problémának számít, vagy ha jelen is volt korábban, teljes mértékben tabunak számított.

A férfi libidócsökkenés hátterében sok olyan tényező állhat, mint a nőknél, ezek gyakorisága, társadalmi megítélése, mozgatórugói mégis eltérnek a női vágy zavaraitól. A férfiak esetében is érdemes először feltárni az esetleges biológiai-, egészségügyi problémákat. A nemi vágy hosszabb ideje fennálló hiányát okozhatja  a tesztoszteron csökkent szintje, de köthető akár a férfi nemi szerv működésében tapasztalt korábbi rossz élményhez, akár merevedési problémákhoz, korai magömléshez, ami annyira elveszi a férfi kedvét a szextől, hogy megjelenik a vágy csökkenése is. Az idősödés és az ezzel járó testi változások a férfiaknál is okozhat vágybeli csökkenést.

A betegségek, akár fizikai, akár lelki eredetűek, a fájdalmak, a megbetegedés által kiváltott stressz szintén hipoaktivitáshoz vezetnek.

Pszichés tényező lehet egy korábbi szexuális kudarcélmény vagy szerelmi csalódás, de tágabb értelemben az életben megjelenő sikertelenség, önértékelési gondok mentén is kialakul vágycsökkenés. Bár jellemzően a férfiakról azt hisszük, hogy egy szenvedélyes szexuális élménnyel le tudják vezetni a stresszes élethelyzeteiket, és szex közben megfeledkeznek a problémáikról, ez nem mindenkinél működik ilyen könnyedén.

A munkahelyi nehézségek, a feszültség és a férfiaknál még gyakoribb menedzser-betegség komoly libidócsökkenéshez vezetnek. 

Mivel a szeretkezés erőfeszítést, energiát igényel, olykor a lustaság is elvezet a vágy stagnálásához. Bár az is gyakori jelenség, hogy a szeretkezésbe fektetett energiát megspórolja ugyan a férfi, de mégis kielégíti a szexuális igényeit gyorsabb módon, maszturbálás által. Ennek hosszútávú következménye a pornófüggőség lehet, ami látszólag nem mutat vágybeli csökkenést, ténylegesen azonban a valóságos együttlétek egyre kevésbé fognak hiányozni, a gyors és energiatakarékos szexuális megoldások eltávolítják a férfit a partnerétől vagy a párkeresés igényétől.

Ugyanakkor a gyermekáldástól való félelem is dolgozhat a férfiak hipoaktivitásának hátterében.

Bár nem túl gyakori, de a férfi vágy csökkenésének kimagaslóan bonyolult esete az ún. Madonna-kurva szindróma. Ennek - ahogyan azt az elnevezés alapján is érzékelhetjük -, az alapja, hogy az ezzel a problémával küzdő férfi szemében két típusú nő létezik. A gondoskodó, szerető, tiszta, csodálatra méltó nő, aki mellett ő maga érzelmileg révben érzi magát, és egy másik, a könnyűvérű, aki bármilyen kalandban benne van, de akivel érzelmi kötődés nem alakul ki, és akit tisztelni sem igazán szükséges. Nagyon gyakran a férfi elköteleződését követően - és még jellemzőbben a gyermekvállalás után - alakul ki a Madonna-kurva komplexus, ami komoly libidócsökkenéshez vezet a párkapcsolaton belül. Ilyenkor a férfi, aki végigkísérte a felesége áldott állapotát, és esetleg a szülésnél is ott volt, olyan áhitatot érez az asszony teljesítményével szemben, és

olyan hálás a gyermekének életet adó nőnek, hogy a csodálat nem teszi lehetővé a hús-vér nő iránti vonzalmat újra megélni. 

Ez a szindróma mindkét fél számára szenvedést okoz, ugyanis a nő frusztrált amiatt, hogy a férje nem kívánja, míg a férfi nem tudja megélni az egészséges szexuális vágyait, vagy egy olyan nő felé irányítja ezeket, aki mellett nem köteleződik el (akár egy szeretői viszonyban, akár prostituálttal). Ugyanakkor erősen  megjelenik a bűntudat érzése is a férfiban, mert a feleségét szereti és tiszteli. Ezt a kettősséget a szakirodalom többnyire a férfi édesanyjával való kapcsolatából eredezteti, és azzal magyarázza, hogy az anya egyszerre volt túlaggódó mégis rideg a gyermekével.

Bármi is áll az ilyen mértékű érzelmi bipolaritás hátterében, szinte biztos, hogy szexuálterápiás beavatkozást igényel a probléma kezelése.

A vágy szakaszában megjelenő problémák leküzdése nem mindig egyszerű feladat. Ezek a nehézségek a legkevésbé kézzelfoghatóak a következő szakaszok nehézségeihez képest, és sokkal gyakrabban lelki eredetűek, míg a többi esetén (pl. merevedési zavar, fájdalmas közösülés), többször van jelen egészségügyi ok is a háttérben. Akár nőkről, akár férfiakról legyen szó, a hipoaktív szexuális vágy kezelése komplex eljárásokat igényel, amelyeket egyaránt jellemez az okok feltárása és a továbblépés lehetőségeinek végiggondolása. Ha a probléma hosszabb ideje (2-3 hónapja) fennáll, és nem magyarázható hormonális okokkal, sem gyógyszeres kezelés mellékhatásával, akkor

érdemes szakszerű segítséget kérni, mivel egyedül megbirkózni ezzel a nehézséggel nagyon nehéz, és a párkapcsolatot vagy az ismerkedést megnehezíti, akár el is lehetetleníti. 

A kezelés során rendszerint szükséges a szexualitással kapcsolatos negatív érzések, szorongások, félelmek feltárása, később pedig ezeknek az érzelmeknek az átírása, önerősítő, megküzdő állítások megfogalmazása. A vágy fokozását segíthetjük naplóírással, amelyben a kliens lejegyzi, hogy mikor és minek a hatására érzett kisebb-nagyobb vágyat. Az intimitást, a testi közelséget (ölelés, csók, érintések) is gyakorolni kell ilyen esetekben. Szexuális averzió esetén - ami a legjellemzőbben szexuális abúzus következménye - számos kiegészítő módszert és hosszabb terápiát alkalmaz a terapeuta. Ilyenkor többnyire a poszttraumás-stressz zavart vagy az ennek következtében kialakult depressziót, pánikzavart is kezelni kell. Gyakori, hogy több terapeuta is dolgozik egy klienssel annak érdekében, hogy ismét teljes életet tudjon élni a szexuális erőszak áldozata. 

A vágy zavarait (főként a hipoaktivitás terén) többnyire eredményesen lehet orvosolni, akár néhány alkalom után is látható a javulás, de minél jobban megértjük a libidócsökkenés okait, minél jobban törekszünk a tudatosításra és a korábbi sémák átírására, annál hatékonyabb a probléma megoldása.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Mitől férfi a férfi? A teljesítőképesség csökkenése tabu, holott ez majd minden férfival előfordul
Mitől férfi a férfi? A teljesítőképesség csökkenése tabu, holott ez majd minden férfival előfordul

„Van nekem egy csíkos gatyám, abban tartom a ceruzám. Minden este írok vele, mégsem kopik el a hegye” – szól az ismert pajzán dalocska. Azt már kevésbé foglalják dalba, ha nem ír, vagy nem eléggé kemény a cerka. A székely férfiideállal ugyanis nem összeegyeztethetők a merevedési zavarok, holott – szakemberek szerint – ez majd minden férfival előfordul élete során. A teljesítőképesség csökkenése tabu, a férfiak férfitársaikkal ritkán, partnerükkel pedig még ritkábban beszélnek arról, hogy mi van, ha nem á