Hogy az együttlét újra zavartalan legyen: amit a szexuális zavarokról tudni érdemes

A szexuális diszfunkció olyan pszichés zavar, ami megakadályozza a szexuális élet gyakorlását vagy élvezetét. Ezekről a problémákról a legtöbbünk számára kellemetlen beszélni, jellemzően alacsony önértékelést, frusztrációt és érzelmi válságot, szorongást és szégyenérzetet tapasztal meg az, aki ilyen gondokkal szembesül. Vannak, akik a szexuális élet megkezdésétől kezdve ilyen problémákat élnek át, mások esetében szerzett nehézségről van szó, ami egy bizonyos életszakaszban nehezíti meg a szexuális életet.

A következő hónapokban a női és a férfi szexuális zavarokat vesszük sorra aszerint, hogy a szexuális együttlét melyik szakaszában jön létre a nehézség. A vágy szakaszában a szexuális kapcsolat iránti késztetés, igény alakul ki. Ebben a szakaszban még nem jelenik meg a konkrét szexuális izgalom, inkább a szexuális fantáziák, a partnerünkkel kapcsolatos érzelmek felélénkülése, a vele való együttlétre vonatkozó álmodozás, vagy akár általánosságban annak az igénynek a felélénkülése, hogy szerelmeskedésben legyen részünk a közeljövőben.

A vágy szakaszának két diszfunkcióját ismerjük: az egyik a hipoaktív szexuális vágy, a másik pedig a szexuális averzió. 

Mindkettő sokkal gyakoribb jelenség a nőknél, mint a férfiaknál.

A hipoaktív szexuális vágy

A hipoaktív szexuális vágy a szexuális együttlét iránti érdektelenség és a szexuális tevékenységek alacsony intenzitásában érhető tetten. Akik ezzel a problémával küzdenek, olykor részt vesznek szexuális együttlétben és élvezni is tudják azt. Ugyanakkor sokan a szex iránti alacsony érdeklődés miatt a további szakaszokba is nehezen engedik bele magukat, ezért az izgalmi állapot valamint az orgazmus nehezen jön létre, és a probléma kiterjedhet a teljes szexuális együttlétre. A hipoaktív szexuális vágy a nők 2035 százalékára jellemző életük valamely szakaszában. A statisztikai adatok azért elnagyoltak, mert

a szexuális problémákról olyannyira keveset beszélünk, hogy nagyon kevesen tudják felvállalni az ilyen jellegű problémáikat, 

így nehéz számításokat végezni arról, hogy voltaképpen milyen gyakori ez a jelenség a társadalomban. Emellett ne feledjük, hogy az alacsony libidójú nők sztereotipikus megítélése is megnehezíti az erről való őszinte megnyilvánulásokat. 

Szorongás a szex gondolatától

A szexuális averzió esetén a szex kifejezetten kellemetlen érzést vált ki. Ilyenkor a további szakaszokba el sem tud jutni az egyén, mert undor, félelem, szorongás jelentkezik már a szexuális élet gondolatától is.

A nemi élet ilyen erőteljes elutasítása szinte kizárólag csak nőknél jelentkezik, és többnyire szexuális abúzus miatt jön létre. 

Ennek kezelése hosszadalmas és bonyolult folyamat. A megértő partneren kívül, többnyire hosszan tartó, szakszerű pszichoterápiás kezeléssel juthat el az áldozat oda, hogy a szexuális együttlét elfogadható, esetleg vágyott legyen a számára.

A vágy szakaszának a zavarai mögött számos ok állhat. Ilyenek a biológiai összetevők, főként a felborult hormonháztartás, például a prolaktin magas szintje vagy az ösztrogén termelődésének problémái. Itt érdemes szót ejteni a fogamzásgátlók libidócsökkentő hatásáról is, amelyek szintén hormonális szinten avatkoznak be a női működésbe, és létrehozzák a hipoaktív szexuális vágy zavarát. Az ilyen biológiai okok miatt

a szexuálterápiás kezelések esetén is első dolgunk az orvosi-, egészségügyi okok feltárása, kizárása.

Hormonális változások, betegségek

Az életkor is lehet rizikófaktor a hormonális változások tekintetében, a nőknél ugyanis a változó korban és utána csökkent ösztrogénszinttel jár, ami szexuális hipoaktivitáshoz vezet. A krónikus betegségek és ezek velejárói mint például a fájdalmak, a stressz, a betegség miatt megváltozott élethelyzet  sem segíti a vágy megélését. A betegségekkel együtt járó nehéz érzések és testi állapotok minden esetben megviselik a szexuális életet, de a női vágy zavarának szempontjából külön érdemes szót ejteni a női szervekkel kapcsolatos megbetegedésekről. A melldaganat, a petefészekdaganat, a méheltávolítás, a testi tünetek mellett megtépázzák a női önbecsülést, átalakítják a női énképet, és ezzel együtt libidócsökkenést is eredményeznek. Ilyen esetekben érdemes magunkkal szemben türelmesnek lenni, és szükség esetén segítséget, támogató csoportokat keresni.

A pszichés betegségekkel, különösen a depressziós megbetegedésekkel is együtt jár a libidó csökkenése.

Ez kialakulhat a lelki betegség tüneteként, de a kezelésben használt gyógyszerek mellékhatásaként is. A kényszerbetegségek szintén rizikófaktort jelentenek, a szexualitás testnedvei, a szagok nehezen viselhetők el ilyen esetekben.

Ugyanakkor pszichés okok is állhatnak a vágy szakaszának megélése hátterében. Ezek azok a tényezők, amelyekkel a pszichoterapeuta vagy egy képzett szexuálterapeuta a legtöbbet dolgozni tud. A szorongás, különösen a teljesítménnyel és a testképpel kapcsolatos szorongások ugyancsak erősen befolyásolják a libidó alakulását. A harag, a düh, akár a párkapcsolaton belül, akár külső tényezők miatt, szintén okozhatnak vágycsökkenést. A túl szigorú vallásos neveltetés a szexualitás teljes vagy részleges elutasítását idézheti elő. A munka és a kötelesség túlzott mértékű előtérbe helyezése is elvezethet a vágybeli problémák létrejöttéhez. 

A teljesítménykényszer és a perfekcionizmus is csökkentik a libidót.

Menedzserbetegség, túlhajszoltság és a többi libidógyilkos

Ma már a nők esetében is megfigyelhető az ún. menedzserbetegség, ami testi, lelki túlhajszoltságban, állandó fáradtságban, alvászavarokban érhető tetten. Egy ilyen állapottal nehezen egyeztethető össze a kiegyensúlyozott szexuális élet. Különböző félelmek is eredményezhetnek problémákat: a szexuális együttlét és az orgazmus során érzett kontrollvesztés miatti félelem, egy korábbi szexuális kudarcélmény újbóli felbukkanása miatt érzett félelem vagy a terhességtől való félelem. 

A vágy zavarai gyakran bukkannak fel szülés után, amikor a friss édesanya nehezen tudja összeegyeztetni a női és az anyai szerepeket. 

A szexuális hipoaktivitást befolyásolják még a nehéz élethelyzetek (gyász, válás, munkahely elvesztése, meddőség, kapcsolati problémák), emellett az öregedés is idézhet elő ilyen panaszokat. Mindezek az okok többnyire csupán ideiglenes hipoaktivitást eredményeznek, ugyanakkor a probléma mielőbbi kezelése jó önreflexiót igényel, és érdemes időben segítséget kérni.

A következő részben a férfi vágy zavarai mögött álló okokra térünk ki, valamint szót ejtünk a kezelési- és a terápiás lehetőségekről is mind a nők, mind a férfiak esetében.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Boldog vágy, gyere haza!
Boldog vágy, gyere haza!

Ásó, kapa, nagyharang...? Inkább választ el anyós, trauma, megcsalás. De mit tud tenni egy pár, ha kiüresedik a kapcsolat, ha nem lát már egymáshoz vezető utat? Hogyan lehet túllépni a megcsaláson, avagy hogyan melegíti fel a kihűlt hitvesi ágyat a férfi s a nő? Van-e kiút az elvárásainkból, szorongásainkból állított csapdából? Kettőn áll a vásár. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin júliusi számában jelent meg.)