Ártalmasak a cukorpótlók?

A férjem kerüli a cukrot, helyette édesítőszert, cukorpótlót fogyaszt. Káros-e ez az egészségére?

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a válszt. Sokszor jól esne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Dr. Pap Enikő étkezési tanácsadó válaszol:

Bár az édesítőszerek többsége elméletileg veszélytelennek minősíthető, hosszú távú klinikai vizsgálatok még nem állnak rendelkezésünkre. Nem tudhatjuk, mennyire bizonyulnak mérgezőnek, ha napi rendszerességgel, nagy mennyiségben, éveken keresztül fogyasztjuk őket. Annyi biztos, hogy az édesítőszerek hozzáadásával készült rágógumik és édességek hashajtó hatásúak adott mennyiség felett.

dr. Pap Enikő

Az édes íz szeretete általános emberi ösztön, már csecsemőkorban jelen van. Mivel a természetes édesítőszereknek nagy a kalóriatartalmuk, a modern ember kutatja azokat a vegyületeket, amelyek kevésbé energiadúsak, de sokkal intenzívebb édesítő hatásuk van. Az édesítőszerek fogyasztásával azonban biztonságban érezzük magunkat, így könnyebben elveszthetjük az önkontrollt, nem figyelünk a bevitt mennyiségre, pedig ebben az esetben is fennáll a veszélye az elhízásnak. Tehát a szlogen ugyanaz: mértékletesség!!!

A jelszó a tudatosság, mértékletesség - figyelmeztet a szakember

Az nem megoldás, ha valaki, mondjuk, normál kóla helyett diétás kólát iszik, napi rendszerességgel, nagy mennyiségben, mert az egészségre káros hatások megmaradnak. Mindig figyeljünk az általunk megvásárolt termékek apróbetűs leírására, rengeteg rejtett édesítőszert tartalmaznak az elvileg egészségesnek, cukormentesnek nevezett táplálékok, ha nem vagyunk tudatosak, sok fölösleges dolgot fogunk megenni. Nem árt tudni, hogy a mesterségesen előállított fruktóz (gyümölcscukor) hatása a szervezetre nem azonos a gyümölcsökben található fruktózzal.

Kérdéseiket a level@noileg.ro e-mail címünkre várjuk.

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock