Fogyni akar a férjem

A súlyproblémát ugyanolyan komolyan kell venni, mint bármilyen más betegséget, hiszen ez nagyon sok egyéb bajhoz is vezethet. Egyik olvasónk férje fogyna, a párja azonban aggódik az elhatározás miatt, ezért dr. Pap Enikő étkezési tanácsadónkhoz fordult kérdéseivel.

A férjem nagy elhatározással vágott neki az új évnek, tizenöt kilót szeretne leadni idén. Kilencvenöt kiló, ami a 175 cm-es magasságához tényleg nem kevés, de én túlzásnak érzem ezt a célt. Már tavaly is többet mozgott, a normálisnál kicsit magasabb vérnyomása például rendbe jött, következetesen gyalog vagy kerékpárral jár dolgozni autó helyett. Mit javasol? (Egy aggódó feleség)

Dr. Pap Enikő étkezési tanácsadó válaszol:

Szerintem akkor kellene aggódnia, ha a férje nem tűzte volna ki ezt a célt magának. Ha a számok terén maradunk, a férje testtömegindexe (BMI) 31, ami magas értéknek számít. E mellé az érték mellé azonban mindenképp számolják ki a derék/csípő hányadost (a csípőkörfogatot a csípő legszélesebb pontján, a haskörfogatot a köldök felett mérve, férfiaknál az érték 1 alatt normális, nőknél 0,85 alatt), mely érték utal a zsigeri zsírszövet mennyiségére és a szív-ér rendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatára.

A tizenöt kilogramm egy év alatt nem túl sok, de fontos az, hogy a folyamatra mint életmódváltásra tekintsenek, olyan kompromisszumokat kell kötni, amelyek nem jelentenek túl nagy áldozatot, és hosszú távon tartani lehet őket. Legtöbbször elég, ha átgondolják az étkezési szokásaikat, megnézik, mi az, amin változtatni kell és változtatni tudnak (például nem fogyasztanak finomított cukrot tartalmazó termékeket és fehér lisztből készült kenyeret, vagy csökkentik ezek fogyasztását). Ha az egész változást teherként élik meg, annak nem lesz tartós az eredménye.

Tudni kell, hogy önmagában a mozgás nem elég, az étkezésen is változtatni kell, az arány 80-20% étkezés/mozgás.

Nem koplalni, éhezni kell, hanem okosan táplálni a szervezetet. Fontos a rendszeresség, tudatosság, mértékletesség és a szervezet megfelelő hidratálása, valamint a sportolás. Kitartást és sikeres életmódváltást kívánok!

Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék. Írjanak, kérdezzék Tófalvi Beáta pszichológust, Marosi György ügyvédet, Pap Enikő étkezési tanácsadót. Minden hónap 5-éig érkező leveleiket a hónap végéig megválaszoljuk, néhányat a lapban meg is jelentetünk – név nélkül vagy csak a levélíró keresztnevével. Ha nem teljesen érthető a megfogalmazott kérdés, úgy érdemben válaszolni sem tudnak szakértőink. Leveleiket e-mail-címünkre várjuk: level@noileg.ro A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. márciusi lapszámában jelent meg.