Gardrób: ruháink praktikus otthona

Szerintünk a nők zöme imádná, ha lenne gardróbszobája. Bevalljuk, mi közéjük tartozunk. Mint ahogyan azt is, hogy volt, amikor inkább a helyszűke, mint a pénzszűke akadályozott meg egy harmadik barna lovaglócsizma beszerzésében… Milyen is a jó gardrób? Mutatunk néhány ötletes megoldást.

Szerintünk a nők zöme imádná, ha lenne gardróbszobája. Bevalljuk, mi közéjük tartozunk. Mint ahogyan azt is, hogy volt, amikor inkább a helyszűke, mint a pénzszűke akadályozott meg egy harmadik barna lovaglócsizma beszerzésében… Milyen is a jó gardrób? Mutatunk néhány ötletes megoldást.

Vannak szerencsések, akiknek megadatik egy külön „ruhaszoba”, de vannak, akik kis lakásban, jó esetben legalább nagy szekrényben kell tárolják ruháikat. És vannak szerencsések, akik annyira kreatívak, hogy a legkisebb helyen is jópofa, sőt látványos tárolóhelyeket tudnak kialakítani. Szóval a nagy kérdés a következő: hogyan lehet praktikusan otthont teremteni féltett rongyainknak, cipőinknek?

A gardrób francia eredetű szó, jelentése ruhatároló hely, vagy külön helyiségben álló ruhásszekrény. De lehet ruhamegőrző a színházban vagy a moziban, sőt, jelentheti magát a személyes ruhatárat is.

 

Az egyre népszerűbb tolóajtós rendszerek lassan kiszorítják a hagyományos szekrényeket – mondja Kirmaier Zsuzsa lakberendező. A tolóajtók előnye, hogy nyitott állapotban az ajtófelület nem foglal el teret. Még az esztétikai szempontok figyelembe vétele előtt informálódnunk kell az illető lakásnak a méretéről, az egyéb tárolási lehetőségekről, a családtagok számáról, korosztályáról, amiből kikövetkeztetjük, hogy a leendő gardróbszekrénynek mi mindent kell majd magába fogadnia. Persze az induló adat, hogy milyen magas, milyen széles és mély szekrényre van lehetőség.

Beszélhetünk gardróbszekrényről, vagy ahol erre lehetőség kínálkozik, gardróbszobáról. Helyük általában a hálószobában, vagy egy kimondottan e célra szánt helyiségben van. Így otthonunk tágasabb, lakályosabb lehet, a ruhaneműink pedig egy helyre kerülve áttekinthetőbbé és rendezhetőbbé válnak. Többnyire csak szekrény kialakítására van mód még a nagy alapterületű lakásokban is. Ezek általában faltól falig érnek, és toló- vagy csuklóajtók alkotják a frontfelületüket. Az ajtók szélességét úgy ajánlott megválasztanunk, hogy a tárolókhoz egy vagy két ajtó elhúzásával kényelmesen hozzáférhessünk.

A gardróbszekrénnyel érdemes kihasználni a lakás teljes belmagasságát. Ha viszont egy kis alapterületű szobát alakítunk át gardróbszobává, akkor felesleges ajtókat használni, elég egy igényesen kialakított nyitott polcrendszer is. A szoba jól záródó ajtaja elég védelmet ad a por ellen, ám a felső ruhákat nem árt porvédő tokban zárva tárolni az akasztórúdon, a fehérneműket pedig célszerűbb zárt fiókokban tartani.

A tolóajtók anyaga általában PAL lemezből készül, de lehet üvegből, tükörből és speciális anyagokból is, például nádszövetből, bambuszból, fűszövetből. Sőt, akár tapétázni is lehet az ajtó felületét, vagy több féle textíliát, burkoló anyagot kombinálni. 

 Fotó: Csedő Attila

Kiemelt kép: some-of-us.com

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2015. márciusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>