Gyermekem, ha megütnek, üsd vissza

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Tisztelt Szerkesztőség!

Tanácstalanok vagyunk óvodás gyermekünkkel kapcsolatban. Naponta azzal jön haza, hogy hasba ütötték. Jeleztük az óvó néninek, hogy valamit kellene tenni, hogy a helyzet változzon. A válasz az volt, hogy már mindent megpróbáltak, sarokba állították, megbüntették a verekedő gyereket, de mindez hatástalannak bizonyult. Ezután azt javasolták a gyerekeknek, hogy védjék meg magukat, üssenek vissza. Érdekelne, hogy valóban ez a megoldás? (Egy aggódó szülő)

Tófalvi Beáta pszichológus válaszol:

 

Kedves Szülő!

Valóban nem az a legjobb megoldás, hogy a gyerekek védjék meg magukat, üssenek vissza.

A pszichológus

 

Javasolnám, hogy először próbáljanak meg beszélni a problémás gyerek szüleivel, jelezni nekik, hogy mi a gond az óvodában, hogy gyakran hasba üti az Önök/mások gyerekét.

Az óvó néni(k) felé pedig lehetne kommunikálni, hogy javasolja a problémás gyerek szüleinek szakember (gyermekpszichológus) felkeresését, ugyanis valószínű, hogy valamilyen családi probléma vagy megváltozott körülmények miatt viselkedik így a gyermek. A szakember bevonása segítené a gyermeknek feldolgozni, problémamentesebben kezelni a számára feszültséget okozó helyzete(ke)t. Ha ezek a megoldási javaslatok nem hoznának változást, a következő lépés lehet a gyerek másik csoportba való átíratása.

Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék. Írjanak, kérdezzék Tófalvi Beáta pszichológust, Marosi György ügyvédet, Pap Enikő étkezési tanácsadót. Minden hónap 5-éig érkező leveleiket a hónap végéig megválaszoljuk, néhányat a lapban meg is jelentetünk – név nélkül vagy csak a levélíró keresztnevével. Ha nem teljesen érthető a megfogalmazott kérdés, úgy érdemben válaszolni sem tudnak szakértőink.

Leveleiket e-mail-címünkre várjuk: level@noileg.ro

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. októberi lapszámában jelent meg.