ARCHÍV Illatozik, gyógyít és nyugtat: a sokoldalú levendula

Távol tartja az ártó szellemeket, teljesíti a kívánságot, elűzi az álmatlanságot, a molyokat, nyugtat, hűsít, és ékszerként is jól mutat. Csodás, hasznos növény a levendula, tudják ezt a székelyföldiek is. Udvarhelyszéken, bikafalvi és csekefalvi ültetvényeken jártunk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2017. júniusi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Iordache Melinda

A székelyudvarhelyi Nemes Ágnes és férje, Zoltán 2014 óta foglalkozik levendulatermesztéssel, főként székelyföldi kézművesvásárokon találkozhatunk az illatos növényből készített termékeikkel. „Gyerekkoromban »természetillatú« esték voltak, édesapám a nagyapám, dédnagyapám föld és szülőföld iránti szeretetéről mesélt, édesanyám a kislámpa fényénél készítgette a kézművestermékeit. Mindezek az emlékek – a férjem üzleti merészségével társulva – vezetett oda, hogy a mi kis családunk 2014 őszén betelepítse ezt az illatos növényt bikafalvi ültetvényeinkre. Összesen másfél hektárnyi területen fekszik a három ültetvényünk” – meséli a kezdeteket Ágnes, a kétgyermekes édesanya.

„A levendulát az egyik legigénytelenebb fűszer- és gyógynövényként tartják számon, ennek ellenére tapasztalataink szerint nagyon fontos a beültetendő terület helyes megválasztása”

– magyarázza a fiatal vállalkozó. „Szereti a napos és meleg helyet, fontos számára a sok napfény, kevés vízre van szüksége. A talaj minősége is nagymértékben hozzájárul a levendula hozamához. Mivel mi teljesen bio levendulát termesztünk, a nehézség a földjeink gyommentesítésében nyilvánul meg, ugyanis így több kapálást igényelnek, sok időt kell fordítani a tisztán tartásukra” – avat be a termesztés részleteibe Ágnes. „Egyébként ha virágok vagy konyhakerti növények közé ültetjük, távol tartja a levéltetveket és a kisebb károkozókat.”

Stresszt old és megnyugtat

A levendulából felszabaduló illóanyagok elősegítik a nyugodtabb alvást, ezért Nemesék legkedveltebb terméke a levendulával töltött, úgynevezett nyugipárna. „A levendula stresszoldó, nyugtató hatása természetes altatóként segíti az álmatlanságban szenvedőket, az ezzel küzdőknek nemcsak kellemes, de hasznos lehet a nyugipárnán alvás” – magyarázza Nemes Ágnes. Ezenkívül illatzsákokat is kínálnak autó- vagy lakásillatosítóként, hiszen a levendula szekrénybe, fiókba helyezve távol tartja a molyokat, és kellemes illatot kölcsönöz a ruháknak.

Illóolajat ajánlanak álmatlanságra, bizonyos gombák, baktériumok kezelésére, ugyanakkor aromaterápiás hasznosításra is remek növény, párologtatóba vagy fürdővízbe is tehetjük

– sorolja a levendulatermesztő. Ágnes a leégett bőrre levendulavizet javasol, hűsít, gyulladáscsökkentő hatása van. Permetként, mint mondja, jó rovarűző. Levendulás gyerekjátékokat is mutat, pici csigák, nyuszik, mackók, szívecskék és tyúkok illatoznak a kezében. Hamarosan elindítják a webáruházukat, hogy minél szélesebb körben megismerjék ennek a sokoldalú növénynek a hasznosságát Erdélyben is.

Fotó: Csedő Attila

„A legsokoldalúbb hatást azonban a levendula-illóolaj fejti ki: izomfájdalom, pattanások ellen, természetes fertőtlenítőszerként, sebek és sérülések esetén megelőzi a bakteriális fertőzést, de használják fülfájásra, lázcsillapításra, halántékra kenve fejfájást csillapít. Lazításként pedig akár fürdővízben vagy lábfürdőhöz is alkalmazhatjuk. Hamarosan megjelenik a levendulás kézműves csokoládénk, és kísérleti fázisban van levendulaszörpünk előállítása is” – sorolja a csodavirág hasznosítását a termesztő. Ékszerek, gyertyák és kozmetikumok készítésére is kiválóan alkalmas – teszi hozzá.

Múltat idéz, jövőt mutat

„A népi hagyományban a levendula távol tartja az ártó szellemeket. A hiedelem szerint, ha egy köteg levendulával körbefüstöljük a szobáinkat, békét hozunk a falai közé – meséli a levendula köré épült hiedelmeket a vendéglátónk. „Ha pedig azt szeretnénk tudni, hogy teljesül-e egy kívánságunk, akkor

elalvás előtt tegyünk levendulát a párnánk alá, a vágyott dologra gondolva. Ha álmunkban megjelenik a kívánság, teljesülni fog”

– teszi hozzá a Levendula Ház gazdája.

Miután minden szépséget megszaglászunk, a sok lila gyönyörűség után már csak egyetlen kérdés marad hátra: vajon mi lehet a neve Nemesék kisebbik lányának? Kitalálták? Igen! Lilla a neve a picike virágszálnak.

Fotó: Nemes Zoltán

A csekefalvi levendulás

Nyári meleg, szikrázó napsütés, lengedező szél, lila levendulamező a szemünk előtt… Hol járunk? Akár hiszik, akár nem, a Székelykeresztúrhoz közeli Csekefalva határában.

A székely levendulást Moldován-Szeredai Noémi unitárius lelkész és tanár férje álmodta meg. Földet vásároltak, és öt évvel ezelőtt beszereztek több ezer tövet és magot az orvosi levendulából (lavandula angustifolia), palántát neveltek, majd beültették a napos domboldalt az illatos gyógynövénnyel.

Moldován-Szeredai Noémi emlékszik még arra, hogy a marosvásárhelyi nagymama szekrényében mindig volt levendula. A lelkészlak gyönyörű veteményeskertjében is nevelt néhány tövet, és pár éve az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon díjat nyert saját készítésű levendulás baracklekvárával.

Azóta kiteljesedett minden: megszületett az ültetvény, és jóval szélesebb a Noémi által előállított levendulás készítmények palettája is.

Közel két éve, a Hargita Megye Tanácsánál elnyert pályázat segítségével lepárlót sikerült beszerezniük, így most már az illóolaj kivonása is megoldható a lelkészlak „boszorkánykonyhájában”. Az illóolajat nemcsak önmagában, hanem a finom kecsketejes szappanok készítésénél használják fel Noémiék. „Általában a leszüretelt mennyiség mintegy 20 százalékát friss és szárított csokrokként adjuk el, a maradék szárított virágot feldolgozzuk, illóolaj készül, valamint illatpárnákhoz, teakeverékekhez, levendulás lekvárokhoz, szörpökhöz, a kézművesszappanokhoz használjuk, amelyeket mind magam készítem” – meséli Moldován-Szeredai Noémi. Láthatjuk őt vásárokon, de egyre több a visszajáró érdeklődő, akik viszik a levendulás csodákat, mint a cukrot.

Fotó: Iordache Melinda

Levendulaszüret júniusban

Az ültetvény nyolcvan áron terül el. Azt hinnénk, hogy a székelyföldi zord időjárás egyáltalán nem kedvez az illatos gyógynövény nagyobb léptékű termesztésének, és mégis igen. A lelkész asszony elmondja, hogy a helyiek emlékezete szerint a kommunizmusban a környéken, Rugonfalván és Székelykeresztúron is zajlott levendulatermesztés, a beérett virágot valahová elvitték. Az ültetvények aztán kipusztultak. „Eredetileg a levendula hegyi növény, és valóban jól bírja a kemény teleket. A száraz, napos időt kedveli, és fontos, hogy legyen helye fejlődni, más növény ne nyomja el” – avat be a műhelytitkokba a lelkész asszony. „Ez bizony azzal jár, hogy gyakran, legalább 6–8 alkalommal is meg kell kapálni” – teszi hozzá. Egy ültetvény élettartama közel két évtized, legalább addig nem kell szántani, vetni, de – mint írtuk fentebb – munkát azért ad bőven. A csekefalvi ültetvény is bio a javából, nem permetezik. Éppen most, ebben a hónapban esedékes a szüret, és ennek kapcsán nagyon fontos az időzítés. Noémiék most már többéves tapasztalat birtokában tudják, hogy

a csokrokhoz bimbós virág kell, mert ha már virágzik a növény, akkor halványul a színe. Az illóolaj készítéséhez pedig engedni kell a virágzást, csak utána szedik le a lila csodát.

Egyébként a lelkésznő elmondása szerint idén azért kissé később indult be a növények zöldülése, ezért a szüret időpontja időjárásfüggő. Ősz elején még van egy virágzás, de akkor már kevesebb növényt lehet begyűjteni – tudjuk meg a lelkésznőtől. Egyébként a szüret hogyanja is lényeges: óvatosan kell bánni a levendulatövekkel. „Metszőollóval, sarlóval formára kell szüretelni a töveket, és kell tudni, hol lehet elvágni a szárakat úgy, hogy a növény ne károsodjék” – int óvatosságra Noémi.

Fotó: Iordache Melinda

A leszüretelt illatos virágok a csűr padlására kerülnek, felaggatva. Nagyon érdekes, hogy esős időben felerősödik a levendula illata, és az még inkább, hogy a vaddisznók nem szeretik… Az ültetvénnyel szomszédos földeket előszeretettel tarolják, a gyógynövény pedig erős illatával „megvédi magát”.

Fesztiválra hívnak

A Lavanda Montana Transylvania Facebook-oldalt az első sikeres szüret után indították el. A csekefalvi levendulás híre elkezdett terjedni, annyira, hogy egyre több fotós, sőt házasulandó párok kívánták fölkeresni, hogy a mifelénk kuriózumszámba menő lila mezőben készítsék el esküvői fényképeiket.

A nagy érdeklődés vezetett oda, hogy sikerrel rendezték meg az ültetvény szomszédságában az I. Levendula Fesztivált, amely elindult a hagyományossá válás útján,
hiszen azóta is évről évre várják a gyógynövény és termesztése iránt érdeklődőket egy igazi családi programmal: ismerkedni lehet a desztilláció folyamatával, a levendulás termékekkel, a friss csokrok készítésével, lesz faluséta, gyógynövényes fotósarok levendulás fotók kiállításával, kézművesfoglalkozások és természetesen vezetett séta a levendulaültetvényen – invitál mindekit Moldován-Szeredai Noémi.

korábban írtuk

Talán ennyi az élet: apró örömök füzére
Talán ennyi az élet: apró örömök füzére

Szinte láthatatlanul szemerkél a májusi eső, méretes csiga cipeli az udvar egyik végéből a másikba a házát. Az albérlet ablakából gyermeki kíváncsisággal figyeljük, ahogy gurulnak az esőcseppek az almafa bingyóiról.