Kérem, adja meg a PIN-kódot!

Online pénzkezelés tekintetében Románia utolsó helyen szerepel az Európai Unió tagállamai között, ami pedig a világhálón történő vásárlást illeti, az internetezők mindössze 31%-a él ezzel a lehetőséggel. Mi lehet ennek az oka? Merjük-e interneten kezelni a pénzügyeinket? Kell-e tartanunk az online áruházakban történő vásárlástól? Rovatunk második részében is Tankó László közgazdászt kerestük meg kérdéseinkkel.

A pénz igazából csereeszköz, önmagában nem jelent értéket. A bank pedig nem egy sarki bódé. Ha számlát nyitunk, és bízunk abban, hogy a pénzünk jó helyen van, akkor az online bankingben is bátran bízhatunk.

{hirdetes}

Pénzt vagy folyószámlát!

Kezdetben az emberek bartereztek: bizonyos javaikat elcserélték egy másik árus által kínált portékára. Így azonban gyakran nehéz volt a termékek valós értékeit összehasonlítani. Ezért az emberiség általában kiválasztott olyan termékeket, amelyek a mai pénz szerepét töltötték be. Ilyen csereeszköz volt a só, majd a nemesfémek – az arany terjedt el ezek közül leginkább. Később megjelentek az aranyat képviselő bankjegyek, amelyeket bármelyik bankban a nemesfémre lehetett cserélni. Ez fokozatosan megszűnt, és ma már a gazdaság, a fizetőképesség és a vásárlóerő alakítja egy-egy bankjegy értékét. Később megjelent a folyószámla, vagyis a virtuális pénz mint fizetőeszköz, amely azt jelenti, hogy e mögött már nincs valós, megfogható pénz.

Tankó László

Bankolj online

A pénz megjelenési formáitól függően más-más eszközt használunk fizetésre. Készpénz esetében a tárcánkban található, megfogható eszközzel egyenlítjük számláinkat: kicseréljük a pénzt a termékkel vagy szolgáltatással. Ugyanezt a folyamatot akár átutalással is el tudjuk végezni a bankfiókokban. De ma már be sem kell menjünk a pénzintézetek székhelyére, akárhonnan fizethetünk az internet segítségével. A bankok hihetetlen figyelmet fordítanak ezeknek a pénzkezelési felületeknek a biztonságosságára.

„Az egyszerű pénzátutalás kockázatosabb, mint az online vásárlás. Ilyen esetben ugyanis vagy az áru átadása vagy az utalás hamarabb kell megtörténjen. Internetes fizetés esetén viszont egyidőben történik a csere.”

Használjuk bátran bankkártyánkat!

A biztonságos használatot minden pénzintézet sajátos módon biztosítja. A bankok általában a kártyákon található saját, egyéni számsorok alapján hagyják jóvá az utalásokat. Az előlapon található 16 számjegy, illetve opcionálisan, a hátoldalon szereplő számok, valamint az úgynevezett token, vagyis kódgeneráló eszköz megfelelő biztonságot jelentenek. Emellett általában még jelszót is kér a rendszer.

Online vásárlás esetén maga a fizetés egy úgynevezett fizetési oldalon, a vásárló és a webáruház közt álló felületen történik. Ez őrzi a pénzt mindaddig, amíg a megrendelő átveszi a terméket, csak ekkor kerül annak ára az eladóhoz. Tévedés esetén a kifizetés nem történik meg. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy ez az oldal https-sel kezdődjön, és egy kulcs vagy lakat is megjelenjen a keresősor elején. Mindenképpen meg kell nézni, hogy honnan rendelünk: a számunkra ismeretlen áruházakat érdemes felhívni, fórumokon utánuk érdeklődni.

Néhány tanács:

-          Figyeljen a szállítási és csomagolási költségekre!

-          Vigyázzon személyes adataira!

-          Jelszavait, a különféle kódokat biztonságos helyen őrízze!

 

Romániában átlagosan negyedévente egyszer vásárolunk interneten. Ilyenkor elsősorban háztartási gépet vagy más elektronikai cikket, cipőt és ruhát rendelünk. A CD-k és könyvek – bár ritkábban –, szintén szerepelnek az internetes vásárlási kosárban.