ARCHÍV Melleket a magasba?! De komolyan…

Leintettük egymást (én hallgattam), mikor szóba került, hogy létezik egyáltalán olyan gyakorlat, ami hatékony mellemelésre. Igen, igen, erre. Azt mondta több barátnő is, kamu, ne dőljetek be az ilyen ígéreteknek, a melleket nem lehet megemelni holmi otthon végezhető tornagyakorlatokkal. A plasztikai sebészet, az megoldja a problémát, de egyéb…? – Nos hát, kutatómunkába kezdtem enyhe kritikus hozzáállással, meg azzal az alaptapasztalattal, hogy ahány ház, annyiféle… kebel. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Mert ugye van alma, körte, kicsi, nagy, éppen jó – mell. Aki szoptatta már gyerekét, többnyire arról számol be később, hogy megváltozott e testrész mérete, milyensége, leggyakrabban: megereszkedik, nem olyan a tapintása, feszessége már... Van olyan barátnőm, aki korábban úgy jellemezte csak a melleit, mint melyek csupán jelzésértékűek, de több hónapos szoptatás, lám, adott neki melltartóba való halmokat. Ez a szerencsés kimenetel, de legtöbb anyának talán már sosem lesznek huszonéveit idéző csodái. Persze, szoptatni jó – bár én alig vettem ki a részem belőle, fiamról csak két hónapos korában derült ki egy éles szemű gyerekorvosnak köszönhetően, hogy a rövid nyelvfék miatt képtelen szopni, addigra már szépen elapadt a tejem, persze fejtem, öntöttem a kagylóba, hosszú történet, vissza a mellekhez.

Tehát én alig szoptattam, de a melleim megváltoztak, a fejéstől is valószínűleg, illetve hosszú éveken át rengeteget fogytam-híztam. Ne értsen senki félre, minden mell úgy szép, ahogy van, csúnyát még nem láttam, de bevallom, előfordul, hogy elábrándozom, ahogy sok más nő is, hogy

milyen jó lenne, ha csak egy méretet lehetne rajta felfele tolni. Vagy ha egy picit fönnebb lenne vagy csak egy kicsit kerekebb…

Nemrég egy ismerősöm újságolta – két gyerek édesanyja –, hogy gyűjti a pénzt mellnagyobbításra. Meglepődtem? Meg, mert hát vannak mellei, szemeimmel látom, ott a blúz alatt. De tőlem nagyon távol áll az ítélkezés, nem vagyok az a típus sem, aki megveti azokat, akik nincsenek megelégedve az adottságaikkal, és tesznek a változásért. Abszolút hiszem, hogy a mellek milyensége, mérete elbizonytalaníthat, illetve önbizalmat is adhat számos nőnek.

Mellemelés, ugyan hogyan?

Tele a világháló ezzel, videók is dögivel. Orvosi véleményt is olvastam, bár ugye, az orvos nem fitneszguru, a vélemények variálnak, számos edző esküszik arra, hogy a mellizom-gyakorlatokkal célt lehet érni. Íme az általános nézet e témáról fitneszoldalakon:

a mellizom-gyakorlatok megerősítik a keblek alatti izomzatot, megemelve azokat.

Aztán nagy mellizom, kis mellizom, mind fejleszthető… Hát igen, látni is a keményen edző lányokat, ahogy a melleik helyén izom van. Példaként a fitneszversenyek résztvevői jutnak eszembe (akik még nem fordultak sebészi beavatkozáshoz). Állítják egyes szakemberek, hogy a mellizmok edzése nem változtat a méreteken, nem az edzéstől lesz kisebb a mell, hanem a diétától, fogyástól. Az edzés tónusossá tesz, ennyi. De kimondottan emelésről nem esik szó. Minden esetre, izmozom én is, nem szoktam panaszkodni a melleimre, csak ha kérdeznek. Nekem mintha segítene a gyakorlatozás, de tudni kell, nem úgy van az, hogy csináltam egy hónapig, aztán itt abbahagyom, mert immár a melleim a helyükre kerültek. Csinálom, mert talán jó, és csinálom, mert az a pár perc nem a világ.

Nincs itt olyan sok házi feladat, hamar végigveszem a legeket.

A legismertebb és talán a leghatékonyabb mellizom-gyakorlat a fekvőtámasz, melynél a mellizom, a váll és a tricepsz dolgozik.

Az egyszerűsített változatot szoktam nyomni, vagyis: térdelj a talajra, karokkal támaszkodj a földre vállszélességben. Minél mélyebbre viszed a testsúlyt, annál nehezebb a gyakorlat. Lassan hajlítsd a karokat, engedd le a mellkasod a talaj fölé, majd told vissza a testedet. Végezd annyiszor, amennyiszer tudod, én tízet szoktam, mikor eszembe jut, de húsznál többet soha nem nyomok.

Kis súlyzót, vagy egy-egy feles, vízzel teli flakont fogj marokra, emeld vállmagasságba és told a fejed fölé. Vagy tízszer ugyanígy.

És utoljára, de nem utolsósorban: hajlítsd derékszögbe a karjaidat, kábé mellmagasságban, elöl pedig fogd össze a kezeid, mintha imádkoznál. Ha ez megvan, egyszerűen pumpálj. Fejts ki erőt, tehát szoríts össze jól a tenyereid, majd engedd ki, ebből is tízet, vagy amennyi jól esik, annyit csinálj. Úgy tűnik ilyenkor, mintha a mellek megemelkednének kicsit, ha így látod te is, helyesen végezted a gyakorlatot. Persze, a kezeid közé vehetsz egy puhább labdát is, és azt is nyomogathatod, mindegy, csak hass rá erővel. Kialakul. Hogy mivé? – Hát, tán majd meglátod, de a wow-hatásra azért nem kell rágörcsölni.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

7+1 gyilkos hasizomgyakorlat
7+1 gyilkos hasizomgyakorlat

Mire ez az írás megjelenik, harmadik hónapja vagyunk jóban az otthoni edzéssel, és – különösen engem – elszakíthatatlan szálak fűznek a hasizomgyakorlatokhoz. Bevallom, nálam a hasizmozás volt az edzések mumusa, de ma már teljesen másképp látom őket. Talán azért, mert volt időm megtapasztalni, hogy mi esik jól a testemnek. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júniusi számában jelent meg.)