ARCHÍV Vonzó teher – avagy kisebb melleket?

Sok nő irigyli, a férfiak többsége pedig odavan a dús női keblekért. Viselőik azonban ezt gyakran másképp érzik: nem áldásnak, inkább átoknak. Nehezíti ugyanis a sportolást, hátfájást, gerincproblémákat okozhat, nehéz megfelelő melltartót találni, és a nagy mell akaratlanul is kihívó. Nálunk is elérhető, és egyre több nő dönt a mellkisebbítő műtét mellett. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. márciusi lapszámában jelent meg.)

„Nemcsak az a baj, hogy sokkal drágábbak a nagyobb méretű melltartók, amiket nem lehet minden utcasarkon találni, hanem az is hozzátartozik ehhez a problémához, hogy én egy visszahúzódó alkat vagyok, és utálom, hogy a nagy melleim miatt könnyűvérűnek hisznek. És mindenki az „ikreimmel” beszél, nem a szemembe néznek” – meséli Krisztina, miért érzi feszélyezve magát évek óta. Még szerencse, hogy nem szeret futni – mondja – mert az szinte lehetetlen ekkora idomokkal. Ahogy aludni is nehéz, sőt van, aki éjszakára is inkább melltartót visel. S bár Krisztina nem fontolgatja a mellkisebbítő műtétet, egyre több hasonló cipőben járó nő fordul plasztikai sebészhez.

A szakemberek egyébként nem ajánlják a szépészeti beavatkozást gyerekszülés vagy tervezett, nagyobb fogyás előtt.

Mellkisebbítés? Igen.

Dr. Jankó Botond plasztikai sebész azt tapasztalja, hogy hosszan tartó váll- vagy hátfájdalom, gerincproblémák miatt szeretnének mellkisebbítő műtétet a nők. Egy másik elég gyakori ok, amikor a nagy volumenű mellszövet nem tud megmaradni a mellkas szintjén, lecsüng a hasi zónába, ami bőrirritációt vagy akár gombásodást is okozhat. Ezen kívül ő is megemlíti a lelki problémákat, mivel gyakran panaszkodnak a páciensek arra, hogy érinti a szexuális életüket, hatással van a társas kapcsolataikra, társadalmi megítélésükre, stb. A nagy mellek hamarabb meg is ereszkednek, mint a kisebbek, így az esztétika is olyan ok lehet, ami miatt kés alá feküdnének a nők. 

Dr. Jankó Botond
plasztikai sebész

Nemrégiben egy szakember kérdezte meg tőlem, hogy nem gondolkodtam-e már mellkisebbítő műtéten. Meglepett a kérdése, aztán jött az ijedtség, mert azt mondta, nagy mell esetében nagyobb az esélye annak is, hogy ciszták, akár daganatos sejtek alakuljanak ki. Egy mély levegő után azonban egy másik szakembert is megkérdeztem a témában, épp mielőtt írni kezdtem ezt a cikket. Utóbbi szerint azonban a szakirodalomban nem említik kockázati tényezőként a nagy mellet. Vagyis attól, hogy valaki nagyobb kebellel rendelkezik nem jelenti azt, hogy nagyobb eséllyel jelentkezhet nála a mellrák. 

Rögtön kés alá?

„A szike az egyetlen végleges megoldás” állítja Dr. Jankó Botond. „Természetesen vannak ún. tüneteket kezelő opciók is, bizonyos korszettek, hámok, amelyek leveszik a terhet a gerincről, vagy a már említett bőrirritációkat is meg lehet oldani ideiglenesen kenőcsökkel, speciális kötszerekkel, haskötőkkel, de ezek csak átmeneti megoldások. A mellszövetnek súlya van, akár több kilogramm is lehet, és azt csak műtéti beavatkozás során tudjuk eltávolítani.” Ugyanakkor az esetek 80–90 százalékában aszimmetria is van a két mell között, ami a nagy volumennél még szembe tűnőbb, és ezt is csak műtéttel lehet javítani. A zsírleszívás sem segít azokban az esetekben, amikor már tünetek vannak. Sőt, ha csak a zsírt eltávolítják, de a bőrt nem, akkor a mell formája, állaga nem javul, csüngőbb lehet – magyarázza a szakember. A megelőzés viszont tud javítani valamelyest a helyzeten. Vagyis egy jó melltartó, a helyes testtartás, illetve a rendszeres tornagyakorlatok kinyújthatják a tünetmentes időszakot, amíg nem okoz a nagy mell hosszantartó, visszafordíthatatlan fájdalmakat vagy gerincdeformációt.

Mivel jár?

Vannak bizonyos viszonyítási pontok, amelyek alapján a szakemberek eldöntik, hogy mennyire indokolt egy-egy esetben a műtéti beavatkozás. „Többféle műtéti technika van, és attól függően, hogy mekkora az emlőszövet, mennyire csüng, vagy éppen mekkora változást szeretne a páciens, különböző technikákat alkalmazunk, úgy, hogy esztétikailag és funkcionálisan is a megfelelő helyzethez való ideális eredményt érjük el” – magyarázza a plasztikai sebész. Nagyon gyakran a mellbimbót is új helyre kell átrakni, így a műtét után tulajdonképpen lesz egy körkörös heg a mellbimbó körül, amiből kiindulva lefelé még egy vágás egészen a mell alatti sáncig, és ott vízszintesen még egy. „Úgy kell elképzelni, hogy lesz a mellbimbó körül egy, és utána egy fordított T alakú vágás. Ezek általában szépen gyógyulnak, viszont láthatóak, megmaradnak.”

Természetesen, mint minden sebészeti beavatkozás, a mellkisebbítés is jár bizonyos rizikókkal.

Dr. Jankó Botond szerint a műtét után jelentkező szövődmények a modern eljárásoknak köszönhetően minimalizálódtak. De hogy mégis milyen kockázatokkal kell számolni? Közvetlenül műtét után előfordulhatnak bevérzések, vérgyülemek, hematómák jelentkezhetnek. Ha ez megtörténik, akkor sajnos újra műtétre kerül sor, mert ezeket ki kell üríteni, vérzéscsillapítást kell végezni. Szintén nagyon ritka, de a későbbiekben előfordulhat, hogy a seb befertőződik vagy akár hegesedés is jelentkezhet. Ugyanakkor komplikáció lehet a műtét utáni esetleges aszimmetria, valamint a mellbimbó hipo-, illetve hiperszenzibilitása, azaz átmenetileg fokozott vagy csökkentett érzékenysége lehet a mellbimbónak. „Ezek mind benne vannak a pakliban. Mi mindig megpróbáljuk a maximumot kihozni, de a szervezet mindenkinél másképpen reagál.”

Jobb lesz?

Általában műtét után a páciensek meg vannak elégedve az elért eredménnyel. Egy hónapos felépülési idő után már újra lehet sportolni, az öltözködés is sokkal könnyebb, nem beszélve arról, hogy elmúlik a fájdalom, ami addig megnehezítette az érintett nők életét. Vannak olyan nők is, akik viszont megbánják, hogy a mellkisebbítést választották, mert nem úgy sikerült, ahogy eltervezték, mert a hegek fájdalmasak, és mégiscsak egy műtétről van szó. Mások azonban meg vígan leélik az életüket nagy keblekkel tünet- és fájdalommentesen anélkül, hogy egyáltalán megfordulna a fejükben bármilyen beavatkozás. Nem vagyunk egyformák, mindenki a maga belátása szerint dönt így vagy úgy.

Egy mellkisebbítő műtét magánklinikán 3–4 ezer euró között mozog, amely magába foglalja a kórházi beutalást, a műtétet és az utánkövetést. Bár Romániában még nem gyakori, de bizonyos orvosilag indokolt esetekben a biztosítóház fedezheti egy mellkisebbítő műtét árát is. 

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Szervezetünk térképe: a bőr
Szervezetünk térképe: a bőr

A bőr legnagyobb szervünk, teljes testsúlyunk 10–12 százalékát teszi ki. Ugyanakkor az egyik legsokoldalúbb is: számos olyan funkciót tölt be, mely lényeges testi és lelki egészségünk szempontjából egyaránt. De a külcsíntől függetlenül, miért kell figyelnünk a bőrünkre? (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. feburári lapszámában jelent meg).