Mi tesz egy férfit úriemberré?

Nem az a célom, hogy kioktassam a férfiakat, bár szinte biztos vagyok benne, hogy nem mindenben fognak velem egyetérteni. Azért született meg ez az írás, hogy aki úgy érzi, az tudja a tanácsokat megfogadni, s miért ne, belefoglalni az újévi fogadalmába.

Nem az a célom, hogy kioktassam a férfiakat, bár szinte biztos vagyok benne, hogy nem mindenben fognak velem egyetérteni. Azért született meg ez az írás, hogy aki úgy érzi, az tudja a tanácsokat megfogadni, s miért ne, belefoglalni az újévi fogadalmába.

Sokszor az az érzésem, hogy ma nem divat úriembernek lenni. Mintha a fiatalok nagyon keveset tanulnának arról, mitől lesznek úriemberek. Pedig az igazi férfi úriember is egyben, a kettő kéz a kézben jár. Ahogyan az angol mondja: gentleman. Azaz gentle man, vagyis kedves, előkelő férfi, szó szerinti fordításban. Ez nem gyengeség, a kedves férfi semmit nem veszít a férfiasságából, sőt! Az a nő pedig, aki a jó modort nem értékeli, önmagát nézi le. S bár a lista végeláthatatlan, tizenöt „szabályt” írtam össze a mindenáron betartandóak közül.

1. Tiszteli a nőt. Mindig, minden körülmények között. Még akkor is, ha butácskának tartja, még akkor is, ha ő a magas rangú, még akkor is, ha nem kedveli. Tudja, hogy az európai kultúrkörökben a férfi mindig a nőnek van alárendelve. (Megjegyzés: vannak országok, amelyekben nem a nő a fölérendelt.)

2. Jó a modora. A jó modor mindig középpontba helyezi a férfit, hangos szavak, feltűnő viselkedés és erőfitogtatás nélkül is. Tudja, hogy egyenes háttal, laza kis terpeszben illik ülnie, és nem keresztbe tett lábakkal. Ami a kézcsókot illeti: rengeteg országban nem nézik jó szemmel, olyan hely is van, ahol szexuális jelzése van. S bár a magyarok között is kegyvesztetté vált az elvtársias korban, mára újra visszajött divatba. Tehát ha kézcsókra kerül sor, az úriember tudja, hogy nem puszilgatja a nő kezét, csak ráhajol, és nem néz fel közben.

3. Ápolt. Bár manapság rendkívül divatos a bajusz és a szakáll, az úriember a borotválkozást nem hanyagolja el. Ha mindenképpen szeretne arcszőrzetet növeszteni, akkor azt megfelelőképpen karbantartja. Csak zárójelben jegyzem meg, számomra mindkettő nagyon visszataszító. Sosem megy már ki divatból. Véleményem szerint egyik férfinek sem áll jól, s még ha szépen karban is tartja, nekem a lustaság jele.

4. Ad az öltözködésére. Tudja, hogy a hivatali viselet cipőben a sötét színű, fűzős, zokniban is a sötét színűt engedi meg. Sötét szövetöltönyt hord, világos színű inggel. A nyakkendője nem feltűnően mintás, hossza az övkorcot takarja, nadrágszíja mindig bőr és sötét, és visszafogott a csatja. Tudja, hogy zakója legalsó gombját nem kell begombolni, kivéve az egygombos zakónál.

5. Ismeri az alapvető etikettet. Éspedig: A férfi a lépcsőn lefelé a nő előtt megy, ha felfelé mennek, a háta mögött. Egy nő előtt illik kinyitni a kocsi ajtaját. A férfi az utcán mindig kívül halad, a nő belül, így védi a nőt. Feláll, ha a nő belép a szobába. Kihúzza a széket a hölgy számára. Csak azután foglal helyet, ha a nő már leült. Le- és felsegíti a nő kabátját, ha a nő fázik, átadja neki a sajátját. Mindig átadja a helyét a nőnek. Esernyőt tart a nő fölé. Hazakíséri vagy hazaviszi a nőt.

Még tíz pont hátravan. A következő lapszámban folytatjuk. Addig is legyenek úriemberek, kedves férfiak, mi, nők nagyon értékelni fogjuk.

 Fotó: pixabay.com

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. januári lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>