IGEN/NEM Párkeresés: offline vagy online?

Tinder, Bloom, MeetYoou, Badoo, vagy egyszerűen csak Facebook, Instagram – a társkereső oldalaknak, alkalmazásoknak se szeri, se száma. Vannak ugyanakkor, akik a közösségi portálokra esküsznek, míg másoknak a személyes első benyomás a legfontosabb, a baráti vagy épp a munkahelyi közösség adta biztonságérzet nélkül nem is próbálkoznának. Olvasóinkat kérdeztük véleményükről, tapasztalataikról. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin októberi számában jelent meg.)

Olvasóink így látják a kérdést:

Ákos Nagyváradról

A feleségemmel mi is online találtunk egymásra. Egészen addig a pillanatig legyintettem volna erre a lehetőségre, sőt, szerintem ki is nevettem volna, ha valaki ajánlja. Nem párkereső oldalon, vagy ilyen alkalmazás által, hanem a Facebookon ismerkedtünk meg – lehet, ez már nem is menő.

Mind ajánlgatta nekem a Facebook mint lehetséges ismerőst, és egyszer megnéztem alaposabban a profilját.

Azért alaposabban, mert elég érdekes fotója volt profilképnek beállítva, amin esetleg azok ismerhették volna fel, akik alaposabban ismerik. Nem voltak titkosítva az adatai, meglepett: tényleg hogy is nem találkoztunk még?! Egy városban lakunk, majdnem egyidősek vagyunk, ugyanazon az egyetemen tanultunk, száznál is több közös Facebook-barát… Egy továbbképzőn egy asztalhoz kerültünk, s mind néztem, ki is ő. Aztán beugrott, hogy hol „láttam”, de akkor nem léptem – sokan voltunk, valahogy a helyzet sem olyan volt, bár tetszett, tényleg nagyon tetszett. Egy következő „ajánláskor” ismerősnek jelöltem, és elhívtam kávézni, azóta együtt vagyunk.

Kapcsolódó

  Emese Sepsiszentgyörgyről

  A korosztályom, a húszas éveikben járók és a fiatalabbak szerintem már alapból inkább online ismerkednek. Tizenéves koromtól mind nagyobb és nagyobb városokban laktam, Kolozsváron, Pesten, keveset Bécsben is, most megint Pesten voltam a tavaszig. Szerintem nagyobb városokban még inkább ez a jellemző, bár vannak kivételek.

  Én eléggé konzervatívnak tartom magam, inkább a személyes kontaktust keresem. Az első barátom iskolatársam volt, akivel pedig most élek, őt a pesti barátaim által ismertem meg – ajánlották, hogy mi nagyon passzolnánk, ő is erdélyi… (nevet).

  Hogy online vagy offline könnyebb, nem is tudom, mindkettőnek látom az előnyét, de a hátrányát is. Én az utóbbiban hiszek inkább, valahogy az a benyomásom, hogy kezdetektől jobban tudok, tudnék bízni olyan valakiben, akit a környezetemben esetleg már ismernek, nem „csak úgy” összeakadtunk valahol. Visszatérve a nagyvárosokhoz, ott azért korlátozottabbak a lehetőségek, valahogy minden tervezettebb. Vannak kollégáid, jársz színházba, moziba, enni, iszogatni, de kevésbé közvetlenek az emberek idegenekkel, mint például Székelyföldön.

  Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

  Friss lapszámunkat alább kérheted: