Tud segíteni?

Emberség segíteni olyanokon, akik rászorulnak. Eléri ez valakinek az ingerküszöbét? Puffogtatni lehet ilyeneket, hogy társadalmi felelősségvállalás, nemes ügy, jó cselekedet, de nincs értelme magyarázni azt, amit mindenki ért, tud, érez. Adományozni, jótékonykodni alig szoktunk. A mi társadalmunk az egzisztenciális nehézségek miatt sem érzékeny erre a fogalomra, erre a cselekedetre. Vagy másként érzékeny, dühös lesz, ha valaki kér tőle. Mi hisszük, hogy mindenki szeret adni.

Emberség segíteni olyanokon, akik rászorulnak. Eléri ez valakinek az ingerküszöbét? Puffogtatni lehet ilyeneket, hogy társadalmi felelősségvállalás, nemes ügy, jó cselekedet, de nincs értelme magyarázni azt, amit mindenki ért, tud, érez. Adományozni, jótékonykodni alig szoktunk. A mi társadalmunk az egzisztenciális nehézségek miatt sem érzékeny erre a fogalomra, erre a cselekedetre. Vagy másként érzékeny, dühös lesz, ha valaki kér tőle. Mi hisszük, hogy mindenki szeret adni.

Kilenc éve figyeli az országokat, számol, és összefüggéseket keres a Charities Aid Foundation (CAF). A World Giving Index-ben idén 146 országot rangsorolt a 2013-2017-es periódust vizsgálva, hogy milyen volt az adakozási kedv, felsorakoztatja, melyik a 20 legadakozóbb ország, melyek a javuló tendenciát mutatók stb. Idegen megsegítésében Indonézi, Ausztrália, Új-Zéland van az élen, derül ki a top 20-as listából. Európa a kontinensek közül a legszűkmarkúbb. Románia 27%-os, itthon romlott az ezelőtti évekhez képest a jótékonykodási kedv, Magyarország pedig 23%-on stagnál, vagyis a lista végén kullog mindkét ország. Ezek a számok, és közben mondogatjuk, rajtunk is múlik, hogy változik-e az adakozási kedv. Ha ma csak egy kicsikét adunk, holnap már az nem esne jól, ha semmit se adnánk.

Nem naívak vagyunk, inkább hinni akarunk abban, hogy tudunk változni. Advent idején talán adunk magunknak esélyt elgondolkodni azon, hogy akinek esetleg hozzánk képest semmije sincs, annak egy kenyérrevaló összeg, vagy pont egy kenyér jelenti a segítséget. Az olyan civilek, egyesületek, intézmények például, melyek gyermekek, betegek, hontalanok életét igyekeznek kicsit könnyebbé tenni, ott az adománynak, segítségnek mindig van helye. A kicsinek is, igen. Mi el szoktunk játszani a gondolattal, hogy milyen érzés volna nem a napos oldalon, hanem a másikon lenni? Tudnánk kérni? S ha nem, belepusztulnánk? Gondolkodni hívjuk, kedves olvasó, így, advent idején.      

Milyen lenne valakinek a nevében jótékonykodni, mintha te lennél az angyal? Olyan személy tiszteletére, aki nem teheti meg, hogy adjon…  Rég érlelődik bennünk egy gondolat, egy ötlet, és most elmeséljük, hátha valaki majd továbbmeséli egy-két jó embernek.

A Nőileg Mutass jó példát! programjában nagyon sok emberrel megismerkedtünk, akik a maguk során mind olyasmit szolgálnak, ami gyermekeinkért, értünk, és a jobb életért van. Az emberek mögött gyakran civil szervezetek állnak. Mi most összegyűjtöttünk néhányat, ahol a jótevő karácsonyi ajándékozásunk igen sokat jelenthet.

Sok kicsi sokra megy

Tisztelt olvasó! Ha maradt még az ajándékozási hajszában energiája, lehetősége adakozni olyan helyre, ahol megbecsülik az erőfeszítését, akkor engedelmével ajánlunk néhány általunk ismert szervezetet, akik hálával fogadnák a segítséget. Bizonyára van az ön környezetében is olyan szervezet, melyet segíthet, vagy szívvel ajánl mások figyelmébe, ezért ha kérhetjük, ossza meg ötletünket ismerőseivel.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Romániai Egyesület – 1991-ben alakult a nagyváradi iroda. Célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva, szociálisan hátrányos helyzetű valamint tehetséges gyermekek felkarolása.

Dévai Szent Ferenc Alapítvány – otthonaikban gyermekvédelmi munkát végeznek. Céljuk segíteni a bajban, a nehéz helyzetben lévő legkisebbeken.

Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület – a daganatos betegséggel diagnosztizált gyermekek mindannapjainak megkönnyítéséért működik immár tizenegyedik éve Marosvásárhelyen.

Előre Sportegyesület – a marosvásárhelyi szervezet a lovas élményterápiát táborok keretében ismerteti meg a hazai mozgássérültekkel. Ez a terápia a fizikai és lelki felépülést támogatja.

Kallós Zoltán Alapítvány – közművelődési tevékenységek, múzeum és népművészeti központ működtetése a fő céljuk.

Theodóra Ház – tizenhét éve az öregekért és a szegényekért jött létre Kolozsváron. Jótékonysági intézmény. Modern gépekkel felszerelt intenzív osztálya van, sebészeti beavatkozásokhoz két SMURD-felszerelés, minden emeleten EKG és defibrillátor.

Reménység Háza – a Református Egyházközség és Keresztyén Központ által működtetett ház gyermekprogramokat szervez, idősgondozással foglalkozik, bajba jutott nőkön segít.

Gondviselés Segélyszervezet – az Erdélyi Unitárius Egyház kolozsvári segélyszervezete a bajbajutottakon próbál segíteni.

Erdély Mentőcsoport – önkéntes, civil kezdeményezés hazai és külföldi katasztrófák következményeinek elhárításáért. Hat mentőcsoportot koordinál: Kolozs-Torda, Marosszék, Udvarhelyszék, Csíkszék, Háromszék és Gyergyószék területeken.

Erdélyi Kárpát Egyesület – szerepe az erdélyi turistamozgalom életben tartása. Tevékenysége közt említjük a túrák, táborok szervezését Erdély-szerte, illetve igyekeznek kivenni részüket a természetvédelmi területek felügyeletében.

Hisszük, Hogy Fontosak Egyesület – baróti segítő központ a fogyatékkal élő gyermekekért.

Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület – ahogy nevük is mutatja, önkéntesek alkotják a csapatot. Oda mennek, ahol szükség van rájuk. Feladatuknak tekintik: tűzoltás, mentés, elsősegélynyújtás, tűzmegelőzés, felvilágosítás. 

Tud segíteni?

Kiemelt kép: pixabay.com

Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>> 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>