Filmnézés ünnepi hangulatban ARCHÍV

A reszkessetek betörők és a Sissi trilógia évek óta a karácsonyi időszak elmaradhatatlan, klasszikus párosa. A romantika rajongói minden évben újranézhetik a legnépszerűbb brit karácsonyi filmet, az Igazából szerelem című alkotást is, illetve a filmipar egy ideje a karácsony iránt kevésbé rajongó nézőkre is gondol, például a Rossz anyák karácsonya, Tapló télapó című filmekkel. Nem könnyű olyan filmet találni, ami egyszerre igényes, minőségi alkotás, és képes ünnepi hangulatot csempészni az otthonokba és a lelkekbe egyaránt.

Fegyverszünet karácsonyra

Bár egy háborús filmdráma nem szokványos ünnepi mozi, a Christian Carion által rendezett 2015-ös Fegyverszünet karácsonyra Diane Kruger és Benno Fürmann főszereplésével tökéletes választás a decemberi estékre. A történet 1914-ben, az első világháború lövészárkaiban játszódik. A fronton szolgáló katonák távol a családjaiktól, fagyoskodva, nélkülözve töltik a karácsonyt – amely még háború idején is csodákra képes: az ellenséges katonák egy estére leteszik a fegyvert.

Én, Pán Péter

Ugyan Marc Forster Oscar-díjra is jelölt filmdrámája Johnny Depp és Kate Winslet főszereplésével nem szól a karácsonyról, de ha mégis szívmelengető történetre vágyunk, ez nagyon jó választás lehet. A film története valós alapokra épül, J. M. Barrie Pán Péter című színdarabjának megszületéséről mesél. A darab szerzője – a filmben a Sir James Matthew Barrie nevet viseli – megismerkedik egy fiatal özvegyasszonnyal, aki egyedül neveli négy fiát. A férfi kivételes képzelőereje által a gyerekek egy új világot fedeznek fel, amelyben minden lehetséges, amelyben sosem kell felnőniük.

Távol Afrikától

Sydney Pollack klasszikusnak számító szerelmi története a dán írónő, Karen Blixen afrikai kalandjaira épül. Bár a történet a meleg Kenyában játszódik, egy rendhagyó karácsonynak itt is jut egy jelenet. A filmben van háború, szerelem, megcsalás, dráma, mély érzelmek, szép emberi kapcsolatok. Meryl Streep, Robert Redford és Klaus Maria Brandauer hármasa garancia nemcsak a jó színészi játékra, hanem egy jó filmre is.

A klasszikus musicalek az egész családnak szórakozást biztosíthatnak, a Muzsika hangjait, a Mary Poppinst, a Találkozunk St. Louis-bant és a My Fair Lady-t is érdemes ilyenkor újranézni, hiszen bájosak, szívderítőek. A krimi rajongóira pedig Agatha Christie gondolt, akinek a Poirot karácsonya című könyvét az utánozhatatlan David Suchet főszereplésével filmesítették meg. Végül, de nem utolsósorban François Ozon, francia rendező 8 nő című sztárparádéja a humor, a téli hangulat, a krimi és a nőiesség témájának kellemes ötvözete, amit látni kell.

Cikkünk a Nőileg magazin 2020. decemberi lapszámában jelent meg.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Egy makulátlan elme örök ragyogása
Egy makulátlan elme örök ragyogása

A 2000-es évek elején, amikor még Jim Carrey-ről főként A maszk című film, Kate Winsletről pedig a Titanic, az a romantikus jelenet a hajó orrán és Jake haldoklása jutott eszünkbe, a két színész egyszer csak egy furcsa szerelmespárként tűnt fel az évtized egyik nagy klasszikusában, az Egy makulátlan elme örök ragyogása című, Michel Gondry-féle alkotásban.