Lásd és olvasd

Tartogat figyelemreméltót a március, aki csempészne a mindennapjaiba egy kis kultúrát, innen is válogathat.

Papp Aurél-festmény Marosvásárhelyen

Április 19-ig látható a marosvásárhelyi Kultúrpalotában Papp Aurél Notre Dame című, február 6-án bemutatott alkotása. Az Erdély festészete a két világháború között című időszakos kiállításon a szatmári származású festő-grafikus párizsi időszakának vázlatfüzetét, az a Marosvásárhelyi Képtár 1932–1940 közötti gondnokával, Aurel Ciupéval folytatott levelezését és néhány igen érdekes, a művész alkotásaival kapcsolatos dokumentumot is láthatnak az érdeklődők.

Tetten érhető a festményen a párizsi tanulmányút során megtapasztalt nélkülözés /Quadro Galéria

A Maros Megyei Múzeum a 2019-es év legjelentősebb műtárgyvásárlásaként jegyzi a Papp Aurél korai főművének tartott, 1912-ben, párizsi tanulmányútja során festett képet, melynek vételára 16 ezer euró volt. Legutóbbi műtárgyvásárlásakor a Művészeti Múzeum képtára Szervátius Jenő-, Balla Béla-, Gy. Szabó Béla- és Kusztos Endre-alkotásokkal is gyarapodott.

Böszörményi Zoltán: Sóvárgás

Böszörményi Zoltán tavaly megjelent, Sóvárgás című kisregényében kelet-európai, 21. századi valós és aggodalomra okot adó jelenséget mutat be. Az elmúlt évtizedek szomorú ténye, hogy a nagyszülőkkel, rokonokkal, bérszülőkkel itthon hagyott gyerekek sérülnek, rosszabbul teljesítenek az iskolában, nehezebben illeszkednek be, mint azok a társaik, akiket szülői szeretet és gondoskodás vesz körül.

A szerző egy lánygyermek megdöbbentően őszinte érzéseit, szeretet utáni sóvárgását, saját kis világáról alkotott villanásait tárja elénk egyes szám első személyben. A naiv, ám végtelenül törékeny, anyai szeretetre vágyó gyermek lelkének és testének leépülését hozza egészen közel a szerző, megmutatva azt, hogy szeretet nélkül megbetegszik a test és lélek, majd elsorvad és megsemmisül.

A személyes történet mögött kirajzolódik egy egész régió tragédiája, amelynek tehetetlen szemlélőjévé válik az olvasó. Böszörményi műve kétségbeesett figyelmeztetés arra, hogy a szülő és a gyermek érzelmi kötelékének szétszakítása nemcsak a lelkeket, hanem a társadalmat is szétzilálja.

Szilágysági népviseletek reneszánsza

A szervező Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanácsot is meglepte a tavaly indított Varrd magad a viseleted! program népszerűsége, melynek célja, hogy a fiatalok a helyi idős mesterektől ellessék a népviselet-készítés fortélyait. A képzés alapja a dokumentálódás, hiszen településenként különbözhet a szabásvonal, szín- és motívumhasználat. Krasznán szervezték az első tanfolyamot, 2019 húsvétján a krasznai résztvevők már a maguk varrta ruhában mentek istentiszteletre. Az elmúlt csaknem egy évben már a tizenötödik településen tanítják a pendely, lengyeling vagy éppen a zsinóros mellény varrásának csínját-bínját, és további tizenöt szilágysági településre terjesztenék ki idén a projektet, mely iránt érdeklődnek Bihar, Maros és Szatmár megyéből is.

Láncok az időben

„Ez a fájdalom könyve. És a mindent győzedelmesen áthidaló szereteté. Kihagyhatatlan olvasmány” – így jellemzi Dénes Ildikó irodalomtörténész Csata Éva legújabb, februárban bemutatott kötetét. A fogyatékkal élőkkel foglalkozó HIFA-Románia marosvásárhelyi szervezetének igazgatója negyedik könyvében a rá jellemző lényegre törő, sallangmentes módon ír az anorexiáról: „Egy fiatal lánynak elég néhány, a külsejére vonatkozó, elejtett megjegyzés (»Kicsikét nem ártana innen, hasból letornázni, kedves Julcsi«), hogy szinte halálos kimenetelű fogyókúrába kezdjen. És ez a fogyókúra olyan, akár egy lidérces álom. Igazán kishalál. Ezt a könyvet olvasva az önpusztítás ismeretlen, feneketlen mélységeiben járunk.”

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. márciusi lapszámában jelent meg.