Tökéletes kikapcsolódás sok nevetéssel – Szenvedélyes szomszédok ARCHÍV

Cesc Gay Szenvedélyes szomszédok (Sentimental) című alkotását választották a húsz éves Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nyitófilmjének, melyet július 23-án egyszerre húsz városban vetítettek le. A könnyed spanyol kamarakomédia, mely beleillik a kamarafilmek trendjébe – említhetjük a sok nemzet által átvett, átdolgozott Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) című alkotást vagy Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmet is az elmúlt évekből – valószínűleg minden településen megnevettette a közönséget.

A Szenvedélyes szomszédok egy „spanyolos”, jó hangulatú, épp csak kismértékben megbotránkoztató alkotás – épp olyan, amely beleillik a Pedro Almodóvar, Paco León és társaik által fémjelzett kortárs spanyol filmművészetbe.

Egy lakásban játszódik a történet, látszólag köznapian indul, egy átlagos házaspárt (Griselda Siciliani  és Javier Cámara) látunk a mindennapos vitáik, konfliktusaik közepette,

ám szócsatáik ezúttal egy esemény köré szerveződnek, felső szomszédaik (Belén Cuesta és Alberto San Juan) látogatását várják, akiket azonban a férj ki nem állhat, mivel gyakori szexuális tevékenységük igencsak zajos és zavaró.

A vendégek érkezése után, gyorsan „beindulnak” az események, a könnyed eszegetés, iszogatás, a bevezető mondatok után a szomszédok hamar megnyílnak, a beszélgetés a szexuális tevékenységükre terelődik. Míg a felső szomszédok fesztelenül tudnak szokásaikról beszélni, addig Julio és Ana igencsak ambivalensen viszonyul a sikamlós témához.

Bár a történet egyik kulcsmotívuma a szex, illetve a szexualitás, a vicces, néha kínos párbeszédek „mélyebb” vizekre terelnek, érzelmekről, emberi kapcsolatokról szólnak.

Julio és Ana különösnek tűnő szomszédaik által megismerik magukat, illetve egymást. 

A történetnek vannak felívelései és hullámvölgyei, néha maximumra ugrik a feszültség, a humor vagy az érzelmek, máskor kicsit „visszavonulót” fúj a történet, bár ez sem árt a filmnek, amelynek a színészi játék a legnagyobb erénye. A négy spanyol filmcsillag egyenként már sokszor megnevettette a nézőket, ám kvartettük sziporkázik.

Tény, hogy a filmnek vannak hibái is, illetve tény, hogy nem a rendezőt lehet, illetve kell leginkább dicsérni érte, ám a művészek és a téma megmentik a Szenvedélyes szomszédokat, ami tökéletes esti kikapcsolódás sok nevetéssel.

Cikkünk a Nőileg magazin 2021. szeptemberi lapszámában jelent meg. 

korábban írtuk

Élmény – Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat
Élmény – Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat

Egy évvel ezelőtt olvastam és ajánlottam Szabó T. Annától először novelláskötetet, és már akkor nagyon megszerettem azt, ahogyan ír, ahogyan kifejezi magát, ahogyan láttat és megláttat, ahogyan zsigerig hatol. Legújabb kötete, a Szabadulógyakorlat még mélyebbre megy, ha lehetséges ez egyáltalán.