Magadra ismersz?

A kérdést Buzogány Klára, a Filmtett Erdélyi Filmes Portál főszerkesztője teszi fel. Erre a hónapra a 2014-ben megjelent Sráckor (Boyhood) című drámát ajánlja.

Hirdetés

Hétköznapok gyönyörű drámája ez az egyszerű és mégis roppant alaposan átgondolt és kidolgozott film. Tizenkét év eseményeit dolgozza fel, és végre olyan csodát láthatunk a mozivásznon, amilyennek a megvalósítására nem minden rendező vállalkozik: sokkal könnyebb és olcsóbb megoldás kicserélni vagy maszkírozni a színészeket, mint tizenkét éven keresztül forgatni velük ugyanazt a filmet.

Mansion átlagos amerikai kisiskolás, akinek a családi hátterében sincs sok rendhagyó: szülei elváltak, kamasz nővére Britney Spears-dalokkal és füllentésekkel bosszantja – innen indul a történet. Anyjuk a rászakadt felelősség miatt kissé koravén, apjuk nagyra nőtt gyerek, és mind a négyen próbálják a legjobb tudásuk és szándékuk szerint alakítani saját életüket és egymásét is – több-kevesebb sikerrel.

A sokéves forgatás során a szereplők a szemünk előtt változnak, a gyerekek felnőnek (és tizenkét év múlva is két tehetséges gyerekszínész alakítja hitelesen a szerepét, valódi esélyük van arra, hogy sok társukkal ellentétben ne tűnjenek el a süllyesztőben), a szülőket játszó Ethan Hawke és Patricia Arquette számára pedig igazi jutalomjáték ez a film: Hawke eddigi karrierjének egyik legösszetettebb figuráját játssza, és Arquette is mutat végre valami igazán erőset a David Lynch rendezte, 1997-es Lost Highway óta.

Hirdetés

Csak dőljünk hátra, és adjuk át magunkat a történet sodrásának: egyik-másik helyzetben, gesztusban, mosolygós vagy szívszorító pillanatban még magunkra ismerhetünk.

 

Boyhood/Sráckor (2014), rendező Richard Linklater 

Hirdetés