ARCHÍV Nyeregből minden szebb: Lovas túra a Csíki-havasokban

Aki szeret túrázni, tudja, hogy milyen eufórikus élményt nyújt, amikor több óra gyaloglás és barangolás után végre felérünk a hegy tetejére. Körülnézünk és élvezzük a tájat. Beszívjuk a friss, hegyi levegőt és érezzük, ahogy a nyugalom átjárja minden tagunkat. Na, képzeljük el ezt az élményt hatványozottan: lóháton, a Csíki-havasokban. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg).
Hirdetés

Nőnapra ajándékozott meg a család egy csíkszentdomokosi szervezésű többórás lovas túrával. Elsőre nem villanyozott fel az ötlet, mert én ezen a környéken nőttem fel, azt hittem, láttam már mindent, amit látni érdemes. Hargita megyében egyre jobb lehetőségek kínálkoznak azok számára, akik lóhátról szeretnék bejárni a környéket: jól felszerelt lovardákat találunk Csíksomlyón, Csobotfalván vagy épp Csíkmadéfalván is, hogy csak Csíkszéket említsem. Innen legtöbben a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Parkba lovagolnak vagy a Gyimesekbe. 

Lóháton minden más

A kirándulásnak ez a formája annak fog leginkább tetszeni, akinek van némi tapasztalata a lovaglás terén, de kezdők számára is tökéletes, hiszen a túrák során lehetőség van a tanulásra is. A lovak kivezetése, etetése, pucolása és felszerszámozása szintén a program része, hiszen elengedhetetlen ahhoz, hogy a ló kicsit megszokjon és elfogadjon bennünket. Ezúttal a Csíki-havasok felé vettük az irányt, s bár még igencsak hideg volt, a látvány minden kellemetlenséget felülírt. Kimászva a dombokra és lassan haladva a hegy csúcsa felé, sok mindent láthat az ember. Elsőre megszokottnak tűnhet a havas táj, a kis faházak és a fenyvesek vizslatása, de lóhátról minden más. Sokkal szebb, tisztább és persze izgalmasabb. 

Ilyenkor egy jó cipőre, leginkább csizmára van szükségünk, ami tartja a bokát és kényelmes. Az öltözködés másodlagos, de figyeljünk arra, hogy a nyeregben való ücsörgés ellenére, folyamatosan együtt kell mozognunk a lóval. A fejvédő kobakot biztosítják a túravezetők, ahogyan az egyéb felszerelést is. A hangosan ugató és ránk támadó pásztorkutyákkal sajnos nem számoltunk, lovaink azonban nyugodtak maradtak, mivel csikó koruktól itt nőttek fel, szokva vannak a sziklás terephez, a szűk, hegyi ösvényekhez, ahol a nyugodtság és biztos járás elengedhetetlen.

A kevesebb sokkal több

Néhány szakaszon, meredek terepen, nagyon köves utakon kíméltük a patásokat, és gyalogosan mentünk egy darabig, ezalatt túravezetőnk, Laci bácsi izgalmas, szarvaskergetős-, medvelesős történetekkel szórakoztatott. Egy ilyen lovas túrán különleges élmény nemcsak maga a kirándulás, de a lovakkal való együttműködés is. Ezek az állatok érzékenyek és az embernek szavak nélkül, ösztönből kell együtt dolgoznia velük. 

Hirdetés

Felérve a hegytetőre, leírhatatlan a látvány, be lehet látni az egész Csíki-medencét. Egyszerűség és családias hangulat jellemezte a havasokban töltött időt, kedves, segítőkész emberek társaságában. Ha figyelmesek szeretnénk lenni, vihetünk magunkkal némi jutalomfalatot a lovaknak is, amit a túra végeztével adnak oda az állatoknak: erre alma vagy murok a legalkalmasabb. 

A mi túránk közel három órát tartott, de igény szerint választhatunk több napos, egész hétvégés kirándulást is, ahol nemcsak lovagolnak a résztvevők, hanem múzeumot látogatnak, néptáncot tanulnak, fát faragnak, vagy éppen kenyeret sütnek kemencében. A kevesebb több – szokták mondani, és ha átadjuk magunkat ezeknek az élményeknek, rájövünk, hogy nem is kell olyan sok a boldogsághoz. 

Fotó: Fülöp Orsolya / Lovastúrák Csíkországban

Ősrégi hegyek, antik romok földjén

Hirdetés