Szemet gyönyörködtető formák nem mindennapi nőknek

TÁMOGATOTT TARTALOM
Nemcsak látványos, hanem ízléses is, és minden, csak nem mindennapi. Kézműves, de nem népies. A Sengabeads különleges ékszerei olyan nőknek készülnek, akik szeretnének valami egyedit becsempészni a stílusukba. Készítőjük, a sepsiszentgyörgyi Bajna Ágnes hét évvel ezelőtt szerelmesedett bele a sujtás-zsinóros technikába, azóta pedig egyetlen célja van: a világ valamennyi pontjára eljuttatni az ékszereit.
Hirdetés

Ami hét évvel ezelőtt egy netes felfedezésből indult, mára már saját vállalkozás: a Sengabeads ékszerek megálmodója, Bajna Ágnes autodidakta módon sajátította el a technikát, és sokáig csak hobbiként foglalkozott vele. Tavaly óta viszont vállalkozásként működik, ami azt jelenti, hogy most már hivatásszerűen is

ékszereket készít, leginkább a külföldi vásárlóknak,

hiszen megrendeléseinek nagyrésze onnan érkezik. Ágnes úgy fogalmaz: az ékszerkészítésben naponta 2–3 óra hobbi, a többi kőkemény meló. 

Ez egy tradicionális technika, melyben a színes zsinórok kanyargása üveggyöngyöket, kristályokat, féldrágaköveket, természetes köveket ölel át. Ez a kétféle komponens átlátszó zsinórral van egymáshoz fűzve. Az ékszerek színvilága nagyon gazdag és minden egyes darab egyedi tervezéssel, kizárólag kézzel, nagy szeretettel és odafigyeléssel készül.

Kivitelezéséhez aprólékos munka szükséges és rengeteg türelem: Ágnes azt mondja, egy fülbevaló elkészítése egy-másfél napot vesz igénybe, egy nyaklánc elkészítése pedig akár három napig is tarthat.

„Ez a technika nem annyira ismert itthon, sokan elképzelni sem tudják, hogyan áll össze egy-egy darab.

Én nem tervekből dolgozom, nekifogok és addig alakítom, amíg a várt mintát, formát megkapom. Sokszor kisebb részelemeket készítek el, azután rakom össze őket, ettől lesznek egyediek az ékszerek” – részletezi Ágnes. 

Hirdetés

A Sengabeads ékszerek titka a jó alapanyagokban rejlik, éppen ezért minden alapanyagot külföldről szerez be. A Sengabeads színvilágában nagyon változatos, de 3–4 színnél többet nem találni egy darabban. Az ezüst, az arany, a szürke és a kék színek dominálnak. Egy ideig feketét nem használt, de ma már ez is szerepel a kollekcióban. Az ékszerek háta bőrrel vagy műbőrrel borított, formavilágának nincs jelentése, de a vásárlók sok mindent láttak már bele, mondja Ágnes.

„Én soha nem sugallok semmit, de sokszor jellemeztek mesebeli figuraként vagy nőies formaként egy-egy darabot. Nálam ezek ösztönös motívumok.” Ágnesnek mindig az aktuális darab a kedvence, most épp egy fekete fülbevaló. És, hogy honnan jön a neve? A Senga az Ágnes megfordítása, a bead pedig gyöngyöt jelent. 

A Sengabeads viszonteladásra is nyitott, megtalálható a http://www.sengabeads.com/ és a https://www.etsy.com/shop/Sengabeads  oldalakon, valamint az Instagramon és a Facebookon.

Fotó: Sengabeads

Hirdetés