Ajándékidő

Lecsengett az ünnep, az Idő ünnepe, az időé, amely segít formát adni az életünknek, számot vetni azzal, ami elmúlt, reménykedni abban, ami ezután jön. Segít abban, hogy vágyakozzunk, higgyünk, hogy ősi hittel és mai, friss kíváncsisággal akarjunk ólmot önteni, fürkészni a jövőt és a csillagok titkait, akarjuk a jót, a beteljesülést – s nem csak magunknak, de másoknak is.

Ilyen s ehhez hasonló érzések, gondolatok töltenek el minket ilyenkor, az új esztendő küszöbén. Bár már véget ért az ajándékozási láz, s az ünnepi elcsendesülést is felváltotta a hétköznapok sürgése-forgása, azért még formálódnak bennünk a jókívánságok, amelyekkel – őszintén így hisszük ilyenkor, az ünnepek után még megmaradt, csillagszórós buborékpillanatokban – szebbé, jobbá, élhetőbbé, örömtelibbé tehető közös idődarabkánk: a 2020-as esztendő.

Mit kívánjunk mi, kedves Olvasók, mit adjunk ajándékba, minek örülnének, mitől lehetne semmi mással sem helyettesíthető, fel- vagy lecserélhető, azaz igazán egyedi a Nőileg ajándéka, újévi jókívánsága? Talán... ha időt adnánk ajándékba?

És ezzel már csapdába is futottam, no nem az idő, hanem a bizonytalanság csapdájába: már kívánni sem merünk egyértelműen, határozottan, igazán? Igazuk lenne azoknak, akik régóta hangoztatják, hogy a mai embernek egyre inkább csak negatív ábrándjai vannak, vagy nincsenek is egyáltalán? Hogy már nem hiszünk abban, hogy amit nagyon akarunk, amiben erősen hiszünk, az már szinte VAN? Hogy tulajdonképpen nem azért nem öntünk már ólmot, mert kinőttük a babonákat, hanem azért, mert attól félünk, hogy az ólomalakzatok nem fognak semmit formázni? Azok ugyanis azt mutatják, amire elemi erővel vágyunk...

A szerző

Nem, nem bizonytalankodunk: teljes szívünkből Időt ajándékozunk Önöknek, kedves Olvasók, tér- és időbeli utazást, a számok nyelvére lefordítva: 2020, 12 hónap, 12 évtized, 120 év. S mindjárt az első állomás: 2020, első hónap, első évtized, a boldog békeidők korszaka, 1900–1910 között élő nőtársaink hétköznapjai, ünnepei, küzdelmei, kudarcai, győzelmei s ezek díszletei, jelmezei, egyszóval sorsuk, életük. És persze a miénk, a mai, mindezek tükrében. Olvashatnak arról, hogy választásainkat mennyire befolyásolja női mivoltunk és történelemben, politikában elfoglalt helyünk, szerepünk, a küzdelmek után felüdülhetünk a mában 38 négyzetméteren, ellátogathatunk várakhoz, kortyolhatunk finom söröket jó emberekkel. S mindeközben legyen jó társunk az idő, az év eseményekkel teli, kiinnivaló tenger, az olvasnivaló meg kedvező hátszél az utazáshoz. Indulhatunk?

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. januári lapszámában jelent meg.