Férfikód: A szakértő

Jelentőségteljesen tud hallgatni, gyakran fejet csóvál: az úgy nem lesz jó, ezt így nem lehet. Mindenkinél jobban ért az autókhoz, ismeri a csaptelepek fájdalmait vagy megingathatatlanul tudja: minden népek alfája a székely... Tavaly hónapról hónapra közismert férfiak írtak rólunk, nőkről, idén mi vesézünk ki – kicsit sem komolyan – néhány tipikus pasit. A januári hónap kedvence dr. Éneztis Tudom, az elméleti fotelakadémia önjelölt professzora, a mindenhez (is) értő Szaki. (Cikkünk a 2021-es Nőileg magazin januári számában jelent meg.)

Királygabis pamut nackóban jön, ha csak átugrott a szomszédból, de megesik, hogy randira is. Amennyiben elméleti beállítottságú, jelmeze zakó, esetenként viseltes kötött pulcsi. Magatartása könnyed, önfeledt – elvégre tudja a választ mindenre is. Vagy épp ellenkezőleg: vállán cipeli a világ összes fájdalmait. Ha megoldandó problémával szembesül, hümmög, fogat szív és szemöldököt ráncol, minden idegszála a „tűzoltás” mikéntjére összpontosít. Szakértelmét ilyenkor semmi szín alatt nem javallott kétségbe vonni! Ha mégis, drámai sértődés a vége: „akkor minek kérdezel?”

A Szakértő magyarázata rend szerint hosszú, összetett, nehéz tőle egyértelmű válaszokat kapni.

Előszeretettel vész el szakterülete minden apró részletében. Ha bárminek az eredetét tudakolod tőle, Ádámtól és Évától kezdi, de az ősrobbanás, az egysejtűek osztódása vagy a francia forradalom előzményei is lehetnek a történet origói.

Amennyiben nem bírod kivárni a barokk körmondat végét, könnyen kedvét szeged. Ismeri az elektromosság természetét, tudja, melyik erdei gombának mi az ismérve, s hosszan szeret mindezekről mesélni. A kulináris örömök élvezetének mindaddig nem lehet mohón nekifogni, amíg meg nem osztotta az adott fogáshoz kötődő gasztro-kulturális történeti hátteret, társaságban – ahol lovat adnak alá – könnyen lehet mindenki tanító bácsija is. Szakértelmét szívesen ajánlja, legyen az gyümölcsfák metszése, befektetési tanácsadás vagy a Pithagorász-tétel levezetése, a legjobb, ha remegő pillákkal, árva kismacska éhes tekintetével kéred. 

„Nem tudod, hogy…?”, „szerinted melyik lenne a legjobb…?” – az efféle érdeklődő kíváncsiság a gyengéje. Részletező kiselőadásait azonban szigorúan tilos leegyszerűsíteni, tömören összefoglalni! Az ágyban pedig? Hagyd, hogy szakértsen! A női alkatrészek jellemzőit gyakran elméletben ismeri, de olyan szakértő is akad, akinél a gyakorlat is olajozottan működik. Kis szerencsével a hálószobai hadszíntéren hódító Nagy Sándor a példaképe, nem pedig a freudi és jungi elméletek a fegyverei. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: