Gyermekvállalás – egy életen át tartó tandemugrás

A párkapcsolatok életciklusában egyszer csak eljön a pillanat, amikor a pár elhatározza: szintet akar lépni – minden téren. Van, aki egészségesebb életmódra vált, elkezd bringázni vagy tandemugrani, és van, aki gyermeket vállal. Mi utóbbiba csaptunk bele. Háromszor.

Három gyerek után villámként csapott belém a felismerés: a gyermekvállalás olyan, mint egy tandemugrás. Ám míg a tandemugrás meghatározott ideig tart, addig a gyermekek – jó esetben – valamilyen szinten életed végéig veled maradnak. Így voltaképpen azt is kijelenthetem, hogy a gyermekvállalás egy életen át tartó tandemugrás.

Az utód születése az a pillanat, amikor kinyílik az ajtó, és az oktató a neveden szólít: itt az idő. Indulunk. Ebben a pillanatban a  szervezet kap egy óriási endorfin-löketet.

Az első ölelés ugyanis megnyitja az endorfin-csapot, és szabad áramlásának hatására euforikus állapotba kerülsz, sőt, úgy érzed emberfeletti erővel rendelkezel. Ahány gyerek, annyi (életen át tartó) endorfin-löket.

Ahány család, annyi Superman. Meg Superwoman.

A várakozás boldog pillanataiból valahogy ez kimaradt, de most már tudom: a gyermekvállalás növeli a mentális állóképességed. Gyakran én is meglepődök magamon: hogyan lehet egyszerre gyereket altatni, skype beszélgetést folytatni, és közben dolgozni. Igaz, hogy csak egyszer sikerült, de ezt senki nem tudja, tehát lehet vele dicsekedni.

Nem tartozik szorosan a tandemugráshoz, de annál inkább a szülői léthez:

egyre inkább azonosulsz a mesebeli figurákkal. Például az Igazságos Mátyás királlyal

– olyan tizenéven át. Vegyünk csak egy átlagos vakációs napot: „hány gumicukor van egy tasakban, és hányan vagytok testvérek? Akkor Bencém, ne sunnyogj a tasakkal a kezedben, hanem osszátok el, testvériesen!” Egy óra múlva, két elsuttogott káromkodás között: „ki kezdte a verekedést? Gyertek, üljetek le és meséljétek el töviről-hegyére: mi történt.”

Ha gyermeked van, mindig fitt maradsz.

A frissen tartott reflex nem kérdés: elég csak az utolsó pillanatban elkapott repülő poharakra, tányérokra gondolni, amelyeket a legkisebb családtagunk, Réka hadonászó keze elől mentettem meg.

Nem kell sem crossfit, sem súlyemelő edzés, mindezt simán, otthoni környezetben gyakorolhatod, mivel a tested hajlékonyságáról a gyermekeid gondoskodnak.

Persze mindez csak akkor működik, ha teljesen átadod magad a szülői létnek, az örömnek, amit csak a gyerek adhat. Különben nem fogod élvezni a hosszan tartó tandemugrást. 

Minden reggel egy újabb ugrás, este pedig családi landolás az ágyon, és felpörög a hancúrozás. Azt az őszinte boldogságot megélni a gyerekek közt, felbecsülhetetlen – még ha extrémsport is a gyermekvállalás.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock