Házasodjon a vállalkozó nő?

Röviden: ha akar. Merthogy lehet holtomiglan-holtodiglant mondogatni habfehér ruhában, hogy aztán jöjjön az élet, és mint Fülig Jimmy, jól pofán vágjon. Szóval mindenki maga kell eldöntse, hogy vele vagy nélküle, hogy holtomiglan, vagy csak holnapig, mert ez egy nagyon komoly kérdés.

És ugye milyen jó lenne, ha ezt tanítanák nekünk az iskolában. Mondjuk a logaritmus helyett: hogyan válasszunk párt magunknak. Vagy a Kínában 1979-ben gyártott traktorok száma helyett: a 12 dolog, amit az életre szóló párválasztásról tudni érdemes.

De a tankönyvek továbbra is a logaritmust írják le részletesen, és mi reménykedünk, hogy a megérzéseink” és a kémia” vakon vezet majd az utunkon. Pedig ebben a komplex világban egyre nehezebb egyedül boldogulni, és ahogy egyszer egy bölcs nő a februári Nőileg cikkben megmondta: A nagy álmokhoz társak kellenek.” ? 

Házastársat választani nehéz, de tudod még mi nehéz (a logaritmus számítás mellett)? Az üzlettársad megválasztása. 

Merthogy az is jól el tud bonyolódni. Állítólag kicsit az is olyan, mint a házasság. És míg a házassághoz nem értek, íme három kérdés, ami segít kibogozni a partnerválasztásod a bizniszben, hogy ne csak a megérzéseidre” hagyatkozz. 

Első kérdés: miért akarok én társat? 

Tudom, hogy erre majd azt dünnyögöd, hogy azért, mert egyedül nem lehet bírni, de azért érdemes mélyebbre ásnod. Meg kell fogalmaznod, részletesen miben kell neked a segítség. Meg tudod oldani a problémákat anélkül, hogy a céged egy részét odaadd? Lehet, hogy csak nem akarod egyedül csinálni? Lehet, hogy romantikusnak tűnik a gondolat, hogy a barátaiddal céget alapíts? Szóval, neked kell tudnod, mi van a fejedben, mindenekelőtt magaddal kell őszinte legyél. És amint erre válaszoltál, gyorsan azt is gondold át, miért akarna a jövendőbeli társad társnak téged. Mert az legalább olyan fontos.  

Második kérdés: meg tudom én csinálni egyedül? 

Ha benned vagy a társadban felvetődik a gondolat, hogy egyedül is menne, akkor onnan exponenciálisan nő a probabilitása a konfliktusnak. És hogy ezt előre lásd, nem kell érteni a logaritmusokhoz. 

Harmadik kérdés: mit teszek én le az asztalra? 

Tudom, hogy fantasztikus vagy, de tudnod kell, mi a kompetenciád és mi a társad kompetenciája. Az, hogy vagány ember vagy jó barát, vagy mindig melletted volt, és sokat köszönhetsz neki, az nem egy kompetencia. Ezekért a dolgokért nem érdemes társulni. 

Csak e három kérdés megválaszolása után kezdj el gondolkozni, hogy fog működni a közös biznisz. Mire számítotok az első két évben, majd a következő ötben. 

Gondolkodjatok el mi történik, ha minden jól megy, ha semmi se megy, és mi történik, ha valaki ki akar szállni, vagy csak nem dolgozik. 

Az üzlettárs-választásnak megvannak a rizikói, de autóbalesetben is meghalhatsz, mégis autóba ülsz naponta. Szóval, ne a félelmeid állítsanak meg. Ha van egy jó érzésed” a jövendőbeli társaddal kapcsolatosan, akkor közelítsd meg racionálisan és metodikusan a problémát, és légy őszinte magaddal. Ha a te válaszaid megvannak, vizsgáld meg a kérdéseket az ő szemszögéből, mert ő pont olyan motivált és kompetens kell legyen, mint te, ahhoz, hogy ez a házasság” hosszú távon működjön. Ha belegondolok, pont, mint a házasság esetén: jó, ha kikéred tapasztalattal rendelkező emberek véleményét. Csak azért, hogy a mézeshetek lejárta után elkerüld a Fülig Jimmy balegyeneseit. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Hányszor kérjen tanácsot a férjétől a vállalkozó nő?
Hányszor kérjen tanácsot a férjétől a vállalkozó nő?

Röviden: ahányszor jónak látja. Pár hete Balogh Petyával tartottam előadást Csíkszeredában a cégek egészséges növekedéséről. Petya sikeres vállalkozó, aki a cápás műsor egyik főszereplője Magyarországon és rém okos. Petyától bármikor kérnék tanácsot, pedig nem is a férjem. És nem azért kérnék, mert nadrágot visel, hisz ahogy nem érdekel, hogy mibe öltözik egy vállalkozó nő, úgy az sem érdekel, hogy mibe öltözik egy vállalkozó férfi. Egyszóval Petyától akkor is tanácsot kérnék, ha szoknyát viselne, mert P