Megéljük vagy legyünk túl rajta?

Könyvek, meditációs gyakorlatok tömkelege tanítja a jelenlétet, a pillanat megélését, s mintha egyre többen lennénk, akik arra ébrednek rá, hogy valahol a múlt-jövő tengelyén eltűnt a most. Augusztusi lapszámunk mellékletében a mára mondunk egy hatalmas igent!

Bezártam az ajtót? Hova parkoltam az autót? Kihúztam a vasalót? – ismerősek lehetnek ezek a kérdések. Az a legdurvább, amikor a laptopon lezárok egy ablakot a böngészőben, mert valamit sürgősen meg kellene nézzek a doksik között, s mire tovább kéne lépjek, már dobogtatok az ujjaimmal, hogy mit is keresek…? Szinte dühbe gurulok, de valahogy visszarángatom magam és szólok

– nyugi, lépj egyet vissza.   

Mert tíz drive-ot futtatunk egyszerre, hat chat ablakon kommunikálunk, s közben már stresszelünk, hogy időben be tudjuk-e fejezni a feladatokat, mert délutánra egyéb tervek vannak. 

Évekig sokat utaztam Székelyföldön belül, rutin-utak voltak egy idő után. Egy alkalommal döbbenettel tudatosult bennem, hogy fogalmam sincs, hogyan jutottam el Szovátától Makfalváig. Akkor nagyon elhatároztam, hogy ha az úton vagyok, csak arra figyelek. Nem esküdnék meg rá, hogy ez mindig sikerül, de valahogy meg kell tanulni fókuszban maradni. 

Azt tapasztaltam, főleg akkor lehet ebből a koncentrált figyelemből kiesni, ha a rutin működtet. És sok mindennel vagyunk így a hétköznapokban, éppen ezért lehet, hogy észre sem vesszük az árnyalatokat, a finomságokat magunk körül, vagy a reakcióinkat magunkon belül.

[caption id="attachment_61934" align="aligncenter" width="334"]

Katt a képre a megrendeléshez – Augusztusi lapszámunkban igent mondunk a mára![/caption]

Nem érünk rá, meg kell legyen, túl kell lennünk valamin. Csakhogy az életen leszünk túl, nem?

A mára mondunk egy nagy igent ebben a lapszámunkban, de nem az élet habzsolására buzdítunk. A mára, azért, hogy keressük és találjuk meg azokat a módszereinket (ki-ki a sajátját), melyek segítenek megélni az életet úgy, ahogy adatott, a valóságával, az itt és mostban. Mert ez van nekünk. 

Amikor egy előző évre gondolunk – de lehet az tíz is –, mintha egy pillanat alatt odalett volna. Pedig időnként voltak benne hatalmas lentek és fentek is, mégis, visszatekintve jó esetben tapasztalataink, élményeink gazdagsága maradt. Érdemes hát időről időre a jelenlétre figyelmeztetni önmagunkat. 

Igazán megélt, átélt csodálatos nyarat kívánunk!

Cikkünk a Nőileg magazin 2021. augusztusi lapszámában jelent meg.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

[embed]

korábban írtuk

]