Székely Kinga Réka: Állatmesék. Kakasvirtus.

Van abban valami diadalmas ősi érzés, amikor saját fogyasztásra levágjuk az állatot. Nem a tömbház előtt, a betonrengetegben, ahogy nem is olyan rég kies országunkban még tették egyesek. Hanem a hátsó udvaron, egy idilli környezetben szuszogó székelyföldi falucskában. A húst nem fogyasztók nehezen fognak ezzel a történettel azonosulni.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Sokat nem tudok az állatok szexuális életéről, de azt már kislány koromban megtanultam, hogy kilenc tyúkhoz kell egy kakas. De ha ne adj’ Isten, két kakas van, akkor az egyik kinyírja a másikat. Egy székelyföldi faluban cseperedvén kamasszá, azt is megtanultam, hogy

a falunak egy bikája van és sok tehene.

Az öregemberek vasárnap délutáni kártyázása közben, vagy a heti egyszeri kenyérosztásra váró sorban aztán egészen más kontextusban hallottam a falu bikájáról, ami legnagyobb meglepetésemre, nem is a négylábú állatra, hanem vérbő férfira vonatkozott.

A hátsó udvarunkon tavaly tizenhat tyúk és egy kakas élte boldog állati életét. Kakasunk gesztenyebarna, fényesen csillogó tollakkal borított teste díszes fekete-sötétzöld, kunkori faroktollaktól vált impozánssá. Fejét hatalmas vérvörös taraj- és két oldalt majdnem ujjnyira lelógó toroklebeny tette unikálissá. Jaj, és a sarkantyúk! Igen, a karmok feletti sarkantyúk is oly feszesen alkottak derékszöget a csüdjével, hogy Zrínyi Miklós is megirigyelhette volna, pedig aztán neki igazi sebes vágtára volt szüksége, hogy belerohanva a Szigetvárat körülzáró oszmán hadak gyűrűjébe, minél több társat vigyen magával a túlvilágra. Barokk erkölcsi eposz, így hívjuk ezt a hosszú-, s a mai olvasó számára egyre nehezebben érthető költeményt, amelynek tanulsága az erkölcsi diadal. Mit mondjak? Engem is részeltetett a jó Isten már ezernyi erkölcsi diadalban, de azért időnként olyan jól esne egy földhözragadt, primitív diadal. Nos,

ha emberi viszonyaimban ez – mármint a diadal – még várat magára, legalább a kakassal szemben megadatott.

A falusi élet egyik megkapóan szép epizódja, amikor a gazdasszonyok megcsodálják egymás majorságát. Hány kiscsibe, ruca, liba, pulyka szepeg az udvaron pünkösd előtt, hány vágásra érett egyed szedegeti a szemet nyárutón.

Az én tyúkjaim egy idő után kezdtek nagyon rondán kinézni. Hátukról egyre nagyobb ütemben tűnt el a tollu, s mit mondjak, egyetlen félig tollas tyúk is elég szánalmas látvány, hát még egy egész csapat!

Hamarosan rájöttem, hogy vérbő kakasunk kegyetlen bánásmódja miatt lett ilyen szánalmas a tyúkállomány.

Ha hajnali ötkor engedtem ki őket a ketrecből, ha déli harangszókor, napszaktól függetlenül, az etető mellett felsorakozó tyúkokon végigtepert délceg kakasunk, éles csőrével olyanokat vetett a tyúkok fejére, hogy azok nyakig belefúródtak az etetőben púposodó őrleménybe, s hatalmas sarkanytyús csüdjével, s kétszer akkora súlyával, laposra, s tollu nélkülire szerette azokat.

Meghoztam a nagy döntést, le kell vágni őkegyelmét.

Hiába léptem át a fél évszázadot, a gyermekkori kakastámadások rémisztő emléke, ahogy rám szökik, megcsíp, összevissza karmol a kakas, arra a következtetésre engedtek jutni, hogy segítséget hívok.

A nagy nap reggelén fényesen csillogó mészáros késsel megérkezett a segítség, óriási ribillióval kihúztuk a kakast a ketrecből, nem jött ám magától, aztán végül hárman vetettünk véget a szerencsétlen madár életének. Egyikünk szorosan fogta a két szárnyát, másikunk a két sarkantyús lábát, harmadikunk fogta a fejét, majd elvágta a nyakát. Olyan erővel fröccsent a vér, hogy a levegőben kellett tartani a vérfogó edényt.

– Na, evett eleget, szeretett eleget (itt azért egy hétköznapibb kifejezést használt a felszólaló), mehet a másvilágra.

Jut eszembe, majdnem így járt… – és itt kiejtett egy nevet – de ezzel az oskolát kijárta, vége lett a kakaskodásnak, olyan jámbor ember lett belőle, mint a kezes bárány.

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, egy derék, szép szemű, nagy étvágyú nős ember, aki híres volt szoknyapecér mivoltáról. Ki tudja azt ma már megmondani, hogy miért akarták őt teljesen, vagy csak félig, vagy csak egy alkalmas nemi érintkezésre azok a női személyek, akik engedtek akaratos követeléseinek? Magányosak voltak, bosszút akartak állni valamilyen sérelmükért, kíváncsiak voltak, tudatlanok, kiszolgáltatottak voltak, vagy csak szerelmesek, ledérek? Tény, hogy

olyan visszhangot keltett a kakaskodásával, hogy meg kellett hallja a szóbeszédet még az is, aki nem is akarta meghallani.

Amikor már letagadhatatlanná vált a valóság, a feleség a testvérével és a sógorasszonyával tervet szőtt. Nem sok kutakodás után megtudták, hogy merre kapirgál mostanában a kakas, egy tanító kisasszonynál, aki már vénleány sorba lépett. Na, minek kell ennek is egy nős ember, nincs itt elég magányos bak a környéken? – duzzogott a feleség. Nagy titokban összeszedtek legalább három kaptányt a szomszédoktól, a legerősebbeket, amivel nem csak patkányt, de rókát is csapdába lehetett ejteni. Ügyesen összeszerelték azokat, és

három olyan helyre tették, ahol a kakas meg szokta közelíteni a kisasszony ajtaját.

Beesteledett, a kakas elindult kakaskodó útján, majdnem el is kukorékolta magát, amikor csatt. Valamibe belelépett. Részletekre nem terjedt ki az elbeszélés, hogy mekkorát kiáltott, hogyan szedte le magáról a kaptányt, melyik orvoshoz ment, hány napig gyógyult. Csak a szállóigévé vált kérdést mondta el újra és újra a majorságvágó segítségem: rókát fogott-e a kaptány vagy kakast? Megcsendesett a kakas, s miután felépült, megmaradt a templomi vásárban vett tyúkja mellett. Itt a vége, fuss el véle, aki nem hiszi, járjon utána…

A két segítséggel hamar megpucoltuk a kakast, forró vízben megforgattuk, tollaitól megfosztottuk, feldaraboltuk, hideg vízbe húzattuk. Arany színű vasárnapi leves főtt belőle.

korábban írtuk

Pakot Mónika: Házi gyógymódok légúti betegségek ellen
Pakot Mónika: Házi gyógymódok légúti betegségek ellen

A náthát, torokfájást, megfázást egyaránt okozhatja baktérium és vírus is. A tünetek mindkét esetben nagyon hasonlóak, de más kezeléseket igényelnek. Az alábbi házi gyógymódok által könnyebben átvészeljük az ilyen típusú megbetegedést.