Szoknya legyen, vagy nadrág?

A nő ereje és gyengesége egyaránt biológiailag kódolt, ugyanakkor megvan az a képessége, hogy valami rendkívülit alkosson, létrehozzon egy új életet. Hajdanán a nő társadalmi szerepét elsősorban anyasága, termékenysége határozta meg. A női szerepek mára ugyan átalakultak, de még mindig van olyan, ami állandónak bizonyul. Témánk apropója Szabados Andrea kolozsvári párkapcsolati szakértő szociológiai felmérése, Az orgazmushiány és női szerep című munka. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin márciusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Az erdélyi sajtóban ismertetett szociológiai felmérésben arra is kereste a szakember a választ, hogy a női szerepet illetően milyen csábítási praktikákhoz folyamodik az ember lánya, hogyan éli meg nőiességét, hogyan hat mindez a szexualitására.

Seprűvel a kézben

Nem újdonság, hogy a mai társadalomnak magas elvárásai vannak a nőkkel és a férfiakkal szemben. A nő legtöbb esetben egyszerre vezeti a háztartást és neveli a gyerekeket, jó esetben marad egy kevés ideje a férjére és önmagára. A férfiakra szintén több szerep hárul egyszerre, munkájuk mellett besegítenek az otthoni teendőkbe és a gyereknevelésbe. Egyébként kérdeztük meg a férfitól egyszer is, hogy mennyire érzi férfiasnak magát seprűvel a kezében? – teszi fel a kérdést Andrea.

Kutatások bizonyítják, hogy a női szexuális vágyat fokozza, ha a férfi háztartásbeli feladatot végez.

Ha a férfiak tudnák, hogy jóval több szexuális élményben részesülnének, ha többször vennék ki részüket az otthoni feladatokban, akkor gyakrabban vinnék ki a szemetet vagy fognának seprűt a kezükbe. A szerepek összemosódásának hátránya egyébként az, hogy hiányoznak a megváltozott körülményekre rímelő viselkedésformák, amelyek segítenének abban, hogy a nő és a férfi különböző feladatköreit összegezhesse.

Dr. Lux Elvira neves szexuálpszichológus úgy gondolta – Női szerepek című, 2008-as könyvében kifejti –, hogy a rengeteg válás hátterében gyakran az áll, hogy a nők érzelmileg nem megfelelő módon kötik magukhoz a férfiakat. Többet kellene tehát tudni a csábításról, az érzelmi szálak megfelelő fonogatásáról?

Gondoskodó, vonzó és passzív

A szerep olyan viselkedésmód, amit egy státusszal szemben a társadalom elvár az egyéntől. A nemi szerepet mint az egyén nőies vagy férfias jellegét határozzuk meg. Egy 1993-as kutatási eredmény azt mutatta, hogy a sikeres nő nőiességének alaptétele, hogy gondoskodó, vonzó és passzív. A passzivitást manapság inkább váltja fel az aktív női hozzáállás, amely nagyban hozzájárult a férfiszerepek fakulásához is. Az anyától tanult gondoskodó, védő és megértő viselkedésformákat egy nő a partnerével szemben is gyakorolja, ezért gyakori probléma, hogy ezeket az érzelmi megnyilvánulásokat a férfiak nem feltétlen viszonozzák az elvártak szerint, hisz az anya-fia kapcsolatban a szexualitás és a szeretet nem keveredik.

Andrea szerint sok nő úgy véli, hogy a férfi „mindig csak azt akarja”, pedig a férfi nemcsak azt akarja, hanem a férfi a legszelídebb érzelmi hangulatból kiindulva azt IS akarja, ha valóban szereti partnerét, s ez így természetes. Itt hadd tegyük azt is hozzá, hogy hasonlóan sok nő azért érezné magát sértve, ha a férfi „azt” egyáltalán nem akarná vele.

Egyszer-kétszer, ötször-hatszor

A női szerep gyakorlásához szükség van az udvarlásra, úgymond előfeltétele. A nők sokkal inkább igénylik a romantikus pillanatokat, pozitívan hat rájuk egy dicséret, például, hogy finom az étel. A kifejezetten személyre szabott bók pedig már a szexuális ráhangolódásra is felkészítheti a nőt.

A szóban forgó felmérés eredményei is ezt erősítik meg, vagyis az erdélyi nők többsége a csókot (54%), a szerelmes esti programot (44%), a partner aktív állapotát (39%), bókokat, gesztusokat (37%) tekinti vágygerjesztőnek, mondja Szabados Andrea. A megkérdezettek 46%-ánál nem egyértelmű, mi kelti fel a vágyát, néha ez, néha az. A 303-as mintából csupán 5 nő állítja azt, hogy semmi nem kelti fel a nemi vágyát. Ez csupán azért érdekes adat, mert a közhiedelemmel ellentétben a nőkben is munkál a nemi vágy. Sőt, a 303-ból 227 nő heti többszöri szexuális aktivitást igényelne. Az eredmények tükrében a nők 80%-a gondolja úgy, hogy a jó szexuális együttléthez szükség van a szerelemre, és csupán 20%-a nem tartja ezt felettébb szükségesnek.

De hogyan érheti el a nő, hogy a férfi jobban kimutassa szeretetét, és kötődjön hozzá?Az érzelmi libikóka fenntartásával és különböző női praktikákkal, véli szakértőnk.

Sokszor egy picike távolság is hasznos lehetne a férfivágy felkeltésére, vagy hogy a férfi jobban kötődjön hozzánk. Hosszú kapcsolatokban is érvényes, hogy a gyenge inger mozgósítja az embert,
Hirdetés

a túl erős inger pedig taszítja, fogalmaz Andrea. Az érzelmi libikóka akkor működik jól, ha a pár egyensúlyban tudja tartani ezt az érzelmi mérleget, és megfelelő mindkét fél számára az együtt töltött idő meg az azt követő feltöltődő periódus aránya. Az érett nő gondoskodik az érzelmi libikóka dinamikájáról és egyensúlyozásáról. Ennek felbillenése elég sok kellemetlenséget tud okozni, többek között féltékenységet, gátlásokat, szorongást, elfordulást.

Túlértékelt báj

A legtöbb nő a következőket tartja a női csábítás eszközeinek: külső szépség, báj (több mint 50 nő a 303-as mintából), szexi fehérnemű, magabiztosság, kedvesség, törődés, intelligencia, titokzatosság, humor, kacérkodás, smink, talpraesettség, mosoly, kisugárzás és autentikusság. Csupán néhány nő írt olyan női eszközökről, mint az anyai ösztön, nehezenkaphatóság, méltóság, érzelmi egyensúly, érzelmi intelligencia, irányítás (a manipuláció helyes használata), tudatosság, változatosság, életkedv, főzés és önértékelés. A tapasztalat eközben azt mutatja, hogy utóbbiakkal lehet sikert aratni.

A felmérésben adott válaszok egyértelműen utalnak arra, hogy a nők a csábítást néha összekeverik a kezdeményezéssel, például a fehérneműt csábítónak tartják, viszont a férfiak egyértelmű kezdeményezésnek veszik. A férfi a nyomás miatt, hogy teljesítenie kell, gyakran megijed, elmenekül, tehát a hatás épp ellentétes azzal, amire a nő számít.

A nők kétharmada vélekedik úgy, hogy mindkét félnek egyenlően kellene kezdeményeznie.

Ha egyenrangúan viselkednek a felek, gyengül a férfi, a vadász, akinek az lenne a feladata, hogy meghódítsa a nőt. A kutatásból egyébként kiderült, hogy a nők számára az udvarlás és a partner feléjük irányuló aktivitása vágykeltő. A nők viszont itt saját magukkal keverednek ellentmondásba, hiszen míg tűzbe hozza őket, ha a férfi udvarol nekik, többségük (a válaszadók 73%-a) azt gondolja, neki is feladata kezdeményezni. Ezek szerint, ha a férfi nem jön a nőt becserkészni, akkor ő, ha a többséghez tartozik, beveti a nehéztüzérséget, és – vágy ide, vagy oda – maga megy levadászni a férfit.

Mi okozhat (még) fejfájást a nőnek?

A nemi szerep hárítása sokféleképpen megnyilvánulhat. Vannak nők, akik ugyan nem lázadnak a nőiesség ellen, de teherként élik meg az ezzel járó feladatokat. Aki menekül ez elől, és gyakran bizonytalan ezeket illetően, családi és munkahelyi stresszben él, sokszor betegszik meg.  Ennek természetesen több forrása is lehet, nem csak a nőiség hárítása. A túlzott pszichés igénybevétel, ami az anyára, dolgozó nőre szakad, fizikai tünetekben és panaszokban jelentkezik. A férfi számára ez egy jel kellene legyen, hogy ilyenkor csöppet tehermentesítse a párját, magyarázza Szabados Andrea.

Párkapcsolatok nagy kihívása még, ha érzelmileg vagy szexuálisan az egyik fél jobban kötődik a másikhoz. A szeretet megélése, kimutatása a sebezhetőség, kiszolgáltatottság érzéséhez vezethet – sok nő fél, hogy teljes mértékben elköteleződjön, különösen akkor, ha korábban már volt ilyen kudarca.

Kiemelt kép: Shutterstock

Hirdetés