Nem vidámpark: az önismeret befektetés – Mit érdemes tudni a coachingról?

TÁMOGATOTT TARTALOM

Mi fán terem a coaching, miben is segíthet, egyáltalán mi a szerepe? Minderről beszélgettünk Barta Csilla-Mária coach-csal.

Mi a coaching? Mit nyújthat nekem egy coach? Szükségem van-e rá?

Ismerős az a helyzet, amikor napokig őrlődünk, keressük a megoldást, és újra meg újra ugyanazokat a kérdésköröket futtatjuk le magunkban, amíg rá nem döbbenünk, hogy hiába pazaroltunk rá sok időt, nem jutottunk előbbre?

Amikor rákérdeznek, mi is egészen pontosan a munkám, azt szoktam mondani, hogy felteszem a megfelelő kérdéseket. Helyzetemből fakadóan felismerem a jó kérdéseket, van hozzá bátorságom, hogy fel is tegyem őket, akkor is ha esetleg kellemetlenek. A válaszokat keresve pedig közösen fedezzük fel, hogy azok mindvégig ott voltak az ügyfélben.

Ez természetesen csak egy szelete a coaching folyamatnak, de talán egyike a legfontosabbaknak. A kérdéseim ugyanis segítenek rávilágítani a probléma valódi forrására és kimozdítanak a holtpontról.

A változás lehetősége mindannyiunkban ott van. Egy coach segíthet abban,hogy megváltoztassuk a kommunikációs mintáinkat, a viselkedésünket vezetőként, szakemberként, magánemberként, és akár teljesen átalakíthatja az önértékelésünket, illetve segíthet tisztázni életcéljainkat.

A Nemzetközi Coaching Szövetség (ICF) úgy utal a coachingra, mint egy partneri kapcsolatra: együttműködésre coach és ügyfél között. Én akadálymentesítésnek, támogatásnak nevezem. Itt elsősorban az önmagunkban levő akadályokra gondolok, mert tulajdonképpen a változásnak belülről kell fakadnia, a külső tényezőkre ugyanis kevés ráhatásunk van.

Munkám során soha vagy csak nagyon ritkán adok tanácsot. Alkalmanként elmondom a véleményem, megosztom a saját tapasztalatomat akkor, ha az újabb gondolatmenet elindítását szolgálja. Egy jó coach rendületlenül bízik és hisz az ügyfelében, semmiképp sem ítélkezik az ügyfél viselkedése, mondanivalója vagy döntései felett. Ebben a folyamatban az ügyfél a saját életének a szakértője, a coach csak kísér és támogat.

 

Sokan kérdezik, hogy mitől másabb egy coach, mint egy pszichológus?

A legfontosabb különbség egy coaching és pszichoterápia között a folyamat iránya. Míg egy pszichológus a múlttal, múltbéli traumák feldolgozásával és elfogadásával foglalkozik, a coach a jelenre és a jövőre fókuszál. A coaching inkább alkotó folyamat, a belső értékeink megerősítésével, az önismeret elmélyítésével foglalkozik.

Egyik nem zárja ki a másikat, és sokszor fordul elő, hogy egy ügyfél párhuzamosan dolgozik terápiában is és coachingban is.

 

Mikor forduljunk szakemberhez, és miben tud segítséget nyújtani?

Egy jó coach mindig az emberrel fog dolgozni, nem a problémát próbálja megoldani. Nem halat ad az éhezőnek, hanem megtanítja halászni. Munka közben a rejtett (gyakran téves) hiedelmeket, az évek során kialakult szokásokat, vislekedési sémákat fogja kutatni, azokat próbálja a felszínre hozni egy-egy ülés alkalmával, mert ezek segítenek a tudatosabb döntéshozatalban. Az elindított változások nemcsak az éppen szem előtt levő problémát fogják megoldani, hanem a későbbiekben segíteni fognak újabb nehézségek elkerülésében.

Coach-hoz fordulhatunk kommunikációs gondokkal vagy kapcsolati problémákkal, munka-magánélet egyensúly felborulása miatt stb. Ilyenkor többnyire a belső értékekkel, a határokkal, az önbizalommal dolgozunk. Amikor úgy érezzük, hogy nem hibázhatunk vagy nem mondhatunk nemet, mert akkor nem leszünk elég jók, kizárnak, elutasítanak minket, vagy ha úgy tűnik, hogy nem fogalmazhatjuk meg céljainkat, vágyainkat, nehogy önzőnek tartsanak, akkor ugyancsak a belső értékelésünkkel dolgozunk. Ilyenkor csendben szenvedjük a saját életünk elnapolását, mert szeretnénk a környezetünknek megfelelni.

Fordultak már hozzám döntésképtelenség miatt is, vagy jöttek ügyfelek, akik elakadtak, nem tudtak továbblépni egy helyzetből, elvesztették a motivációjukat. Sokszor csak annyit érzünk, muszáj lenne lépni, de azt nem tudjuk milyen irányba és hogyan.

 

Hogyan zajlik ez a folyamat?

Abból indulunk ki, hogy az önfejlesztés mindenekelőtt az ügyfélben történik és emiatt az ő felelőssége. Egy külső segítő nem sokat tehet, ha az ügyfél nem hajlandó felvállalni a változással járó munkát.

Az igazi, tartós változás időigényes, elszántság és türelem nélkül nem fog végbemenni. Sajnos az évek során rögzült viselkedést nem lehet pár hét alatt megváltoztatni. Éppen ezért, mindenkinek legalább hat találkozást ajánlok, ennél kevesebb idő alatt nem tudunk tartós és látható eredményt elérni.

Első lépésben ismerkedés, egymásra hangolódás történik, majd megfogalmazzuk a célt, amit a folyamattal el szeretnénk érni.

A találkozások alkalmával a coach erős kérdésekkel dolgozik, az ügyfél viselkedését, mondatait, nonverbális kommunikációját tükrözi.

Az már persze más kérdés, hogy mennyire vagyunk felkészülve ezekre a visszajelzésekre, kérdésekre. Az önismeret kivétel nélkül, akarva-akaratlanul változással jár. Erre érdemes felkészülni, hiszen az önismeret nem vidámpark.

Szembe kell néznünk önmagunkkal, ami kemény dió és meglehetősen kellemetlen tapasztalat tud lenni. Továbbá, ha mi változunk, azt előbb-utóbb a környezetünk is megérzi. Például, ha elkezdünk erős határokat szabni, sajátunkat mások érdekei fölé helyezni, akkor megtörténhet, hogy a körülöttünk lévők úgy érzik, az ő rovásukra történik ez a változás. Senki sem szereti, ha felborul a status quo. Érdekes jelenség, hogy sokszor mi magunk is ösztönösen ellenállunk a fejlődésnek.

 

A coaching tényleg úri huncutság? 

Ezen a ponton jogosan merül fel a kérdés: hogy ha mindenképpen nekem kell elvégezni a munkát, miért teregetném ki a szennyest” egy idegennek és adnék még pénzt is érte. Nos, egy külső szemlélő más perspektívából látja át a helyzetet, mint az, aki érintett.

Hogy mennyi a sok vagy mennyi a kevés, az mindig relatív. Az nyilvánvaló, hogy ez nem egy 8 órai munka, és aki coachingot vásárol, nem (vagy nem csak) a coach idejét vásárolja meg, hiszen ez nem szalagmunka és nem merül ki az egyórás találkozókban. A munka érdemi része és az igazi változás az ülések közt történik.

Az árak nagyon változóak. Függenek a coach képzésétől, tapasztalatától, de akár a fizetőképes kereslettől is.  Azt mondják, a legjobb befektetés az, ha önmagunkat fejlesztjük. A jó befektetés pedig idővel mindig megtérül. Az önismereti fejlődés nem mindig mérhető pénzben, de az életminőség javulásában mindenképpen.

Barta Csilla-Mária közgazdász, coach és tréner, de mindenekelőtt nő, anya és társ. 20 éve kezdte szakmai pályafutását, több mint 15 évet töltött különböző vezetői pozíciókban. Munkája szerves részét képezték a helyi és nemzetközi stratégiai gyűlések, csapaton vagy épp vállalaton belüli konfliktusok mediációja egy férfiak uralta területen. Természetéből adódóan gyakran vállalt közvetítői szerepet a munkatársak és a vállalatvezetés közt. Vezetőként a különféle találkozókon a más-más típusú emberek közti navigáció, de a többnyelvűség és a különböző kultúrák összeegyeztetése is fontos feladata volt. Személyes és alkut nem tűrő értékei: az őszinteség, az önazonosság, a hitelesség és a méltóság. 2 éve egyéni vállalkozóként dolgozik főleg coachként, üzleti tanácsadóként és trénerként. Szenvedéllyel kutatja az emberi viselkedést és kommunikációt, 2018 óta okleveles coach és az ICF (Nemzetközi Coaching Szövetség) tagja, 2 éve pedig okleveles képző. Érdekességekért, hasznos információkért keressétek fel weboldalát.