Zsigmond Emese főszerkesztő: „Egész lényemet átjárja a Napsugárnál végzett munka”

Gyerekek generációival szerettette meg az olvasást, és biztosít minőségi olvasnivalót ma, a digitális bennszülöttek korában is a Napsugár és a Szivárvány folyóirat. „Ez a hivatásunk, a feladatunk, az életünk” – összegzi a szerkesztőségben zajló alkotómunka lényegét Zsigmond Emese leköszönni készülő főszerkesztő. (A teljes cikk a 2020-as Nőileg magazin júniusi számában olvasható.)

(…)

– 1989 szeptemberétől szerkesztője, 1992 óta főszerkesztője a lapoknak. Miként lehet ilyen hosszú ideig frissnek maradni, lépést tartani az egymást váltó generációkkal, technikai kihívásokkal?

– A technikát megtanultuk kezelni. Nem kelhetünk versenyre a digitális bennszülött nemzedékkel, talán nem is akarunk, de mi, idősebb szerkesztők is elértünk egy rutinos felhasználói szintet. Ami a frissességet, mindig időszerű hangot illeti, azt részben az említett találkozások biztosítják. A gyerekek között élünk, nekünk is vannak gyerekeink, unokáink és állandó, élő és szoros kapcsolatban vagyunk a tanítókkal, óvónőkkel és a kis olvasókkal is. Több száz levelet kapunk tőlük havonta interneten vagy papíron, versek, rajzok formájában – ez is biztosítja, hogy idősebb korosztályként is rajta tartsuk a kezünket a mai kor pulzusán, és próbáljuk kiolvasni, kitalálni, hogy mit szeretnének, mit várnak tőlünk a gyerekek. Gyakran meg is kérdezzük, hogy mi tetszik nekik a lapban, mit cserélnének le. Persze ezt nem követjük szóról szóra, hiszen akkor csak rejtvényekből, viccekből és játékokból állna a lap. 

Márpedig a nevelői, irodalmi vénánkat, amit az alapítók 63 évvel ezelőtt alapelvként megszabtak, soha nem fogjuk feladni, mi is vállaljuk, folytatjuk – Ady Endrével szólva – „új időknek új dalaival”.

(…)

– A minőségi olvasmányok mellett milyen értékek közvetítését vállalják? 

Hirdetés

– A Napsugár mindenkor elkötelezett volt a magyar, a keresztény és az egyetemes emberi értékek mellett. Fontosnak tartom ráébreszteni a gyermekeket a magyar nyelv ősiségére, logikai, képi erejére, a magyar népi kultúra közösségmegtartó voltára, a magyar történelem hősi szabadság- és igazságkeresésére. Ismeretterjesztő rovataink arra nevelik a kicsiket, hogy kutassák, védjék, tiszteljék a természetet, a teremtett világ ezer csodáját. 

– Nyugdíjba készül, fogja-e tartani a kapcsolatot a gyerekekkel?

 – Föltétlenül, egy ilyen életformát nem lehet csak úgy feladni. Egész lényemet átjárja a Napsugárnál végzett munka, mely szorosan kötődik tíz évnyi magyartanári pályámhoz. A gyerekekhez a magánéletemben is közel vagyok, körülöttem vannak az unokáim, már a hetediket várjuk. Kész kis óvoda, amikor mind összegyűlünk. A Napsugárral sem szakítom meg a kapcsolatot, a Kószabósza és a Szólj, szám! rovatot szeretném folytatni. Dosztojevszkij szerint „gyermekek közelében meggyógyul a lélek”. Én azt remélem: gyermekek közelében fiatal marad a lélek. 

 Kiemelt képen: Napsugár-találkozó a kolozsvári Adventi Vásáron /fotó: Salamon Orsolya

Segítsünk közösen a nehéz helyzetbe került erdélyi családoknak! 

A Nőileg, együttműködésben a Gyulafehérvári Caritasszal támogató programot indított, mellyel célkitűzésünk legalább 50 erdélyi család segítése fél éven keresztül. Adakozásra hívjuk a Nőileg olvasóit és nemcsak! 

Támogatásoddal segíthetsz munkanélkülivé vált családfenntartókat, kiskorú gyerekeiket egyedül nevelő szülőket. 

További részleteket itt olvashatsz, vagy kattints az alábbi gombokra: