A koronavíruson túl a kovászos kenyér vitte a prímet – keresési trendek 2020-ban

A Google 2020-as keresési trendjei szerint a top 10-es listák több mint 70 ország legnépszerűbb témáit fedik le többek között a hírek, politika, popkultúra, sport, zene terén. A mindent maga mögé utasító koronavírus mellett nálunk, Romániában a leggyakoribb kérdések közt volt az, hogy mi a koronavírus, illetve mit jelent a sürgősségi állapot. Érdekes még, hogy sokkal több keresést futtattak le az emberek 2020-ban, mint az azt megelőző évben.
Hirdetés

Miért? – így kezdődik a legtöbb kérdés, ha az emberek a Google-t faggatni szeretnék. Miért álmodunk, miért vörös a Mars, miért nem tudok aludni, miért fogy ki a vécépapír a boltokból, miért robbantottak Bejrútban, miért ég Ausztrália? Leghamarabb persze kulcsszavakra kapjuk a legszélesebb skálán mozgó válaszokat.

Leggyakoribb keresőszavak, szókapcsolatok

A hazai keresési trendben is érvényesül a többségi elv, de nyilván sok esetben a romániai magyarok közül is románul guglizták meg például a kijáráshoz szükséges egyéni felelősségvállalásra vonatkozó online platformot. Nézzük, hogyan alakult a román keresési toplista: 

 1. Google Classroom
 2. Koronavírus Romániában
 3. Adservio
 4. Amerikai elnökválasztás 
 5. About You
 6. Cristina Topescu 
 7. Felelősségvállalási nyilatkozat
 8. Zoom
 9. Worldometer 
 10.  STS formanyomtatvány 

Míg a „koronavírus” a legnépszerűbb keresőszó volt világszerte, többen rákerestünk arra is például, hogy „miért covid-19-nek hívják?” és „miért fontos a mentális egészség?”, írja az origo.hu, mely a Google közleménye alapján állította össze a magyarországi trendeket. Kerestük ugyanakkor a kapcsolódást, egymás segítésének különböző módjait, platformokat, vagy például azt, hogy miként támogathatjuk a frontvonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottak munkáját, stb. 

Még akkor is, amikor oly sokan otthon maradtunk,

kerestük annak a módját, hogy kapcsolatba lépjünk, támogassuk és jobban megértsük egymást,

idézi az origo.hu a Google-t. Egy gyönyörű videó is szemlélteti az elmúlt évet, mely az események alakulásával, a járvány előrehaladtával a Google keresések zömét adták. 

Hirdetés

Kakukktojás számunkra az About you – ugyanis a hamburgi székhelyű, 14 európai országban jelenlévő divat – és techcég, illetve webshop, online divatáruház a romániai keresési trend előkelő ötödik helyén szerepel. De nem szerepel a magyarországi listán egyáltalán. Gyorsan le is vonhatnánk a következtetést, hogy minálunk a pandémia sem riasztotta el a divatőrülteket, de ez valószínű nem teljesen felel meg a valóságnak. Közelebb áll a tényekhez az, hogy 2019 októberében indították a romániai platformot, ami aztán 2020-ra gyűrűzött be minden szinten.  

A kovászos kenyér receptje” megdöntött minden keresési rekordot,

nemcsak itt, szerte a világban. A legfelkapottabb magyarországi keresések második helyén az amerikai elnökválasztás szerepel, majd a kijárási tilalom, a MagyarországIzland meccs, téma szerint a foci, a kézilabda VB, receptek. De íme az anyaország kereséseinek toplistája: 

 1. Koronavírus
 2. Amerikai elnökválasztás
 3. Google Classroom
 4. Telex
 5. Benedek Tibor
 6. Koronavírus térkép
 7. Gesztesi Károly
 8. Redmenta
 9. Magyar Közlöny
 10. Kobe Bryant

Van átfedés a magyarországi, a romániai és a világ leggyakoribb keresőszavainak terén, van teljesen helyorientált keresés is, mint látható. Valószínűsíthető azonban, hogy az alaphelyzet miértjein túl, a magyarok inkább kerestek Benedek Tiborra, mint Cristina Topescura, illetve mindannyiunkat érdekelt az, hogy Amerikában Donald Trump vagy Joe Biden lesz az elnök, avagy mi fán terem a Google Classroom. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés