Cukormentes vasmacska a reflektorfényben – Beszélgetés Portik Líviával, a No Sugar énekesnőjével

A kirakós utolsó darabjaként került a bandába, és ha édesebbé nem is tette azt, igazi fűszere lett az együttesnek. A gyergyószentmiklósi No Sugar együttes Portik Lívia csatlakozása óta szó szerint és képletesen is megtalálta a hangját. Őt faggattuk, hogy milyen legfiatalabbként és egyetlen nőként becsöppenni a csapatba, illetve milyen tervekkel vág neki a jövőnek.
Hirdetés

Lívia rögvest leszögezi, sosem éreztették vele a fiúk, hogy a legifjabb és az egyetlen csaj, utazások és koncertek során is mindig betartják az alapvető illemszabályokat. „Néha azért egy-egy disznó poén elcsattan, de az évek alatt megtanultam ezt kezelni, legalábbis próbálom.

Összecsiszolódni idő kellett

Nem tagadom, az elején voltak problémák, kisebb súrlódások, amíg beilleszkedtem és megtálaltam a helyem köztük, de mára már barátok lettünk, sőt családias a légkör.” Azt is elárulta, hogy bár a valódi családja támogatja, azért az új életritmust nekik is meg kellett szokniuk. „A zene sosem okozott gondot a magánéletemben, mert a párom mindig támogat, de hazudnék, ha azt mondanám, nem voltak kisebb nézeteltérések, amik többnyire  kimerülnek abban, hogy általában a párok hétvégén töltenének együtt minőségi időt, én meg legtöbbször akkor dolgozom.” 

Határon innen és túl

Mára már a No Sugar zenekarnak egyre több koncertje van Magyarországon, azt azonban kevesen tudják, hogy míg az együttes jórészt gyergyószentmiklósi, Lívia egy jó ideig Sopronban élt, ez pedig megnehezítette a közös munkát. Rengeteget kellett utaznia a két ország között. „Mindig egyeztettünk, és akkor hazajöttem pár hétre, ment a munka, majd utána utaztam el. Sok alkalommal megtettem azt a több mint 800 km-t. Viszont nem érzem azt, hogy bármiről is le kellet volna mondanom, sőt úgy gondolom,

az elmúlt több mint két év rengeteget segített, hogy tanuljak, fejlődjek, és mára az a nő lehessek, aki vagyok

– összegezte a tapasztalatait. Most, hogy ismét hazaköltöztek, itthon tervezi a jövőjüket. Az éneklés mellett elkezdett lábápolást és gyógypedikűrt tanulni. Elárulta, hogy főként a rugalmas munkaprogram kialakítása volt az elsődleges szempontja, és hogy könnyen összeegyeztethető legyen a zenekari programmal.

 Cukormentes jelen és jövő

Idén február 14-én jelent meg a második nagylemezük az online felületeken – hangsúlyozták, semmi köze a Valentin naphoz, nem a kedvenc ünnepük. Ez a nagylemez kb. másfél év munkája, ahogy készültek sorra az új dalok, vonult stúdióba a zenekar, és mikor összegyűlt a lemezre való anyag, akkor szépen  csokorba gyűjtötték. Március végétől kellett volna a MOL töltőállomások polcaira kerüljön, de ez a fránya vírus közbeszólt, viszont most már hamarosan kapható lesz. 

Fotó: Magyari Hunor
Hirdetés

 „Az új album megjelenése titkon nagyon fontos mérföldkőnek számított az életemben. Gyerekkoromban, amikor elkezdtem énekelni és tervezgettem az életem, nagyjából mostanra láttam a negyedik lemezem kiadását. Akkor még nagyon nem tudtam hogyan is működik ez. Ám, ha  beleszámoljuk a kislemezeinket, akkor  mondhatni, sikerült teljesíteni a célt” – fedte fel gyerekkori ábrándjait az énekes. Bevallotta, ezen a lemezen leginkább csak a hangjával járult hozzá a dalokhoz, de szeretné, ha ez a jövőben változna.

Az alkotásban való részvétele egyelőre inkább arról szól, amikor a maga stílusára formálja a dalt. Reményei szerint a jövőbeni albumokon a saját szövegei is felcsendülnek majd.

Lívia kitért arra is, hogy amilyen jónak ígérkezett a 2020-as év, új album, sok koncert itthon és Magyarországon is, akképpen foszlott szét az egész a pandémia miatt, most pedig abban reménykednek, hogy a fesztiválszezon végére talán lesz pár koncertjük. De addig is teszik a dolgukat, készülnek az új dalok. 

Petőfi Zenei Díjra jelölve

Az év elején az M2 Petőfi TV Akusztik című műsorban kaptak felkérést egy akusztikus koncertre, ami igazi kihívásnak számított a No Sugar-nek. Újrahangszerelték a dalokat, még az olyan tőlük távol álló hangszer is, mint a harmonika, helyet kapott a produkcióban. Nagy meglepetésükre, ennek hozadékaként, az a megtiszteltetés érte őket, hogy jelölték a bandát a Petőfi Zenei Díjra az év akusztikus koncertje kategóriában. „Amire kiemelten büszkék vagyunk, hogy  Erdélyből, Gyergyószentmiklósról két zenekar is a jelöltek között van, de túlmutatva az egyéni sikereken, van remény, hogy az erdélyi zenei élet is olyan reflektorfénybe kerül, amit már évtizedekkel korábban megérdemelt volna” – fűzte hozzá az énekesnő.

 A Petőfi Zenei Díj-ra itt is leadhatjátok a voksotokat.

Hirdetés