Divine Cake: „Cukrásznak lenni nem könnyű, de megédesíti az életet”

TÁMOGATOTT TARTALOM
Mézes, zserbó, linzer és házi krémes. Csak néhány íz, ami visszarepít a múltba, igaz? Ha szívesen kóstolnál olyan süteményeket, amelyek helyi alapanyagok felhasználásával készülnek, és ötvözik a klasszikus, nagymamától tanult recepteket a modern, trendi ízekkel, akkor látogasd meg a szászrégeni Divine Cake cukrászlabort. Szilágyi Talida cukrásszal beszélgettünk.
Hirdetés

– Közel nyolc éve indítottad el a Divine Cake névre hallgató vállalkozásodat. Hogyan vezetett az utad a cukrászat világába?

– Már kisgyerekként is nagyon közel állt hozzám a konyha világa. Nagymamám és anyukám gyakorlatilag nem tudott semmit úgy elkészíteni, hogy én ne csimpaszkodtam volna a nyakukba. Folytonos tudásszomj volt bennem, és minden ételről, süteményről tudni akartam, hogy miből és hogyan készül. A konyha világa, a sütés-főzés így idővel az életem szerves része lett.

Budapesten éltem egy ideig, és ott olyan munkahelyet találtam, ahol napi rendszerességgel finomabbnál-finomabb péksüteményeket készítettünk. Ennek a munkahelynek köszönhetően még inkább közelkerültem a cukrászathoz. Sőt a munka mellett barátok és ismerősök számára elkezdtem süteményeket és tortákat készíteni pusztán kedvtelésből. Bár szerettem a munkahelyemet, mégis a napi tizenhat óra munka fel tudott őrölni. Azt éreztem, hogy ki kell lépnem a mindennapi robotból, és bár akkor még nem fogalmazódott meg bennem a saját vállalkozás gondolata, egyik éjszaka egy órakor hirtelen felindulásból beirakoztam az első cukrászképzésre, amit találtam. Szerencsére sikerült jól választanom, mert a két éves képzés alatt fantasztikus tanáraimnak köszönhetően a cukrász mesterség csínját-bínját megtanulhattam.

Aztán 2015-ben Szászrégenbe költöztünk, viszont a szenvedély a sütemények és torták készítése iránt nem hagyott alább, így amint sikerült találnom egy megfelelő helyet, el is indítottam egyszemélyes vállalkozásomat.

 

– Kezdetben a laborral párhuzamosan cukrászda tulajdonos is voltál, ami ma már nem működik. Mi ennek az oka?

– Mielőtt az ember elkezd vállalkozni, azt gondolja, hogy akkor majd könnyebb lesz. Én is azt hittem, hogy majd ha cukrász leszek, akkor kevesebbet kell dolgoznom. Ez elméletileg jól hangzik, de a gyakorlatban éppen az ellenkezője történik. Gyakorlatilag mindent egyedül  végzek a vállalkozással kapcsolatban, így bár nagy örömömre sikerült megnyitnom a cukrászdámat, mégis el kellett engednem, mert rájöttem, hogy én is csak egy ember vagyok. Túl sok volt egyszerre működtetni a labort és a cukrászdát. Az, hogy az ember a termelésben, logisztikában, adminisztrációban helyt álljon, miközben időt kell szakítani a fejlődésre és fejlesztésre, és még eladói munkakört is be kell töltenie, ez egy embernek megugorhatatlan feladat. Természetesen a jövőbeni terveim között szerepel, hogy újranyithassam a cukrászdát, de egyelőre ez még várat magára.

 

Hirdetés

– Milyen süteményeket készítesz szívesen? Mire van inkább igénye a vásárlóidnak: klasszikus vagy modern cukrásztermékeket keresnek?

– Bármilyen süteményt, tortát szívesen készítek, úgy a hagyományosabbakat, mint a moderneket. Számomra az a legfontosabb, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzak. Többek között azért is lettem vállalkozó, mert azt tapasztaltam, hogy sok helyen, legyen szó cukrászdákról, cukrásztermékekkel foglalkozó gyárakról, nem megfelelő termékekkel dolgoznak. Ha egy értéket kell kiemelnem a vállalkozásomból, akkor biztosan az alapanyaválasztást mondanám. Az elején nem volt könnyű megtalálni a megfelelő beszállítókat, viszont ma már büszkén mondhatom, hogy amennyire lehet a helyi termékeket részesítem előnyben. Megvan, hogy kitől veszem a tojást, lisztet, és hiszem, hogy ezek által még ízesebbek lesznek a termékeim.

A vásárlók részéről azt tapasztalom, hogy bár szeretik a klasszikus süteményeket, mégis sok esetben csalódtak már egy-egy íz kapcsán, amikor máshol kóstolták őket. Mai napig is, ha mondjuk Dobos tortát kérnek, akkor rögtön a következő másodpercben már mondják is, hogy de ne olyan édesen, vagy ne olyan krémmel, mint amit ezen és azon a helyen kóstoltak. Szóval van egyfajta tartózkodás a klasszikus sütemények irányába. A modernebb süteményeket viszont előszeretettel választják. Népszerűek például a mousse típusú desszertjeim.

 

– Műhelyedben közel 50 féle sütemény közül választhatnak a vásárlók, viszont ezen kívül különböző alkalmakra torták-, valamint esküvőkre candy bar készítését vállalod. Van lehetőség akár glutén- vagy cukormentes finomságokat is kóstolni?

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy nem szenvedek semmiféle ételintoleranciában, viszont a vásárlóim miatt fontosnak tartottam képezni magam abba az irányba is, hogy glutén- vagy cukormentes desszerteket is készítsek. Legyen szó Eszterházy tortáról, Citromos szeletről vagy éppen Mézes tésztáról, mindig odafigyelek az egyedi kérésekre. Ugyanez vonatkozik az esküvőkre készülő tortákra és candy barokra is. Nagy figyelmet fordítok arra, hogy az ifjú pár minden igényét figyelembe vegyem. Az egyeztetések során lehetőséget biztosítok előkóstolásra, hogy lehetőséget adjak arra, hogy a nekik leginkább megfelelő ízt megtalálhassák.

 

– Beszéltünk a szakma nehézségeiről. Mesélj arról, hogy mi a szépsége annak, hogy cukrász vagy.

– Bár valóban nagyon sokat kell dolgozni annak, aki cukrásznak adja a fejét, de ha szívből és hivatástudatból tesszük mindent, akkor minden könnyebbé válik. Ha szereted a munkádat, akkor a nehézségek is megszépülnek. Én például az összes munkafolyamat közül a díszítést szeretem a legjobban. Elkészíteni a tortákra vagy süteményekre szákt cukorvirágot, vagy különböző figurákat formázni marcipánból, mindez felér egy terápiával. Természetesen nem elengedhető tény a rengeteg pozitív visszajelzés, mosoly és hála, amit a vásárlóimtól kapok. Egyszóval: cukrásznak lenni nem könnyű, de megédesíti az életet.

Ha szeretnéd meglepni szeretteidet a Divine Cake süteményeivel, tortáival, esetleg esküvőre készülsz, és még nincsen meg a tökéletes torta és candy bar, akkor keresd bátran Talidát itt, vagy hívd a 0745-041 746-os telefonszámot. A szállítás Szászrégen és 50 kilométeres körzetében ingyenes, viszont szállítási költség térítése mellett az ország bármelyik településén élsz is, megkóstolhatod a finomabbnál finomabb desszerteket.

Hirdetés