Az esküvő illemtana – Jöjjenek a hölgyek! Illemkalandok

Közeledik az esküvőszezon, s bár az esküvőszervezők nagy segítségünkre lehetnek, mi összeállítottunk néhány kapaszkodót, amire érdemes odafigyelni, ha az illemszabályoknak megfelelően szerveznénk a lagzit. Lesz itt néhány bevett szokás, de bízom benne, hogy tudok újat is mondani.

Az esküvőnk szervezésekor minden az ízlésünkre van bízva. Ne hagyjuk magunkat befolyásolni a legújabb trendektől, hiszen az első és legfontosabb, hogy menyegzőnk rólunk, nekünk szóljon. 

Fogódzó örömanyáknak

Régen a menyasszony édesanyját búsanyának nevezték. Mi azért maradunk az örömanya kifejezés mellett, mert talán jobban jellemzi az esemény hangulatát. Abban szinte biztos vagyok, hogy elég ritkán olvasunk arról, mi az örömanya teendője mielőtt lányát/fiát házasítja. Jó esetben minden anya csak egyszer ölti magára ezt a szerepet, így aztán rengeteg a kérdés. 

Az első és örökös: mit vegyek fel? 

Én azt mondom, bármit ami elegáns, csak éppen fekete ne legyen! Tudom, tudom, a fekete önmagában elegáns, de emellett a gyász színe is, tetszik, nem tetszik. Fekete helyett válasszunk sötétkéket: ugyanolyan elegáns, ugyanannyira slankít, a most divatos fehér babokkal pedig annyira feldobja a ruhát, hogy szinte a tökéletes választás. Ha engem kérdeznek, még így sem a sötét színek mellett döntenék, választanék inkább egy világosabb árnyalatot, de semmiképp nem fehéret vagy ekrüt.

Érdekesség: az etikett szerint mindig a menyasszony és a menyasszony édesanyja (majd a menyasszony édesapja) választja ki először, mit visel az esküvőn. Ehhez igazodik a vőlegény és a vőlegény édesanyja (majd a vőlegény édesapja). Látszólag fölöslegesnek tűnik, de milyen szép az, ha a pár családja öltözködésben is harmonizál a közös fotókon. 

Menyasszonyságok

Kedves menyasszonyok! Mind akkor vagytok gyönyörűek, ha önmagatok vagytok. Ne hagyjátok rábeszélni magatokat a kontyra, ha amúgy sosem hordanátok kontyot! Ne kérjetek élénk sminket, ha amúgy egyáltalán nem sminkelitek magatokat!

Engedjétek el az álomruhát, ha az csak az álmotokban mutatott jól rajtatok! Kényelmes legyen és álljon jól: ez a két szabály kötelező, minden más csak marketing! 

Ja, és még valami kötelező: elfedni a vállakat a templomi szertartás alatt! Nem csak a menyasszonynak, minden nőnek. Koszorúslányok/legjobb barátnők, nektek kötelességetek megmondani, ha a menyasszonyon bármit is nem odaillőnek láttok, hiszen ő annyira felfokozott hangulatban van, hogy rózsaszínben látja a világot, de lehet, hogy amikor elszáll a rózsaszín köd, és visszanézi magát a fényképeken, maga is látni fogja az előnytelenségeket. Nyilván a tapintat kulcsszó! 

Mit illik és mit nem menyasszonyként? Jó kérdés. Szerintem az egyetlen dolog, amit nem illik, felönteni a garatra. De ezt egyébként a vőlegénynek sem illik. Iszogatni kell, koccintani a vendégekkel, de nagyon kell figyelni a mértékre. Szerintem minden más illik, főleg mosolyogni, igazán jól érezni magad, és átadni magad a szerepnek, ezt illik a leginkább!

A téma a következő Illemkalandban folytatódik, hiszen annyi minden van még, amiről érdemes beszélni.

Kiemelt kép: Shutterstock